Fotball

Danmark-stjerner forteller om konflikt i åpent brev

Streiken skapte kaos i forrige måned.

De danske landslagsspillerne streiket i september. Nå forteller Christian Eriksen (første rad til venstre), Kasper Schmeichel (andre rad til venstre) og Simon Kjær (andre rad til høyre) om deres opplevelse av situasjonen.

De danske fotballherrene greier ut om bakgrunnen for konflikten som skapte kaos i forrige måned.

Først i slutten av september kom det på plass en ny, seksårig avtale mellom Danmarks fotballforbund (DBU) og den danske spillerforeningen.

Før det hadde Danmark måttet spille en landskamp mot Slovakia med amatørspillere, mens en midlertidig avtale sørget for at Åge Hareide kunne stille med sine beste «drenge» til nasjonsligakampen mot Wales.

Konflikten ble pinlig for dansk fotball, og mange oppfattet de danske spillerne som griske når de ikke ville skrive under på avtalen som DBU foreslo. Nå tar spillerne bladet fra munnen i et åpent brev «til hele Fotball-Danmark», gjengitt av nettstedet Tipsbladet.

  • Les mer om situasjonen: Hareide vurderte å si opp under landslagskonflikten

Viktige forbedringer

– Vi har kjempet sammen for våre rettigheter, og for rettigheter og ordnede forhold for kommende landslagsspillere, slik at vi fortsatt kan ha et sterkt dansk landslag i en framtid der nettopp ideen om landslag er under press fra blant andre storklubber og deres turneringer, der de store pengene i fotballen ligger.

Åge Hareide har i ettertid fortalt at han vurderte å gi seg som dansk landslagssjef under konflikten. Her fra sommerens VM.

– Den nye, seksårige avtalen er noe så fantastisk som en gevinst for alle parter i dansk fotball. Det var hele tiden vårt mål, skriver Spillerrådet, bestående av Danmark-stjernene Christian Eriksen, Simon Kjær og Kasper Schmeichel, på vegne av landslaget.

I brevet kommer det fram at den nye, forbedrede avtalen legger til rette for at spillerne vil fordele 5 millioner danske kroner til barnefotball dersom laget kvalifiserer seg til EM i 2020.

Et annet viktig punkt var at alle de 23 spillerne i troppen skal ha like vilkår, og ikke hver for seg forhandle med DBU om kompensasjon for å spille for landslaget.

Ville unngå skittkasting

Spillerrådet skriver også at de danske spillerne ble gitt munnkurv under den siste delen av forhandlingene med DBU. Dette var fordi de ikke ønsket å ta del i en offentlig skittkasting mellom partene.

– Den strategien er vi glade for at vi fulgte. Selv om man ofte har lyst til å forsvare seg, så har vi hold oss tilbake og kun enkelte ganger vært ute og bedt om en ordentlig tone.

– Vi fokuserte på saken, ja, for å bruke fotballspråket så gikk vi etter ballen, ikke etter mannen, heter det i brevet.

(©NTB)

Les mer om

  1. Danmarks herrelandslag fotball
  2. Åge Hareide