Fotball

Hva skjer videre? Dette vet vi, og dette vet vi ikke om voldtektsanklagene mot Ronaldo

Her er åtte spørsmål og svar om anklagene mot en av verdens mest profilerte idrettsutøvere.

Cristiano Ronaldo anklages for en voldtekt i 2009. Stjernen benekter anklagene.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Politiet i Las Vegas har gjenopptatt etterforskningen av en voldtektsanklage mot Cristiano Ronaldo. En kvinne hevder at den portugisiske superstjernen voldtok henne på et hotellrom i 2009.

Flere sponsorer har uttrykt bekymring, og Juventus-aksjen har stupt.

Selv har Ronaldo avvist anklagene. Lørdag spilte og scoret han for Juventus.

Les også

Juventus’ svar på voldtektsanklagene får mange til å reagere: – Det er grusomt

Her er en gjennomgang av de sentrale punktene i saken.

Hva er saken?

For ti dager siden sto den 34 år gamle amerikanske kvinnen Kathryn Mayorga frem i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Hun hevdet at hun ble voldtatt av Ronaldo i juni 2009, da hun var 25 år.

På den tiden forsøkte Mayorga å etablere seg som modell, og hun jobbet blant annet som innkaster på utesteder.

Inntil nylig jobbet hun som gymlærer på en barneskole, men hun sluttet for å konsentrere seg om saken mot Ronaldo.

Mayorga hevder at den angivelige voldtekten skjedde på et hotellrom i Las Vegas, en by i delstaten Nevada, der Ronaldo ferierte sammen med sin svoger og fetter. Dette var samme sommeren som Ronaldo ble solgt fra Manchester United til Real Madrid for en rekordhøy overgangssum.

Kvinnen og Ronaldo møttes på en nattklubb tidligere den kvelden, angivelig for første gang. De ble avbildet av paparazzifotografer mens de snakket sammen.

Ronaldo og hans følge skal senere den kvelden ha invitert Mayorga og en venninne til takleiligheten han bodde i på hotellet.

Cristiano Ronaldo og Kathryn Mayorga ble avbildet av paparazzifotografer på en nattklubb i juni 2009.

I leiligheten var det et boblebad, og da de ankom leiligheten, skal flere ha hoppet uti. Mayorga sier at hun ikke ønsket å ødelegge kjolen, men at hun i stedet fikk tilbud av Ronaldo om å skifte til et antrekk hun kunne bruke i boblebadet.

Mayorga forteller at hun gikk på badet tilknyttet et av soverommene i leiligheten for å skifte. Hun sier at det var da Ronaldo kom inn, og den angivelige voldtekten skal ha skjedd, ifølge Mayorga.

Hun hevder at det var en voldtekt. Ronaldo hevder at det var frivillig sex. Ingen andre var til stede på soverommet da det skjedde.

Hva skjedde etter den kvelden?

Da Mayorga kontaktet politiet, ville hun først ikke oppgi Ronaldos navn. Hun ble undersøkt på sykehuset.

Ifølge Mayorga tok det to til tre uker før hun fortalte politiet at det var Ronaldo som utførte den angivelige voldtekten. Hun engasjerte en advokat på anbefaling fra familien.

Advokaten foreslo å inngå et forlik, ifølge Mayorga. Blant annet for å unngå belastningen ved en rettssak.

I januar 2010 skrev hun under på en avtale, ifølge Der Spiegel. Avtalen ga henne rundt 3,5 millioner kroner.

Ett av kravene var at hun aldri kunne snakke om det angivelige overgrepet.

Mayorga har nå fått en ny advokat, som mener at forliket ikke er gyldig. Mer om det lenger ned.

Les også

Ronaldo slår hardt tilbake mot overgrepsanklage: – Det går mot alt jeg står for

Er det bare ord mot ord?

At amerikanske Mayorga står frem i et tysk nyhetsmagasin, handler om at Der Spiegel fikk informasjon om saken gjennom «Football Leaks», en dokumentlekkasje fra fotballverdenen.

Våren 2017 skrev Der Spiegel for første gang om anklagene mot Ronaldo. Den gangen ønsket imidlertid ikke Mayorga å stå frem, og hun ble anonymisert.

Som en del av lekkasjen fikk Der Spiegel tilgang til store mengder dokumenter, blant annet fra teamet rundt Ronaldo.

Nyhetsmagasinet hevder å sitte på et dokument der Ronaldo skal ha svart på en rekke spørsmål om saken fra egne advokater. Dette var i september 2009, kort tid etter at anklagene kom.

I det angivelig skriftlige svaret fra Ronaldo skal han ha sagt at Mayorga sa «nei» flere ganger, men «at hun gjorde seg tilgjengelig».

I senere versjoner ble svarene endret, ifølge Der Spiegel. Da skal Ronaldo ha svart at det var frivillig sex.

Vi understreker at vi ikke har sett disse dokumentene.

Hva har vært konsekvensene til nå?

