Fotball

Martin Ødegaard (16) er klar for Real Madrid

Tidenes norske fotballovergang er et faktum.

KLAR: Martin Ødegaard er omsider bekreftet klar for Real Madrid.
 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Så kom bekreftelsen: Martin Ødegaard kjøpes av Real Madrid og melder overgang fra Strømsgodset.

— Det er med en stor grad av ydmykhet og stolthet vi kan melde at Real Madrid og Strømsgodset har kommet til enighet om en overgang for Martin Ødegaard, skriver Strømsgodset i en pressemelding ved midnatt onsdag.

Real Madrid bekrefter også overgangen på sin hjemmeside.

Strømsgodsets sportssjef Jostein Flo er svært glad på Ødegaards vegne.

- Ryddig prosess

— Dette er den største overgangen vi har vært involvert i. Vi er utrolig stolte av å være en del av karrieren og utviklingen hans mot Real Madrid, sier Flo til NTB.

Han forteller om en ryddig prosess, og at partene ikke trengte lang tid rundt forhandlingsbordet.

Interessen rundt Ødegaard har vært enorm, og 16-åringen har vært på ønskelisten til en rekke storklubber i Europa. I Norge har han stadig måttet svare på spørsmål fra journalister om klubbframtiden sin.

— Det kaoset som har vært rundt ham, forteller at han har vokst ut av klubben. Han må videre. Du kan gjerne si at 16 år er for tidlig å reise ut, men i tilfellet Martin Ødegaard er det ikke det. Han må opp på et høyere nivå for å komme videre, mener Flo.

Brukbart steg

— Vi kommer til å savne ham. Vi er en liten utviklingsklubb langs Drammenselva. Det blir nok litt roligere nå.

Den tidligere landslagsspilleren har troen på at Ødegaard vil lykkes i Real Madrid.

— Det er et brukbart steg fra Strømsgodset til Real. Kvalitetsmessig er det stor forskjell, og dette er det største trinnet han har tatt. Det blir et større tempo, men ferdighetene hans er så gode at det tempoet vil han tilegne seg, sier Flo.

Ødegaard reiser torsdag til Madrid for medisinsk sjekk, før han vil bli presentert på en pressekonferanse klokken 13.30 sammen med Emilio Butragueño. Strømsgodset vil også avholde en pressekonferanse fredag med Ødegaard til stede.

Kontrakt til 2018

Ødegaard vil høyst sannsynlig signere en kontrakt som varer til sommeren 2018, og han blir Real-spiller umiddelbart.

Klubbene har ikke offentliggjort verken kontraktslengde eller pris foreløpig. Angivelig får Strømsgodset rundt 30 millioner kroner for 16-åringen, en sum som kan dobles avhengig av diverse klausuler.

Ødegaard kan også vente seg en solid lønn i Madrid, men både han og faren Hans Erik Ødegaard har hele tiden fastholdt at ungguttens utvikling har vært prioritert når det kommer til klubbvalget.

VG har hevdet at startlønnen kan være så høy som 20 millioner kroner.

Det skjer etter et helt uforglemmelig år for 16-åringen:

13. april debuterte han i eliteserien og ble tidenes yngste spiller med sine 15 år og 118 dager. 16. mai ble en ny rekord satt da han ble tidenes yngste målscorer i eliteserien - 15 år og 150 dager gammel.

27. august ble Ødegaard tidenes yngste norske landslagsspiller da han debuerte mot De forente arabiske emirater i Stavanger, 15 år og 253 dager gammel.

Og 13. oktober ble Ødegaard tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering da han ble byttet inn mot Bulgaria på Ullevaal. Ødegaard var nå 15 år og 300 dager.

Se videoreportasje fra Ødegaards nye hjemmebane:

Besøkte de beste

På høsten og vinteren reiste Ødegaard på besøk og trente med flere av verdens største klubber, som Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester United og favorittklubben Liverpool.

16-åringen kunne velge og vrake. Mandag meldte Drammens Tidende at valget var tatt: Ødegaard ville til Real Madrid. Tirsdag kom meldingen om at klubbene var enige.

Real Madrid trenes av Carlo Ancelotti og spiller hjemmekampene sine på mektige Santiago Bernabeu. Klubben har vunnet La Liga 32 ganger, senest i 2012. Real har dessuten vunnet serievinnercupen/Champions League 10 ganger, senest i 2014. ## Kan bli historisk — igjen

Klubbens aller største stjerne er portugiseren Cristiano Ronaldo, som denne måneden ble tidelt Gullballen som verdens beste fotballspiller i 2014. Portugiseren vant kåringen også året før.

