Fotball

Store ødeleggelser etter rockefestival rammer Norway Cup: – Har maltraktert sletta

I helgen sparkes storturneringen i gang. Skader på gressletta har gitt arrangøren trøbbel.

Musikkfestivalen Tons of Rock har satt sine spor på Ekebergsletta. Hans O. Torgersen

 • Viljam Brodahl
  Aftenposten
 • Hans O. Torgersen (foto)

Denne helgen starter den 47. utgaven av Norway Cup på Ekebergsletta. 30.000 barn og unge skal i løpet av én uke spille 5000 kamper.

Men nå må flere kamper flyttes fra den berømte gressletta. Det er på grunn av den populære rocke- og metalfestivalen Tons of Rock.

Det var NRK Østlandssendingen som først omtalte saken.

– Vi har mistet tre elleverbaner på feltet ved campingen etter at Tons of Rock hadde kjørt mange tunge biler og maltraktert sletta, sier Pål Trælvik, Norway Cups generalsekretær, til Aftenposten.

 • LES OGSÅ: Stor Norway Cup-guide: Tips, triks og tabbene du må unngå

Kamper må flyttes

I slutten av juni ble musikkfestivalen arrangert på Ekebergsletta. Tre dager med titalls konserter har satt sitt avtrykk på gressplenene.

– Tons of Rock har slått opp et stort pariserhjul og hatt store installasjoner. Klart det har dramatiske konsekvenser for jordkvaliteten, sier Trælvik.

Generalsekretæren forteller at de har klart å restaurere enkelte områder, men langt fra nok til at det er forenlig å arrangere kamper på banene som er rammet. Dermed må flere kamper flyttes til det som kalles «Niffen», banen rett ved siden av Nordstrandhallen.

– Det er lag med barn og unge som hadde en drøm å spille alle kampene på Ekebergsletta. Det får de ikke nå, sier han.

Likevel forsikrer han at samtlige vil få spille minst én kamp på sletta.

Pål Trælvik går inn i sitt første år som øverste leder for Norway Cup. Ketil Blom Haugstulen

– Vil rette krav

Trælvik vet enda ikke hvor store økonomiske konsekvenser det vil få å flytte kampene.

– Vi vil rette et krav mot Tons of Rock. Det koster oss penger å lage og flytte baner. De kostnadene vil Tons of Rock måtte ta seg av, som også kontrakten forutsetter, sier han.

Svein Bjørge er gründeren av musikkfestivalen. I slutten av juni var rundt 15.000 publikummere innom arrangementet. Han bekrefter at partene er i dialog for å løse problemet.

– Vi jobber med utfordringene. Vi har en dialog med Oslo kommune og Norway Cup som vi føler er god. Mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier Bjørge.

Forholdene gjør at flere kamper blir «tvangsflyttet» til kunstgressbanen ved siden av Nordstrandhallen. Hans O. Torgersen

Følges opp etter Norway Cup

Bymiljøetaten har ansvaret for Ekebergsletta og følger opp området daglig. De vil ikke foreløpig ikke svare på hvem som er ansvarlig, men sier at det vil følges opp videre etter Norway Cup.

– Vi har godt samarbeid med Tons of Rock, som har jobbet på spreng for å etterleve kontrakten. Den sier at arealet skal tilbakeføres til tilsvarende stand som før arrangementet. Arrangør har lagt en plan for dette. Denne planen går foreløpig etter avtale og vil følges videre opp etter Norway Cup. Bymiljøetaten er opptatt av å ivareta Ekebergsletta og at den skal være raskt tilgjengelig for videre bruk, skriver Liv Eggebø i Bymiljøetaten i en e-post.

Tidligere har Tons of Rock blitt arrangert i Halden. I juli ble festivalen for første gang arrangert på Ekebergsletta. Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

I utgangspunktet arrangeres kampene under Norway Cup på 93 ulike baner. Nå minkes det tallet.

På grunn av plassmangel på Ekeberg må arrangørene benytte seg av andre områder i byen for å kunne avvikle alle kampene. I tillegg til Nordstrand brukes baner på blant annet Abildsø, Furuset, Lambertseter, Rustad, Valle Hovin, Haraløkka og Voldsløkka.

Det er ikke første gang baneendringer må gjøres.

– Om en eller flere baner grunnet eksempelvis regnvær ikke er spillbare, flyttes kamper fra disse banene til en av de kommunale kunstgressbanene i Oslo, opplyser Eggebø.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Fikk drømmejobben 500 meter fra huset sitt. Nå skal han gi tusenvis av barn og unge et minne for livet.

 2. FOTBALL

  Norway Cup-generalen lever i håpet – forstår at folk er skeptiske

 3. SPORT

  Norway Cup avlyst for første gang på 44 år

 4. FOTBALL

  Norway Cup innfører væsketiltak i varmen

 5. FOTBALL

  Gothia Cup er avlyst, men Norway Cup holder håpet oppe

 6. FOTBALL

  Mange hundre lag fra Bergen skulle på sommercup. Dette er status for de ulike turneringene.