Fotball

Fra tre til én kamp på parabol

<p>TV2 får kun vise én kamp klokken 16 lørdager.</p>

Manchester United's Patrice Evra, center left, is ushered away from Liverpool players by referee Phil Dowd after celebrating following Manchester United's 2-1 win over their Merseyside rivals in their English Premier League soccer match at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Saturday, Feb. 11, 2012. (AP Photo/Jon Super) Foto: SCANPIX

  • Bernhard Veland

TV 2 har til nå vist tre kamper på lørdager klokken 16 — hovedtidspunktet for engelsk Premier League.

Nå kan kanalen bare sende en kamp på dette tidspunktet via parabol.

Bakgrunnen er en dom i EU-domstolen, hvor en engelsk pubeier fikk medhold i å se kamper levert av utenlandske leverandører. I dette tilfellet brukte hun en gresk leverandør og slapp dermed også å betale for avgiften Sky Sports (den engelske rettighetshaveren) krever for at pubeiere skal vise kamper.

Hun fikk medhold, noe som førte til at Premier League nå innfører forbud mot å vise mer enn én kamp lørdag klokken 16. Dette gjelder samtlige rettighetshavere, men i Norge kun for parabol, ikke kunder med kabel-tv, ifølge TV 2. Kampene vist på nett vil også være tilgjengelige som tidligere, mens parabolkundene vil få tilgang til de resterende kampene på nett.

- Vi beklager at Premier Leagues nye senderegler kan medføre ulemper for seere som mottar kampene via sin parabolantenne. Det er viktig å presisere at lørdagskampene klokken fire fortsatt blir tilgjengelige for alle. Hovedkampen på TV 2 Barclays Premier League HD1 klokken fire vises på tv som før, mens kampene som går samtidig på våre ekstrakanaler er kostnadsfritt tilgjengelige for parabolkunder via en egen web-tv-løsning som TV 2 har driftsansvaret for, sier kommunikasjonssjef i TV 2, Aleksander Valestrand.

Bestemmelsen gjelder altså flere land, deriblant Viasat i Danmark og Sverige.

— Vi vil vise alle kampene, men Premier League stopper oss, sier sportssjef for Viasat i Sverige, Per Tellander, til Aftonbladet.

Bestemmelsen gjelder fra og med førstkommende lørdag.

TV 2 sendte ut en pressemelding torsdag hvor kanalen gjør greie for årsaken til den nye bestemmelsen.

«Bakgrunnen for at Premier League krever denne endringen er knyttet til en EU-dom som slår fast at privatpersoner og puber i England kan benytte satellittkort fra andre europeiske land for å hente ned Premier League-sendinger.

For å begrense tilbudet fra utlandet, har Premier League derfor bestemt at antallet direktesendte kamper for parabolkunder i hele Europa på lørdager mellom klokken 16.00 og 18.15 skal reduseres til én kamp fra og med 10. mars. Kun 15 av de resterende kampene i Premier League-sesongen berøres, og toppkampene blir ikke berørt av endringene.

For de som tar inn TV 2 Barclays Premier League HD-kanalene via sin parabolantenne, betyr dette at hovedkampen på TV 2 Barclays Premier League HD1 fortsatt blir tilgjengelig gjennom tv-mottakeren i nevnte tidsrom på lørdager. Kampene som går samtidig på TV 2 Barclays Premier League HD2 og HD3 blir gjort tilgjengelig på web for parabolkunder.

Kamper med avspark til andre tider enn klokken 16.00 på lørdager, samt de kampene som spilles andre dager, blir sendt på TV 2 Barclays Premier League HD-kanalene som normalt.

Abonnenter som tar inn kanalen gjennom kabel-tv, TV 2 Sumo eller på andre plattformer, berøres ikke. Distributørene som har TV 2 Barclays Premier League HD i sitt paraboltilbud er Canal Digital og Viasat, og det er deres kunder som nå får tilgang til den nyopprettede web-tv-løsningen.

Abonnentene får tilgang til web-tv-løsningen ved å følge anvisninger på henholdsvis Viasat og Canal Digital sine nettsider.

I mars og april er det cirka 80 direktesendte kamper fra Premier League. 15 av disse kampene blir ikke tilgjengelige gjennom parabolkundenes tv-mottakere, men de det gjelder får tilbud om å se kampene på web. I mai vil ingen kamper bli berørt.

Kamptidspunkter kan endres på grunn av lagenes deltakelse i UEFA Europa League og/eller FA-cupen, og da vil eventuelt flere kamper bli tilgjengelig på tv for alle kunder.»

Les mer om

  1. Engelsk fotball