Fotball

TV 2 ville snappe Tippeligaen

TV 2 la inn bud på C More. De ønsket å sikre seg selskapet som har rettighetene til norsk fotball frem til 2016.

TV 2 hadde rettighetene til norsk fotball i flere år. I 2011 solgte NFF retten til å vise fotball til Canal+. Her fra TV 2s buss utenfor Brann Stadion i 2006.
 • Ove Sjøstrøm

Budet skal ha blitt avvist like etter OL i Sotsji av C Mores eiere. Trolig forsøkte TV 2 å sikre seg den norske delen av C More.

Forhandlinger i høst

I høst var det flere samtaler mellom TV 2 og C More om fordelingen av tippeligakampene. Samtalene utviklet seg etter hvert til et konkret spørsmål om det var mulighet for å overta hele den norske delen av C More, inkludert rettighetene til den norske toppfotballen. Ifølge BTs kilder ble et tilbud om overtakelse lagt på bordet. Størrelsen på budet er ukjent, men skal ha vært beregnet ut fra verdien på norsk toppfotball i dag. Verdien har sunket betraktelig med de lave seertallene i 2013-sesongen.

TV 2 vil ikke bekrefte BTs opplysninger.

— Dette har jeg ingen kommentar til, sier Rune Indrøy, kommunikasjonsdirektør i TV 2. ## - Verdien har sunket

Medieekspert Morten Wiberg mener det kan ha vært et lurt trekk å legge inn bud på den norske delen av C More nå.

— Det er klart at verdien på norsk fotball har sunket. Den er på langt nær verdt de rundt 1,4 milliarder kroner som ble betalt i sin tid. I tillegg har C More flere andre sportsrettigheter som kan være interessante for TV 2 å spre på sine digitale plattformer, sier Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

TV 2 var nærmest i sjokk da C More sikret seg rettighetene til norsk fotball i 2011. TV 2 hevdet i etterkant at de var villige til å by mer enn C More, men ble utelatt fra forhandlingene. TV 2 viste flere av kampene i Tippeligaen og Adeccoligaen gratis på hovedkanalen og TV 2 Zebra. C More sender seks av åtte kamper på betal-TV.

Telenor på eiersiden

Telenor eier 35 prosent av C More. Så langt har ikke dette vært en gullkantet investering for det norske teleselskapet. Aksjeverdien ble i fjor skrevet fra 800 millioner kroner ned til null.

- Kan det tenkes at Telenor kjøper hele C More?

— Det er godt spørsmål. Igjen må vi tenke verdien av rettighetene. Hva får de igjen for pengene? Det kan tenkes at Tippeligaen blir sendt på kanalene i distribusjonsnettet til Canal Digital. Eller at kampene blir solgt stykkevis og delt, sier Wiberg.

Telenor Broadcast vil ikke kommentere saken.

«Hei. Spørsmål om C More, må du rette til C More», skriver Jørgen Thaule, kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast, i en sms til BT.

Bonnier med stor gjeld

Det har lenge vært kjent at den svenske mediegiganten Bonnier har forsøkt å redusere gjelden i selskapet som er på over fem milliarder kroner. Bonnier eier 65 prosent av C More.

På spørsmål fra BT om det har vært bud fra norske medieaktører på C More, svarer kommunikasjonsdirektør David Salsbäck i Bonnier slik i en e-post: «Vi kommenterer aldri spekulationer om vår inblandning i eventuella affærer.»

TV-rettigheter til norsk fotball

 • Medierettighetene til norsk fotball blir solgt av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. De selger medierettighetene til Tippeligaen, Toppserien, Adeccoligaen, fotballandslagene og cupen.
 • I 2005 fikk TV 2 og Telenor-eide Canal Digital kjøpe TV-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Selskapet måtte gi rundt én milliard kroner, hvor 100 millioner gikk til Rune Hauges selskap Profile Media.
 • Etter budrunden i 2008 ble det klart at Lyse Energi fikk retten til fem søndagskamper, NRK retten til én lørdagskamp, samt Adeccoligaen, mens TV 2 fikk kveldskampen på søndag og mandagskampen fra 2009 til ut 2012. Avtalen var verdt minst 1,2 milliarder kroner. Siden Lyse Energi ikke hadde avtale med noen TV-distributør, solgte de rettighetene videre til TV 2, som fortsatte å vise fem kamper på TV 2 Sport på søndagskvelden.
 • I 2011 ble visningsrettighetene til hovedrunden i Tippeligaen 2013- 2016 solgt til Canal+. Det innebar at Canal+ fikk rettighetene til seks tippeligakamper pr. runde i avtaleperioden. Og det uten at TV 2 en gang fikk legge inn bud. Prisen var på snaue 1,1 milliarder kroner. TV 2 kjøpte de resterende kampene i Tippeligaen, samt høydepunkter og Adeccoligaen.
 • Fra 2012 kjøpte Canal+ også rettighetene til kampvisning på nett-TV. Før det satt TV 2 på rettighetene, men de var da ikke-eksklusive.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien