Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

Rystende scener etter 1-1-kampen mellom England og Russland. UEFA varsler reaksjoner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere.
  • Fredrik Saltbones
svp://111866?view=ap
  • Se bildeserie øverst i saken

Tidligere lørdag oppsto det voldsomme opptøyer mellom fotballsupportere i Marseille sentrum. Etter 1-1-kampen mellom England og Russland, skjedde det samme inne på Stade Vélodrome.

– I Paris var det kontroll på sikkerheten, men her i Marseille er inntrykket at det er ingen kontroll. Da dommeren blåste i fløyten stormet russiske fans mot den engelske seksjonen, og engelske supportere løp for livet, forteller TV 2s kommentator Øyvind Alsaker til egen TV-kanal.

– Sjokkerende

Ifølge vitneskildringer fikk personer fra de russiske tribuneseksjonene ta seg uhindret inn på tribuneseksjonene der engelske supportere satt. Og da begynte de å denge løs engelskmennene.

– Det er fryktelig at det ikke er noe vaktmannskap som står mellom supporterseksjonene når de vet hva som har foregått i sentrum her tidligere i dag. Det er rett og slett galskap, sier TV 2s Petter Myhre.

KAOS: Det oppsto kaos inne på Stade Vélodrome da russiske hooligans tok seg inn på den engelske tribuneseksjonen.

AP: UEFA vil ta affære– Livredde folk prøvde å hoppe over gjerdene for å komme seg vekk, for de hadde russere i hæla. Det var sjokkerende å se, faktisk, legger Myhre til.

Ifølge den franske avisen La Provence var status lørdag kveld at minst 35 personer er skadet som følge av opptøyene i Marseille. Fire av dem omtales som alvorlig skadet.

UEFA vil åpne disiplinærsak etter volden i Marseille, og Russland risikerer å få de strengeste straffene, skriver AP ved midnatt søndag.

Akkurat hva det betyr, og om det faktisk betyr at det russiske landslaget kan bli kastet ut av EM, er foreløpig litt uklart.

Russlands idrettsminister Vitaly Mutko mener hele episoden er overdrevet.

Russisk idrettsminister: – Det var ikke noe sammenstøt

– Det var ikke noe sammenstøt, sier han til R-sport, ifølge TV-kanalen RT.

– Det blir overdrevet. Alt er helt fint her, faktisk. Da kampen var slutt, var det ingen sperringer mellom supporterne. Engelskmennene var opprørte, selvfølgelig, men det løste seg raskt, sier Vitaly Mutko – og fortsetter med å kritisere arrangøren:

– Slike kamper må organiserer ordentlig. Det er nødvendig å skille supporterne inne på stadion. Det dumme var at det var fyrverkeri og bluss inne på stadion.

Overfor AP sier den russiske idrettsministeren at han ikke ser noen grunn til å være bekymret med tanke på VM om to år - som skal arrangeres i Russland.

– Hva har VM i 2018 med dette å gjøre? sier Mutko.

BBCs fotballreporter Dan Roan filmet bråket inne på arenaen:

Minst én person er livstruende skadet etter opptøyer i Marseille sentrum tidligere lørdag. Vitneutsagn fra episodene forteller at russiske hooligans gikk til angrep på den engelske fansen.

På Stade Vélodrome var det ingen tvil om at det var nettopp det som skjedde.

I etterkant av de stygge scenene inne på EM-arenaen dukket det opp en video på sosiale medier, som viser voldsomme slåsskamper i kystbyen Nice. Det ble først rapportert om at slåsskampene oppsto mellom nordirske og polske supportere, men det er ikke bekretet.

UEFA har foreløpig ikke kommet med noen offisiell uttalelse i forbindelse med supporterbråket i Marseille.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

svp://111866?view=ap