Fotball

Stortalentet vil aldri oppnå statusen til sin navnebror

Snart femten år etter at Fernando Torres' debut, håper Atlético-fansen på et nytt klubbikon med samme etternavn. Men Óliver har ikke klart å leve opp til forventningene.

Óliver Torres Muñoz er en av de mest spennende spillerne i den spanske toppdivisjonen.
  • Magnus Wikan

Å bære etternavnet Torres i Atléticos ungdomsakademi kan være en belastning i seg selv. Enten man har en familiær relasjon eller ikke, vil etternavnet bli forbundet med klubbikonet Fernando. Den lokale ballgutten og Atlético-supporteren, som skulle bli klubbens største stjerne.

Derfor sperret mange øynene opp, da en ny Torres herjet på klubbens yngre lag. Men den kreative midtbanespilleren Óliver ville ikke bli forbundet med klubbikonet.

Han sløyfet å bruke etternavnet.

Les også

Skandalen rundt Ødegaard-forfatteren øker i omfang: Forlaget nekter å trekke boken

— Grenseløst potensial

Fernando Torres, Atleticos store stjerne.

Forventningene var likevel vanskelige å komme utenom. Med sine presise pasninger, briljante nærteknikk og stoiske ro, har Óliver imponert for Spanias U-landslag og på lån til Villerreal og Porto.— Han er ambisiøs og intelligent. Hvor langt han kan nå, er kun opp til ham. Det finnes ingen grenser i potensialet hans, sa daværende Porto-trener Julen Lopetegui.

Derfor var det også knyttet stor spenning til Óliver før årets sesong, men tilbake i Atlético har han slitt med å innfri.

— Han har et voldsomt potensial, som han ikke har fått ut slik som fansen, Diego Simeone eller nøytrale hadde håpet, sier Petter Veland, som er ekspert på spansk fotball for Viasat.

Han peker på flere grunner til det, men den viktigste er kanskje at han ikke passer inn i Atléticos måte å spille fotball på.

Se Oliver Torres første scoring for Atletico denne sesongen

— Mismatch

— Det er en mismatch mellom hans kvaliteter og fotballen Simeone står for, sier Veland.

For en playmaker som liker å være mye involvert i spillet, vil få vanskelige kår i en kontringsbasert fotball – som Atlético har hatt som et varemerke under Simeones ledelse.

— Han har X-faktor, men han forflytter seg litt for tregt for fotballen Simeone spiller, sier La Liga-eksperten.

Les også

Ronaldo-show da Real ydmyket Celta

Dermed har Óliver måtte finne seg i å sitte på benken sammen med sin navnebror Fernando i de viktigste kampene Atlético har spilt denne sesongen.

Det som skulle bli 21-åringens gjennombruddssesong, har derfor endt som et aldri så lite antiklimaks.

På vei bort

Riktignok har han vært involvert i 17 ligakamper denne sesongen, og er fortsatt en viktig roterringsspiller for trener Simeone.

Men den sentrale rollen flere hadde sett for seg at han skulle spille, har han ikke fått. Derfor ønsket han seg også bort fra klubben i januar, da Dortmund viste interesse.

Simeone overtalte ham dog til å bli. Selv om det bare skulle være på lånt tid.

Statusen til sin navnebror, vil han dog aldri oppnå.

— Det tror jeg vil bli veldig vanskelig. Også fordi at tilfellet Fernando Torres er unikt i Atlético-historien. Han debuterte som tenåring, vokste opp i Madrid som Atlético-supporter, var ballgutt på stadion og dro som supporter på bortekamper. Jeg tror ikke noen vil oppnå samme status som ham i klubben - noen gang, sier Veland.

Spennende innspurt

Både Óliver og Fernando Torres vil være involvert i den spennende sesonginnspurten. I serien fortsetter nemlig Atlético å skape hodebry for Real Madrid og Barcelona, da de rødhvite før denne helgen lå på en annenplass – åtte poeng bak Barcelona, fire foran Real Madrid.

Søndag besøker de Gary Neville og hans Valencia på Mestalla.

— De har nok ingen mulighet til å ta igjen Barcelona, men de har gode muligheter til å holde Real Madrid bak seg. Så de har fortsatt mye å spille for, sier Veland.

Det gjelder også i Europa, hvor Atlético fortsatt er med i kampen om Champions League-trofeet som glapp i ekstraomgangene i 2014. — Det gjør nok fortsatt vondt for Simeone. Jeg vil tro at å komme til en ny finale er det viktigste for den klubben akkurat nå, sier Veland.

Og da trenger Atlético alle sine «Torreser». Enten de er ikoner eller ikke.

Kilder: ESPN, FourFourTwo, Atleticofans.com

Les også

  1. Pottesur Ronaldo: – Hvis alle hadde holdt mitt nivå ville vi ledet

  2. Van Gaal til United-spillerne før skjebnekampen: - Vær kåte

  3. Martin Ødegaard ute av Real-troppen

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Atlético Madrid