Vålerenga vant foran nesten tomme tribuner: – Vi må spille bedre fotball

Vålerengas trener kunne bokføre seier, men skjønner at folk holdt seg hjemme på 16. mai-kampen i Oslo.

Mange tomme seter på Ullevaal. Vålerenga-trener Ronny Deila er klar på at det ikke bare handler om å vinne. – Vi må spille god fotball og bygge tillit over tid.

Vålerenga-Kristiansund 1–0

Ronny Deila mener at det er bare én ting som må til for å lokke Vålerengas en gang store og trofaste tilhengerskare tilbake til Ullevaal stadion. Det holder ikke bare med seiere.

– Vi må spille bedre fotball. Vi må bygge opp tilliten over tid, og lykkes vi, vil også folk komme, sa Vålerengas trener Ronny Deila etter det som skulle bli en sliteseier mot Kristiansund. Et lag som i utgangspunktet var kommet til Oslo for å forsvare seg.

Svenske sørget for 17. mai-festen

Det ble til slutt en svenske som sørget for at Vålerenga kan feire norsk nasjonaldag med et smil. Robert Lundströms første seriemål i Vålerenga-drakt skulle komme til å bli avgjørende. Det var hans 38. seriekamp for klubben.

Men selv en matchvinner var skuffet over at det ikke kom flere på dagen han hadde hørt om som norsk fotballs store festdag.

– Det er kult når det kommer mye folk. Men de som kommer, gjør det i hvert fall bra. De lager bra stemning.

Herman Stengel gratulerer Robert Lundström med hans første mål for Vålerenga.

Herman Stengel ble kåret til Vålerengas beste, men også han synes at det stusselig å være på Ullevaal denne regntunge kvelden.

– Vi skulle gjerne ha sett flere på tribunen. Vi får bare begynne å levere, så kommer de vel, mente han.

Lite folk, trasig vær

Bortsett fra Lundströms scoring var det altså ikke mye som minnet om fotballens festdag på Ullevaal. Nå skal et mistrøstig vær i Oslo hele dagen ha litt av skylden. Det som Klanen kaller «Oslos stolthet», klarte ikke å trekket mer enn rundt 5000 tilskuere på den tradisjonsrike 16. mai-kampen. Det offisielle tilskuertallet (antall solgte billetter) var på 7.226.

Samtidig skal vi ikke underslå at den delen av Klanen som kom på kamp, trofast og lojalt sang seg gjennom den klassiske VIF-sangboken i samfulle 90 minutter. 20.000 røde og hvite plastseter lyttet i taushet mens regnet dundret på tribunetaket.

Les også

Dette bildet viser kontrasten mellom Norges storbyer

Total dominans

Det var åpenbart fra første spark på ballen hvilken kampplan Kristiansund-trener Christian Mikkelsen hadde lagt for dagen. Det handlet om defensiv trygghet og en mulighet til å stjele ett poeng eller kanskje tre på en giftig kontring. Dermed ble det parkering av bussen mellom 16 og 20 meter.

Den første omgangen dominerte Vålerenga totalt spillemessig, men hadde ikke det man med et velvillig og objektivt blikk kaller en eneste halvsjanse.

– Vi var for dårlig på den siste tredjedelen av banen. Vi slet med å finne åpninger. Vi endret mye underveis, ettersom vi ikke fikk nok samtidige bevegelser, sa trener Deila etter at det hele var over.

Avgørelsen

Det måtte en forsvarer til for at Vålerenga skulle få det til. Laget fra havgapet på Nordvestlandet hadde åpenbart en plan A. Den handlet om å unngå baklengsmål.

Kristiansund-trener Christian Michelsen fant flere lyspunkter til tross for tapet mot Vålerenga på Ullevaal.

De lykkes lenge, helt til Vålerengas høyreback Robert Lundström nok en gang startet på et aldri så liten turboløp opp langs krittstreken på Vålerengas høyreside. Plutselig hadde han klar bane. Ghayas Zahid var våken og sendte ballen riktig vei denne gangen. Lundström satte ballen i det lengste hjørnet for Kristiansund-keeper Sean McDermott.

Det var strengt tatt Vålerengas eneste målsjanse i kampen.

– Vi må bli smartere

Etter dette ble det en langt jevnere kamp. Kristiansunds trener Christian Michelsen ble nødt til å endre på kampplanen. Han flyttet laget lenger opp og det var Kristiansund som hadde de store sjansene uten å få uttelling.

– Vi må bli smartere og mer kynisk i det siste leddet. Men sånn er fotballen av og til. Vi må bygge videre på det som er positivt. I det lange løp så får man som fortjent også i fotballen, sa Michelsen. Litt skuffet, men han kunne også ta med seg et par positive tilbakemeldinger til sine spillere.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk