Fotball

NFF redde for å «bruke opp» Ødegaard

Norges Fotballforbund har bevisst begrenset bruken av Martin Ødegaard utenfor banen. I dag stilte han opp for kreftsaken.

Martin Ødegaard på benken under onsdagens kamp mellom Norge og Estland på Ullevaal Stadion.
  • Kjetil Flygind

SANDVIKA (aftenposten.no): Helt siden Martin Ødegaard (15) debuterte i eliteserien for Strømsgodset i april i år har han vært ettertraktet av stort sett det som kan krype og gå av norsk sportspresse.

Og i takt med skoleelevens suksess har interessen eksplodert.

— Men nå vil vi få se mindre til Martin Ødegaard, sier landslagets mediesjef, Svein Graff, til Aftenposten.

Les også

Slik kan Høgmo finne plass til både Dæhli og Ødegaard

Nei, nei, nei

Interessen rundt Godset-spilleren har vært minst like stor på landslaget som på klubblaget. For en måned siden så NFF seg nødt til å sette foten ned og skjermet Ødegaard fra pressen før avreise til EM-kvalikkampen mot Malta).

De har også konsekvent sagt nei til henvendelser fra utenlandske medier.

I høst har det vært spesielt mye, og Svein Graff sier det er noe landslagsledelsen og NFF hele tiden vurderer.

— Det er de samme vurderingene som gjelder nå som før. Han var ikke på pressetreffet i dag, og det ble avgjort før kampen mot Estland i går. Nå ble han jo selvfølgelig enda mer interessant for mediene etter sin innsats i går. Men han vil være mindre tilgjengelig enn andre i tiden fremover. I hvert fall på denne samlingen. Når det gjelder sponsoraktiviteter for NFF så stiller han ikke opp på det. Vi gjør oppdrag med noen av våre største partnere, blant annet før Estland-kampen, men Martin Ødegaard var ikke med på noe av det. Dette har vi også kommunisert til sponsorene, sier Graff.

Stilte opp for kreftsaken

Landslaget hadde torsdag restitusjonstrening etter kampen i går. Så var det pressetreff. Martin Ødegaard var ikke der. Han var sammen med Stefan Johansen, Rune Almenning Jarstein, Mats Møller Dæhli og Håvard Nordtveit på besøk på Radiumhospitalet.

Les også

«Ødegaard må spille fra start. Ingen lag klarer seg uten klasse»

Der besøkte de kreftsyke barn og unge. Ødegaard selv ønsket å være med på sykebesøket, og er en av de veldedige aktivitetene landslaget gjør i løpet av et år.

— Vi er veldig bevisste på det han stiller opp på og ikke. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sier Ødegaard ser pigg ut på trening, han virker ikke sliten. Og han leverte overbevisende mot Estland i går. Vi føler ikke vi tøyer strikken for langt. Den største utfordringen med en samling med to kamper og 7-8 dager samlet, er de daglige pressetreffene. Derfor får han også litt fri fra det.

- Er det et ønske fra markedsavdelingen i NFF om å bruke ham mer?

— Dette er noe vi har diskutert. Ikke bare medietilgangen, men også hvordan vi skal bruke ham inn mot samarbeidspartnerne. En ting er at partnerne kan ha mange ønsker, og får nei av oss. Men vi skal også være bevisste selv på hvordan vi bruker ham.

— Det er lett å se for seg at vi kunne utnyttet ham i enhver markedsføring på vegne av landslaget. Det har vi bevisst ikke gjort. Landslaget består av mange flere spillere enn Martin Ødegaard. Han er blitt et fenomen og en snakkis, så generelt sett kunne det vært fristende å bruke ham i mange sammenhenger – jamfør det Rosenborg gjorde da de reklamerte for siste seriekamp med å profilere ham. Men det gjør vi ikke, sier Graff.

NFF redde for å «bruke ham opp»

Han peker på også et annet poeng: faren for å «bruke opp» 15-åringen.

— Han skal være landslagsspiller i 17-18 år til. Det ville vært fullstendig galskap av oss å kun tenke kortsiktig profitt rent markedsføringsmessig. Den diskusjonen har vi hatt med markedsavdelingen i NFF og ledelsen der, og de ser det samme som oss. Det er diskusjoner som går på alt fra hvem som skal være profilen i kampprogram, hvem som skal være på kampannonsene og alle de markedselementene. Hvis hele pakken handler om Martin Ødegaard og ingen andre, tror vi det hadde blitt helt feil. Vi skal ikke bidra til en hype som gjør at Martin Ødegaard blir «oppbrukt» som landslagsspiller i en alder av 15 år.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sier de er opptatt av å ivareta gutten på best mulig måte.

— Martin har kloke folk rundt seg i hverdagen. Når han er på tiltak hos oss er det vårt ansvar å ivareta det på en best mulig måte. Det han presterte mot Estland vitner om at det er ganske bra rundt ham, sier Høgmo til Aftenposten.

Les også

  1. - Hadde vært gøy å få spille sammen

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball