Høgmo håper på England

Søndag trekkes EM-kvalifiseringen. Sjelden har sjansen vært større for norsk deltakelse, men vi kan også ha skikkelig uflaks. Følg trekningen her.

Norge er bare tredjerangert i kvalifiseringen. Det er nærmest en garanti for at Per-Mathias Høgmos elever havner i pulje med verdensstjernene.
  • Roar Lyngøy

Norge er i OL-rus, men midt under femmilen i Sotsji skjer det noe svært viktig i Nice, Frankrike. Det handler om fotball.

Klokken 12 søndag trekkes nemlig gruppene til EM-kvalifiseringen foran mesterskapet i Frankrike sommeren 2016. * FØLG TREKNINGEN DIREKTE HER. 

Uflaks: Spania og Ukraina

Drømmen om VM i Brasil brast for Norge, og vi har ikke kvalifisert oss til et sluttspill siden EM i 2000. Resultatmessig har ikke Per-Mathias Høgmo overbevist siden han overtok for Drillo, men Norge bør ha en gyllen sjanse til endelig å få være med i det gode selskap igjen om to og et halvt år. EM-sluttspillet er nemlig utvidet fra 16 til 24 lag.

Før trekningen er lagene delt inn i seks seedingsgrupper. Norge er på tredje nivå. Alle gruppevinnerne og toerlagene går direkte til EM, samt den beste treeren. De resterende åtte treerlagene gjør opp om fire EM-billetter i omspill.

Siden Norge er i seedingsgruppe 3 er vi garantert å møte ett lag fra gruppe 1 og ett fra gruppe 2. Spania (tittelforsvarer), Tyskland, Nederland, Italia, England, Portugal, Hellas, Russland og Bosnia-Hercegovina er toppseedet i trekningen.

Fra gruppe 2 møter vi enten Ukraina, Kroatia, Sverige, Danmark, Sveits, Belgia, Tsjekkia, Ungarn eller Irland.

Norge kan altså bli trukket mot for eksempel Spania og Ukraina. Men skulle vi bli nummer tre har vi altså fortsatt muligheten som beste treer eller via omspill.

Flaks: Bosnia og Irland

I motsatt fall kan vi være heldige og trekke Bosnia-Hercegovina og Irland fra de to toppseedede gruppene.

– Vi tar det vi får. Vi var heldige ved forrige trekning, men det hjalp oss ikke, påpeker generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund. Han henviser til at Norge i VM-kvalifiseringen havnet bak både Sveits, Island og Slovenia.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er en annen som går rundt med sommerfugler i magen. Høgmo uttalte denne uken at han håper på England.

– Det hadde vært moro å møte England og Roy Hodgson. Spesielt en bortekamp på Wembley henger høyt. Kamper mot England har en helt spesiell status, som helt sikkert vil skape mye entusiasme, sa landslagssjefen.

– Ingen vil trekke like mye folk til Ullevaal som England. Det er en balansegang mellom det kommersielle og det sportslige. Se bare på Sverige: Kommersielt var det gull for dem å møte Tyskland i VM-kvaliken, men de kom seg jo ikke til VM, påpeker Kjetil Siem.

Fotball og politikk

Debutant i trekningen er Gibraltar, ett av 53 lag som venter i spenning. Ut fra de seks seedingsgruppene trekkes det ni kvalikgrupper – åtte av dem med seks lag og en gruppe bestående av fem.

Selv om det er en trekning, er det noen forutsetninger:

  • På grunn av TV-rettigheter skal England, Tyskland, Italia, Spania og Nederland i grupper med seks lag.
  • Frankrike settes opp i gruppen med fem lag. Arrangørlandet er automatisk kvalifisert, men skal spille treningskamper mot disse landene.
  • Og kanskje mest interessant: Av politiske årsaker har UEFA-styret bestemt at Aserbajdsjan ikke kan møte Armenia. Politiske spenninger gjør også at Spania ikke kan møte Gibraltar.

– At trekningen er basert på seeding og enkelte parameter, er forståelig. Men jeg håper inderlig at det ikke blir for mange slike forutsetninger. Fotball er og skal være den beste forbrødringskanalen, sier Kjetil Siem.

Landslagssjef Høgmo gleder seg til å reise til Nice.

– Ingenting hadde vært bedre enn om vi tar oss til EM og får spille åpningskampen i Nice. Det blir gøy å få satt gruppene. Uansett hvem vi trekker blir det spennende grupper som vil leve hele veien. Nå som også alle toerlagene går videre blir dette en veldig interessant reise, sier Per-Mathias Høgmo.

Norge spiller landskamp mot Tsjekkia i Praha 5. mars. Deretter skal laget teste seg mot Frankrike borte 27. mai og Russland hjemme 31. mai.

Fakta: Seedingsgruppene

Pott 1:

Spania (tittelforsvarer), Tyskland, Nederland, Italia, England, Portugal, Hellas, Russland, Bosnia-Hercegovina

Pott 2:

Ukraina, Kroatia, Sverige, Danmark, Sveits, Belgia, Tsjekkia, Ungarn, Irland.

Pott 3:

Norge, Serbia, Tyrkia, Slovenia, Israel, Slovakia, Romania, Østerrike, Polen.

Pott 4:

Montenegro, Armenia, Skottland, Finland, Latvia, Wales, Bulgaria, Estland, Hviterussland.

Pott 5:

Island, Nord-Irland, Albania, Litauen, Moldova, Makedonia, Aserbajdsjan, Georgia, Kypros.

Pott 6:

Luxembourg, Kasakhstan, Liechtenstein, Færøyene, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

EM-kvalifiseringen starter i september og avsluttes i november neste år.