Hegerberg har en guttedrøm: – Det kommer alltid til å være min kamp

Ada Stolsmo Hegerberg vil ikke bare være et forbilde for jenter. Hun brenner for at gutter skal se opp til kvinnelige utøvere.

Ada Stolsmo Hegerberg under onsdagens treningsøkt i Kiev.
  • Odd Inge Aas

KIEV: – Nå merker jeg at jeg sier veldig mye «det er rått» i dette intervjuet, men det er veldig mye som er inspirerende om dagen.

Ada Stolsmo Hegerberg føler et behov for å finne et annet ord, men det er kanskje «rått» som best beskriver muligheten for å vinne fotballens gjeveste klubbtrofé for tredje år på rad.

Valeriy Lobanovskyi Stadion i Kiev er rammen når Caroline Graham Hansen og Wolfsburg står på motsatt halvdel i Champions League-finalen torsdag kveld.

Onsdag trente de to lagene lett i deilig sommervarme mens de ble kjent med omgivelsene.

«Rått» er også ordet Hegerberg bruker for å beskrive hvordan sesongen har vært så langt. 22-åringen står med smått utrolige 51 mål, noe som er personlig rekord.

– Men de to viktigste kampene gjenstår, så det er for tidlig å si om det er min beste sesong. Jeg håper at jeg kan stå løpet ut, så kan vi diskutere etter det. Det har vært helt konge så langt, det føles bra, sier Hegerberg.

Ada Hegerberg på vei ut på banen i Kiev for å gjøre de siste forberedelsene til Champions League-finalen.

Sammen med Ronaldo og Pogba

I takt med at antallet scoringer går opp, merker Hegerberg at posisjonen hennes i europeisk fotball vokser.

– Det blir mer og mer trøkk for hvert år. Det er en posisjon jeg bare må nyte å være i. Det hjelper meg å pushe til å ta det neste steget. Alltid være på tærne, det er der jeg vil være.

Et eksempel er at ansiktet hennes pryder reklameskiltene under hver eneste kamp i mennenes Champions League denne sesongen.

Enten kampene har vært spilt på Anfield, Santiago Bernabéu eller Old Trafford, har spissen fra Sunndal vært avbildet sammen med stjerner som Cristiano Ronaldo og Paul Pogba i UEFAs «Equal Game»-kampanje.

Les også

Hegerberg avslører langvarig misnøye med landslaget: – Jeg har ikke passet inn, rett og slett

Vil inspirere gutter

Når Hegerberg skal velge hva hun skal være med å profilere, er det ett spørsmål som engasjerer mer enn andre.

– Det er spesielt det å være dame i en sport som domineres så mye av menn. At gutter og jenter skal ha like forhold, det brenner jeg for, sier hun.

På ett område håper hun å være med og gjøre en forskjell. Hun ønsker ikke bare å være et forbilde for unge jenter.

Ada Stolsmo Hegerberg under onsdagens treningsøkt i Kiev.

– Jeg brenner for at også gutter skal inspireres av kvinnelige idoler og atleter. Det kommer alltid til å være min kamp. Det handler om det du gjør på banen, og være bevisst på den profilen du har utenfor. Hvilke verdier du står for der, sier Hegerberg.

Hun kaller responsen fra Norge «som utrolig artig», når både gutter og jenter gir tilbakemeldinger på at de følger med på det hun gjør.

Jo mer kvalitet hun og kollegene klarer å levere ute på banen, jo mer respekt tror hun at de vil få utenfor.

– Det er der det starter, og vi må være veldig tydelige utenfor banen hvilken verdi kvinner har. At det er like muligheter er gull for alle.

Ada Stolsmo Hegerberg er blitt en stor stjerne i Lyon.

Trener i landslagspausene

Det stormet rundt Hegerberg i fjor høst, etter at hun takket nei til videre landslagsspill etter den skuffende EM-nedturen.

Men måljegeren tror at de ekstra pausene hun har fått gjennom høst, vinter og vår har vært med å legge grunnlaget for kanonsesongen.

Når lagvenninnene har vært på ulike landslagssamlinger, har Hegerberg fått ekstra tid til å trene på det hun vil.

– Jeg har trent på mange detaljer på banen med ball, i tillegg til det fysiske. Det handler mye om terping, det har jeg fått gjort mye av. Så har jeg slappet av når jeg skal og vært på et bra sted mentalt. Alt henger sammen, sier hun.

Ada Hegerberg i hjembyen Lyon den 30. august i fjor, etter at hun hadde valgt å si nei til videre spill for landslaget.

Vil vise frem kvinnefotballen

Det er ikke bare Lyons damer som er i den ukrainske hovedstaden for å vinne Champions League for tredje gang på rad denne uken. Lørdag kan Real Madrids menn gjøre det samme hvis de slår Liverpool i samme by.

For Hegerberg er det spesielt å være i samme situasjon som Cristiano Ronaldo og hans lagkamerater.

Les også

På denne løkka på Tåsen startet eventyret for snart 20 år siden. Nå kan det krones med det gjeveste trofeet.

Caroline Graham Hansen og Wolfsburg er Lyons motstandere i torsdagens finale. Her er Hansen under treningen på kamparenaen onsdag.

– Det er naturlig å måle seg opp mot de største når vi er i den posisjonen vi er i. De er i en utrolig spesiell situasjon, og det er veldig inspirerende. Det er så utrolig mye i potten. Jeg håper vi kan få frem kvalitetene våre, at det blir mål og fin fotball som gir et bra image for hele sporten. Det er en del av motivasjonen, sammen med det å vinne, sier Hegerberg.

Viasat har sikret seg rettigheten til å sende finalen i Norge. Med Caroline Graham Hansen på motsatt halvdel, på et Wolfsburg som har vunnet både serie og cup i Tyskland i en imponerende sesong, håper Hegerberg at finalen vil bli god reklame for kvinnefotballen.

– Det er to av Europas største lag, det er den reklamen som burde vært vist hver gang. Det er spesielt for de hjemme som har to representanter i finalen. Den skal være et standpunkt, det er der nivået ligger, og den skal inspirere andre til å nå det samme nivået.

PS: Wolfsburg-kaptein og midtstopper Nilla Fischer sier til Aftenposten at hun ikke har gjort noe spesielt i forberedelsene for å stoppe Hegerberg.

– Hun er en veldig god spiller, men jeg møter mange slike i ligaen og med landslaget. Det er Lyon som lag vi må prøve å stoppe, de er et godt angrepslag. Vi må ligge tett på henne som med andre gode spillere og prøve å hindre henne i å komme til gode sjanser.