Fotball

Svenskene vant sin første kamp i Europa: «Månen er passert. Östersund skal en annen plass»

Svenske Östersund overrasket alle med seier i sin europaliga-debut.

Östersund-spiller Hosam Aiesh (til v.) i duell med Zorja-spiller Artem Gomov. Den svenske klubben tok en historisk 2-0-seier i sin europaligadebut. Foto: Jevgenij Kravs, AP / NTB scanpix

Den svenske klubben tok seg sensasjonelt til europaligaens gruppespill ved å slå ut tyrkiske Galatasaray og greske PAOK.

Torsdag sto laget for et nytt sjokk, selv om motstanderen ikke er fra øverste hylle. Saman Ghoddos scoret Östersunds historiske første europaligamål i det 50. minutt, mens innbytter Alhaji Gero fullførte verket i Lviv med sin scoring fire minutter på overtid.

– Jeg er virkelig stolt av spillerne. De kjempet for hverandre, de sprang og jeg er lykkelig over å jobbe med dem. Det er helt fantastisk, sier trener Graham Potter til Östersundposten etter seieren.

Les også

Martin Linnes og Galatasaray sjokkert av Östersund

Klubben har hatt en fantastisk reise de siste årene. I 2012 spilte de på tredje nivå i Sverige, og først for to år siden rykket de opp til Allsvenskan. Nå er de det eneste svenske laget i europacupene. Et lite svensk eventyr, som blir lagt merke til. Eller som den tidligere høydehopperen Stefan Holm skrev på sosiale medier i går kveld.

– 2012. Om fem år kommer Östersund til å spille i Europa League, og vinne sin første kamp på bortebane. «Hva er nummeret til psykiatrien», skriver han.

I selskap med Milan og Arsenal

Ikke overraskende er stemningen svært god i den lille innlandsbyen fire timer øst for Trondheim.

– Östersund har fått en god start i den europeiske klubbfotballens nest fineste turniering, og er i samme selskap som Milan, Arsenal og Marseille som gruppeleder etter første runde, skriver Östersund-postens Andreas Olsen.

Med to hjemmekamper foran seg, har kommentatoren et lite håp om at den lille klubben kan klare nok en bragd, nemlig å ta seg videre til utslagsrunden.

– Jeg har forsøkt å være realistisk. Jeg har brukt begrep som rimelighet, sannsynlighet og sunn fornuft. Det holder ikke lenger. Det er som å forsøke å vinne en hodeduell mot Sotirios Papagiannopoulos, eller å redde en kanonkule fra Alhaji Geros venstrefot. Det går ikke. Månen er passert for lenge siden. Östersund skal en annen plass, skriver han.

Topper gruppen

Ghoddos scoret begge målene da PAOK ble slått ut i avgjørende kvalifiseringsrunde.

Med torsdagens seier topper Östersund tabellen i en gruppe som også omfatter Hertha Berlin og Athletic Bilbao.

De to sistnevnte spilte 0-0 i Berlin, der hjemmelaget hadde rotert på laget og både Rune A. Jarstein og Per Ciljan Skjelbred var ubenyttede reserver. Normalt er de klare førstevalg for Hertha.

Berisha-mål

Europaligaspill ble det derimot på Fredrik Gulbrandsen og Valon Berisha torsdag. De spilte fra start for Salzburg i 1-1-kampen mot Vitoria Guimarães i Portugal, og Berisha scoret utligningsmålet.

Den tidligere norske landslagsspilleren (som nå representerer Kosovo) spilte hele kampen, mens Gulbrandsen ble byttet ut i det 64. minutt.

Marseille leder gruppen etter at Adil Rami ordnet 1-0 over Konyaspor.

Italia-jubel

Lazio fulgte opp en kveld med sterke italienske resultater med 3-2-seier borte mot nederlandske Vitesse. Ciro Immobile og Alessandro Murgia vendte 1-2 til 3-2 i siste halvdel av 2. omgang.

Tidligere torsdag vant Atalanta 3-0 over Everton og Milan 5-1 borte mot Austria Wien.

Gruppen ledes av Nice, som fulgte opp helgens 4-0-seier over Monaco med 5-1-seier borte mot Zulte Waregem i Belgia. Mario Balotelli scoret det siste målet.

(NTB/Adresseavisen)

Les mer om

  1. Europa League
  2. Östersund FK