Stjernetreneren får kjeft for denne videoen: - En enorm manipulasjon

Pep Guardiola i ordkrig med spansk idrettstopp.

Her snakker Pep Guardiola om katalansk uavhengighet. Videoen har skapt debatt.
  • Nicholas Bergh

Søndag er det valg i Katalonia. På valgdagen skal det også stemmes over hvorvidt regionen bør løsrive seg fra Spania.

Blant dem som mener det er en god idé, er Pep Guardiola, Barcelona-legende og nåværende trener for Bayern München.

I august ble en Youtube-video med Guardiola, der han argumenterer for løsrivelse, publisert. Guardiola snakker også om hvordan katalansk idrett ville vært, dersom Katalonia var en egen stat.

Videoen er på katalansk, og kan sees på YouTube.

Slagordet for videoen er «Junts pel Sí» — «sammen om JA».

Guardiola har også skrevet seg opp på en valgliste som hører til kampanjen, selv om han riktignok kun innehar en symbolsk sisteplass på listen.

Valget kan bety at Barcelona kastes ut av La Liga. Les hvorfor her.

Fikk kjeft fra politiker

Ikke alle er begeistret for trenerprofilens politiske engasjement. Miguel Cardenal, som tilhører Partido Popular (PP) og er leder for det spanske sportsrådet, gikk nemlig til angrep på Guardiola denne uken.

— Guardiola-tilfellet forklarer mye av det som skjer Katalonia. Dette er en enorm manipulasjon, sa Cardenal til det tyske nyhetsbyrået DPA, ifølge Mundo Deportivo.

Pep Guardiola er et ikon blant katalanerne. Her deltar han på markering for katalansk uavhengighet i Berlin i juni 2014.

Videoen er en del av kampanje som hundrevis av katalanske idrettsutøvere har skrevet under på. Blant kravene er en egen olympisk komité for Katalonia og egne landslag.Cardenal mener imidlertid at de som står bak kampanjen, samt Guardiola, har ført idrettsutøverne bak lyset, og at det fremstår som at alle er enig i hele budskapet som kommer frem i kampanjevideoen.

— Jeg vil råde Guardiola, som jeg synes er en av verdens beste trenere og som har tilført enormt mye til spansk fotball, til å legge merke til denne manipulasjonen som han har introdusert og gå ut å forsvare friheten til sportskollegaene som har blitt brukt, mot sin vilje og i mange tilfeller mot det de selv mener, sier Cardenal.

SPLITTELSE I SPANIA: Les historien om den spanske landslagsspilleren som blir buet på av egne fans her.

- Han bør ikke snakke om det

Uttalelsene fra Cardenal har naturligvis fått mye oppmerksomhet i Spania, nå som hele landet venter i spenning på utfallet av valget i Katalonia.

Fredag svarte trenerprofilen på kritikken og kom samtidig med et syrlig stikk til Cardenal.

— Jeg synes ikke hverken han eller partiet han representerer (Partido Popular, journ. anm.) er best egnede for å snakke om manipulasjon. Det er ikke akkurat det. De ba meg om å snakke om katalansk idrett, om hvordan det ville vært om vi hadde vår egen stat, og det gjorde jeg med komplett frihet, som jeg har gjort hele livet, sa Guardiola til den tyske avisen Ara, ifølge nettstedet ABC.es.

Pep Guardiola var ballgutt på Camp Nou. Les artikkelen om trenerprofilen som vi skrev før han gjestet Barcelona som Bayern München-trener i mai her.

Bayern München-treneren understreket samtidig at idrettsutøverne som deltok i kampanjen hadde gjort det av egen fri vilje - stikk i strid med det Cardenal sa.

Guardiola og Bayern München er lørdag i aksjon i en bortekamp mot Mainz. Katalaneren har allerede brukt sin stemmerett.

Torsdag publiserte den spanske sportsavisen AS et bilde av Guardiola med stemmeseddelen. Stjernetrenerenforhåndsstemte fra det spanske konsulatet i München.

Interessert i internasjonal fotball? Da anbefaler vi disse sakene:

Stem ved å stumpe røyken! Det kreative påfunnet går verden rundt.

FIFA-topp hevder Suárez slettes ikke sto bak bitemerkene på Chiellinis skulder. - Suspekt, sier NRK-profil.

Storavis håner Ronaldo med vulgær forside: - Spis den!

Messi har rast ned i vekt: - Har aldri sett ham bedre.