Ronaldo er en av verdens best betalte idrettsutøvere. Foreløpig har ingen av sponsorene brutt samarbeidet, men flere har uttrykt bekymring.

Blant dem er utstyrsgiganten Nike, spillgiganten EA Sports og den veldedige organisasjonen Redd Barna.

Flere bilder av Ronaldo ble før helgen fjernet fra EAs hjemmesider, der de var en del av promoteringen av spillet FIFA 19. Selskapet har imidlertid ikke bekreftet at dette skyldes anklagene.

Det er vanlig praksis at sponsoravtaler med idrettsutøvere inneholder klausuler som gir selskapet rett til å bryte kontrakten av omdømmegrunner.

Juventus-aksjene har stupt etter at anklagene ble kjent. Aksjen er imidlertid fortsatt langt høyere enn før Ronaldo kom til klubben.

Det er i tillegg blitt kjent at Ronaldo ikke kommer til å spille mer for det portugisiske landslaget i år, men de involverte hevder at det ikke har noe å gjøre med anklagene.

Les også

Slik kan «Ronaldo-effekten» endre italiensk fotball

Hva sier Ronaldo?

Da Der Spiegel publiserte saken, la Ronaldo ut en video på Instagram Story der han latterliggjorde anklagene og kalte dem «fake news».

En av Ronaldos advokater sendte ut en pressemelding der han beskrev Der Spiegels rapport som brudd på lover om personvern.

Tidligere denne uken kom Ronaldo med en uttalelse på Twitter.

– Jeg benekter alle anklagene som er kommet mot meg. Voldtekt er en avskyelig og kriminell handling som går mot alt jeg er og står for.

– Selv om jeg er veldig lysten på å renvaske navnet mitt, nekter jeg å delta i mediaspetakkelet som er laget av mennesker som vil promotere seg selv på min bekostning, skrev Ronaldo.

Cristiano Ronaldo satt på tribunen under Juventus’ League-kamp denne uken. Det var på grunn av et rødt kort. Han var tilbake på banen i Serie A lørdag.

Hva skjer nå?

Mayorgas nye advokat har levert et søksmål der målet er å få gjort forliket som ble avtalt i 2010, ugyldig.

De argumenterer for at Mayorga var så psykisk nedbrutt at hun ikke var i stand til å skjønne den fulle betydning av avtalens innhold. Ifølge advokatene er hun blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse og depresjon. Her vil Ronaldos advokatteam presentere sine motargumenter.

Et annet mulig argument kan være at Ronaldo selv har brutt avtalen. Fordi han selv ikke møtte opp til forhandlingene i 2010, var et av kravene at han innen to uker måtte lese et brev der Mayorga skrev om sin opplevelse av hendelsen.

Men Gestifute, selskapet som har agentansvaret for Ronaldo, har uttalt at han aldri mottok dette brevet.

Samtidig bekreftet politiet i Las Vegas i begynnelsen av denne uken at de har gjenopptatt etterforskningen av saken.

I verste fall kan Ronaldo, om han blir dømt, fengsles i USA. Hvis han tiltales, er det mulig at han utleveres. En utlevering må godkjennes av en dommer i landet den tiltalte befinner seg i.

Det er imidlertid langt frem dit. Foreløpig er saken bare på etterforskningsstadiet.

Selv om den påståtte voldtekten skjedde for ni år siden, er den ikke foreldet under lovgivningen i Nevada.

Hvordan har Juventus reagert?

«Ronaldo har de siste månedene vist sin enorme profesjonalitet og dedikasjon. Den blir satt pris på av alle i Juventus. Handlingene som angivelig skjedde for nesten ti år siden, endrer ikke vårt standpunkt, som er delt av alle som har vært i kontakt med denne store mesteren», skrev Juventus på Twitter denne uken.

Uttalelsen vakte sterke reaksjoner. Mange mente at Juventus bagatelliserte de alvorlige anklagene.

«Uavhengig av den rettslige utgangen, dette er grusomt fra Juventus», kommenterte den engelske fotballprofilen Gary Lineker.

Juventus brukte enorme summer på å hente Ronaldo fra Real Madrid før denne sesongen. Målet er at stjernen skal løfte klubben til et nytt nivå – på og utenfor banen. Lørdag spilte Ronaldo og scoret i 2–0-seieren over Udinese.

Cristiano Ronaldo spilte for Juventus på lørdag. Han scoret i 2–0-seieren over Udinese.

Hvorfor står Mayorga frem først nå?

Til Der Spiegel sier Mayorga at det er tre grunner.

Den første er at Mayorga har fått en ny advokat, som mener at hun fikk dårlig rådgivning fra den forrige og at forliket ikke er gyldig. Den andre er #metoo-kampanjen, som har ført til internasjonalt fokus på overgrep mot og trakassering av kvinner.

Den tredje er at Mayorga mener at dette er eneste måten å finne ut om flere kvinner er blitt utsatt for overgrep av Ronaldo.

Les mer om

  1. Cristiano Ronaldo