Fotball

Rekdal går ut mot Ødegaard-hysteriet: - Helt vilt

Kjetil Rekdal mener Norge ikke har råd til å bruke Martin Ødegaard nå.

Martin Ødegaard fikk starte mot Ungarn i EM-playoffen. Kjetil Rekdal mener at Norge ikke har råd til å bruke ham nå. NTB scanpix

 • NTB

Søndag gjorde Martin Ødegaard en god figur da Real Madrid Castilla spilte 0-0 mot topplaget Barakaldo i spansk 3.-divisjon.

I play off-kampen mot Ungarn gikk det imidlertid ikke like bra. Ødegaard ble byttet ut ved pause da Norge fikk EM-drømmen knust. Etter den første Ungarn-kampen reagerte en rekke fotballeksperter på at Ødegaard ikke fikk spilletid.

Les vår Ødegaard-dokumentar:

Les også

Ødegaard om draktsalget: - Er det sant? Det er jo helt utrolig

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal advarer mot hysteriet rundt 16-åringen.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal. NTB Scanpix/Cornelius Poppe

— Det er utrolig spennende og inspirerende at Norge har et slikt talent, og han kan bli en super spiller. Han kan nå ekstremt langt med litt flyt, litt utvikling og litt tilfeldigheter.- Men vi må huske at han er 16 år og vokser ennå, og hysteriet rundt ham i Norge er helt vilt. Da vi (Vålerenga) møtte Real Madrid på Ullevaal ble det skrevet at «Ødegaard leker seg mot VIF». Det var langt fra sannheten, sier Rekdal til NTB, og fortsetter:

— Da Real Madrid tapte 0-4 mot Atlético Madrid forrige sesong, skrev noen norske journalister at «Real trolig trengte Martin». Jeg så for meg at den kom opp igjen etter Reals 0-4 hjemme mot Barcelona sist helg.

Steen Jensen: - Jeg orker ikke mer

Tidligere i høst hadde Aftenposten en lang dokumentar om Ødegaard-effekten i norsk fotball.

Reklameguru, tekstforfatter, rådgiver og fotballmann Ingebrigt Steen Jensen sa da at han mentre at hysteriet rundt Ødegaard har gått altfor langt.

MR. STABÆK: Ingebrigt Steen Jensen. Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

– Det gir en ganske stor effekt med hensyn til barn og unge som ser at det går an for en norsk gutt å ende i en av verdens største klubber. Det er helt sikkert en stor inspirasjon for unge spillere og for klubber som ser at det går an å utvikle spillere på det nivået. Når det gjelder oss andre norske fotballsupportere, er vårt største ønske at det ikke skrives ett ord om Ødegaard før han faktisk spiller. Vi trenger ikke livedekning av at han varmer opp i 45 minutter for førstelaget eller skal spille kamp i 3.-divisjon. Det har gått totalt og fullstendig over styr. Det er ikke noen fordel for gutten, og jeg tror ikke det er noen fordel for norsk fotball, at det er et så ekstremt fokus på en gutt som ikke spiller på et A-lag, sa han.Steen Jensen tror folk har gått lei den enorme dekningen av Ødegaard.

– Jeg har vondt for å tro for at jeg er den eneste som tenker «spar meg». Jeg orker ikke mer. Det er altså tosidig: Det er kjempepositivt for talentutvikling og klubbfotball i topp og bredde at vi viser få frem en så talentfull spiller. Men for voksne folk som er opptatt av fotball på en annen måte, er det provinsielt at vi går helt berserk over dette. Jeg tipper at han selv har en vond smak i munnen av dette her. Det ødelegger ikke for fotballen at det er sånn, men det blir litt patetisk, poengterte han.

Les også

Høgmo slår tilbake mot påstander om sjokkuttaket

— Ikke råd til å bruke Ødegaard nå

Rekdal mener Norge ikke har råd til å bruke Ødegaard nå.

— Ødegaard har vært byttet ut svært ofte i Castilla siden han kom dit i januar. Det er ikke noe godt tegn prestasjonsmessig. Har Norge råd til å ha en spiller på laget som bare tilfører noe når det er rom innenfor 16-meteren hos motstanderen? Jeg heller mer mot nei enn ja på det spørsmålet. Internasjonal fotball krever løps- og duellstyrke. Per nå må man ta med i betraktningen - når Ødegaard spiller - at han ikke vinner fysiske dueller eller vinner ballen tilbake, sier Rekdal til NTB.

— Martin har bidratt til at vi var der vi var, og kom der vi kom. Hans hverdag er god i Real Madrid. Så får vi se hvordan den blir videre, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter tapet for Ungarn.

 1. Les også

  Mini om folkekravet: Dårlig gjort mot Martin Ødegaard

 2. Les også

  Frisk Ødegaard i målløs toppkamp

Les mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. Martin Ødegaard

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dette er Martin Ødegaards høydepunkter som «Martin (16)»

 2. FOTBALL

  Ødegaard vant på 18-årsdagen - men Rennes skal ha mistet interessen

 3. FOTBALL

  Ødegaard får skryt: - Skjedde noe hver gang han fikk ballen

 4. FOTBALL

  Martin Ødegaard scoret sitt første mål for sesongen

 5. FOTBALL

  Mini om folkekravet: Dårlig gjort mot Martin Ødegaard

 6. FOTBALL

  Høgmo mener Ødegaard må vurdere Real-fremtiden til sommeren