Fotball

Toppdommeren bytter ut Premier League med Saudi-Arabia

Mark Clattenburg regnes som en av verdens beste fotballdommere. Nå har han fått jobb i Saudi-Arabia.

Mark Clattenburg er ferdig i Premier League.
  • Roar Lyngøy

Forrige sesong dømte 41-åringen både EM-finalen, Champions League-finalen og FA-cupfinalen.

Han er trolig den mest kjente dommeren i Premier League. I desember sa Clattenburg at han ville vurdere å dømme fotballkamper i Kina. Men nå har han altså valgt å flytte til Saudi-Arabia.

Der blir han trolig ny dommersjef, en jobb Howard Webb har hatt de siste årene. Også Webb har fortid som Premier League-dommer.

Massivt press som toppdommer

Ifølge flere engelske medier er det ventet at dommeren drar allerede før den neste runden i Premier League, som starter 25. februar.

Les også

Wenger kan bli straffet for raseriutbrudd mot dommeren

Det er ukjent hvorfor Clattenburg drar til Saudi-Arabia. Men i tillegg til at jobben er godt betalt, har Clattenburg tidligere sagt at livet som internasjonal toppdommer er usedvanlig tøft med mye kritikk.

Dommerforbundet PGMOL sier at Clattenbuirg har vært til stor inspirasjon for andre dommere.

– Vi forstår at dette er en stor mulighet for Mark, og dette understreker hvor høyt verdsatt de engelske dommerne er, uttaler forbundet.

Clattenburg dømte sin første ligakamp i England som 25-åring i 2000. Fire år senere steg han i gradene og ble Premier League-dommer. I 2006 ble han FIFA-dommer.

Les også

United vant, men det var dommeren som havnet i fokus: - Latterlig

Skandalene utenfor banen

Han har selvsagt fått mye kritikk for dømmingen, men det har også vært «skandaler» utenfor fotballbanen.

I 2008 ble Clattenburg suspendert etter påstander om at han skyldte 600.000 kroner i forbindelse med et mislykket forretningsselskap. Han fikk senere straffen redusert.

I 2014 ble han suspendert for to forhold: Han snakket på telefon med daværende Crystal Palace-manager Neil Warnock, før han forlot stadion alene og satte seg i bilen til en konsert. PGMOLs regler sier at dommere må reise sammen i forbindelse med kamper, av hensyn til både integritet og sikkerhet.

Oppstyr ble det også i fjor sommer da Clattenburg fikk to tatoveringer som minne etter å ha dømt finalene i EM og Champions League.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen ser på dette som noe negativt. Jeg er stolt over det jeg har fått til, sa Clattenburg om den saken.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool64201541114
2Manchester City64111211113
3Chelsea64111221013
4Manchester United6411135813
5Everton6411127513
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Premier League
  2. Saudi-Arabia