Martin Ødegaard har fortsatt god tid på seg til å bli historisk også i Real Madrid. Alberto Rivera er den hittil yngste debutanten for Real: Han var 17 år og 114 dager gammel da han debuterte i 1995. ## Fakta: Martin Ødegaard

 • Født : 17. desember 1998 (16 år)
 • Klubb : Strømsgodset
 • A-landskamper/mål : 3/0
 • Spilte 15+8 seriekamper for Strømsgodset i 2014, scoret fem mål og hadde sju assist.
 • Ble tidenes yngste spiller og målscorer i eliteserien sesongen 2014. * Ble i august 2014 tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge.
 • Ble i oktober 2014 tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp.
 • Aktuell : Klar for Real Madrid.

Fakta om Martin Ødegaard-overgangen

 • 13. april 2014: Martin Ødegaard debuterer for Strømsgodset som tidenes yngste spiller i eliteserien mot Aalesund. Da var han 15 år og 117 dager gammel.
 • 16. mai 2014: Ødegaard blir tidenes yngste målscorer i eliteserien i Strømsgodsets 4-1-seier over Sarpsborg – 15 år og 150 dager gammel.
 • 27. august 2014: Ødegaard blir tidenes yngste norske landslagsspiller da han debuterte for Norge i treningskampen mot De forente arabiske emirater.
 • 11. oktober 2014: Toppfotballsjef Nils Johan Semb hevder at han aldri har sett en 15-åring med større ferdigheter, med et mulig unntak for Cristiano Ronaldo.
 • 13. oktober 2014: Ødegaard blir tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp etter å ha kommet inn for Mats Møller Dæhli etter 64 minutter i 2-1-seieren over Bulgaria på Ullevaal.
 • 3. november 2014: Spansk presse melder at Martin Ødegaard skal være på besøk hos Real Madrid for andre gang.
 • 4. november 2014: Den britiske nettstedet Teamtalk kårer Ødegaard til verdens største fotballtalent.
 • 21. november 2014: Ødegaard kåres til årets unge talent i norsk fotball 2014. Samtidig melder den spanske storavisen Marca at 16-åringen tilbys en femårskontrakt med Real Madrid.
 • 3. desember 2014: Ødegaard og pappa Hans Erik er på omvisning både på Liverpools treningsanlegg Melwood og på hjemmearenaen Anfield. De to påfølgende dagene trener 16-åringen med klubben.
 • 16. desember 2014: På Ødegaards 16-årsdag skriver tyske Sport1 at Bayern München leder an i kappløpet om Ødegaard.
 • 19. desember 2014: Ødegaard ankommer Barcelona for å besøke den katalanske storklubben.
 • 21. desember 2014: Ødegaard ser Messi & co. slå Cordoba 5-0 på eget gress. Etter kampen hevder Barcelona-trener Luis Enrique at nordmannen «har en framtid hvor som helst».
 • 29. desember 2014: Den britiske storavisen Manchester Evening News melder at Ødegaard er på besøk hos Manchester United.
 • 7. januar 2015: Martin Ødegaard besøker igjen Real Madrid og det spekuleres i at 16-åringen er svært nær en overgang.
 • 9. januar 2015: Real Madrid-trener Carlo Ancelotti omtaler møtet med Ødegaard som nyttig, men hevder at han ikke vet hvilken klubb nordmannen vil velge.
 • 10. januar 2015: Ødegaard får prisen for Årets gjennombrudd under idrettsgallaen på Hamar.
 • 12. januar 2015: Verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, kaster seg inn i Ødegaard-sagaen og sier at nordmannen «har en lys framtid».
 • 14. januar 2015: Den spanske storavisen Marca melder at Ødegaard blir Real Madrid-klar i løpet av få dager.
 • 14. januar 2015: Bayern Münchens sportsdirektør Matthias Sammer sier i et intervju med ESPN at klubben ikke har gitt opp å sikre seg Ødegaard.
 • 17. januar 2015: Ødegaard tildeles Karoline-prisen på 20.000 kroner. Prisen går til en eller flere elever i videregående skole som på en positiv måte utmerker seg ved å kombinere skolegang og utenomfaglige topp-prestasjoner.
 • 19. januar 2015: Drammens Tidende melder at Ødegaard har tatt sitt endelige valg og ønsker å spille for Real Madrid.
 • 20. januar 2015: Ifølge VG er klubbene enige om en overgangssum på rundt 20 millioner kroner. Drammens Tidende skriver at Ødegaard skal være klar til å signere en tre og et halvt år lang kontrakt med Real.
 • 22. januar 2015: Klubbene offentliggjorde overgangen rett etter midnatt.

Les også

 1. Tjærnås: Folk trodde han var en maskot

 2. – Real Madrid mener Ødegaard kan bli en ny Messi eller Ronaldo

 3. Dette er mannen som fikk Ødegaard til Madrid

Les mer om

 1. Spansk fotball
 2. Strømsgodset IF
 3. Martin Ødegaard