Fotball

Lundekvam: - Kan jeg stanse én jente eller gutt fra å ta den første dosen, da er jeg fornøyd

Snart bokaktuelle Claus Lundekvam skriver om rushelvete og selvmordstanker.

Livet etter fotballkarrieren har bydd på flere nedturer for Claus Lundekvam. Han har det ifølge seg selv bra i dag, men vet at han må ta avstand fra rus resten av livet. Bildet er fra 2011. FOTO: Erlend Aas, NTB scanpix Foto: NTB scanpix

  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Claus Lundekvam er nordmannen med flest kamper i engelsk Premier League. Etter noen år i Brann fulgte 12 sesonger i Southampton.

Han var rik, berømt og mektig populær. Men livet hadde en alvorlig skyggeside. Mye festing utviklet seg etter hvert til dyp rusavhengighet.

— Kokain, alkohol og piller. Det var min greie, sier en åpenhjertig Lundekvam til Bergens Tidende.

41-åringen har valgt å være ærlig om problemene sine. Lundekvam har vært så langt nede at han har tenkt på å ta sitt eget liv. Til våren kommer han ut med bok.

Claus Lundekvam var i mange år en nøkkelspiller hos Southampton. Her er han sammen med daværende Saints-manager Harry Redknapp. Foto: Trygve Sørvaag

— Det med bok er noe som jeg har tenkt på lenge, og til slutt takket jeg ja til Cappelen Damm forlag. Det blir en seriøs og god bok som jeg skriver i samarbeid med Thomas Karlsen. Jeg legger ikke lokk på noe, sier Lundekvam.

Advarer ungdom

Boken blir delt i fire bolker.

— Først skriver jeg om oppveksten min, deretter om en lang karriere i fotballen. Tredje bolk blir om det å være rusavhengig og det helvetet det bringer med seg. Siste punkt blir veien tilbake til livet. Jeg håper og tror at mine opplevelser kan være til lærdom for en del der ute sier Lundekvam.

Les også

Alsaker tror seerne er opptatt av lagene, ikke hvor mange nordmenn som spiller

I dag er han å se i TV 2s panel under deres sendinger fra Premier League. Lundekvam forteller at han bruker mye tid på bokprosjektet, og han er også rundt på skoler og holder foredrag. Elevene får servert hele sannheten. For mange blir det et sterkt møte.

Claus Lundekvam er høyt verdsatt i Southampton etter sine 12 år i klubben. Her fra en kamp mot Manchester United og Andy Cole i 1998. Foto: NTB scanpix

— Det gir meg svært mye det å snakke med ungdommen. Rusmidler er lett tilgjengelig i dagens samfunn, men jeg har inntrykk av at de hører etter når jeg snakker. Jeg er en kjent, offentlig person som gir dem sannheten. Av og til blir elevene helt målløse. Sant å si er jeg stolt av mange av disse ungdommene som jeg møter. Noen gråter og får satt ord på en del ting. Flere har kanskje hatt en tøff barndom der de selv har opplevd rusproblemer på nært hold. De kan kjenne seg igjen i det jeg forteller, sier Lundekvam.

Blir aldri kvitt sykdommen

Selv om den tidligere fotballproffen har opplevd de verste sidene av rus, påpeker han at han ikke er totalmotstander av all form for festing.

— Jeg vil likevel fortelle om faresignalene. Rus kan være et springbrett til døden, slik var det nesten for meg. Kan jeg stanse én jente eller gutt fra å ta den første dosen eller linjen, da er jeg fornøyd, sier Lundekvam.

Selv om Lundekvam har vært igjennom et samlivsbrudd forteller han at han har det bra i dag. Han får hjelp av flere.

— Helt oppriktig så har jeg det veldig bra. Det siste året har vært bra for mitt vedkommende, selv om det har vært noen tøffe måneder med samlivsbrudd, sier han.

Lundekvam forteller til Bergens Tidende at det er 13-14 måneder siden sist han var på ruskjøret. Avhengigheten er noe han må kjempe mot resten av livet.

— Sykdommen blir du aldri kvitt, men du kan leve fint med den. Veien tilbake til rushelvetet er kort, det skal man huske, men jeg merker stor forskjell fra 2010 og til i dag. Jeg har aldri lært så mye om meg selv. Jeg måtte finne tilbake til gutten Claus. Mye kjærlighet rundt meg har reddet livet mitt. Jeg klarer nå å finne glede i de små, dagligdagse tingene, sier Claus Lundekvam.

Fakta

Claus Lundekvam

Født: 22. februar 1973, Austevoll

Klubber som spiller: Selbjørn, Brann (1993-1996), Southampton (1996-2008)

Landskamper: 40 (1995-2005)

Gjør i dag: Foredragsholder, TV 2-ekspert på engelsk fotball, skriver bok.

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Southampton FC