Fotball

Liverpool og Chelsea ga vikarene fast jobb. Nå advares Manchester United mot å gjøre samme feilen

Ole Gunnar Solskjær (45) blir en stadig hetere kandidat til den faste jobben som Manchester United-manager.

Kenny Dalglish i Liverpool. Roberto Di Matteo i Chelsea. Begge var vikarer, som Ole Gunnar Solskjær er nå. Begge fikk jobben fast. Ingen av dem varte lenge.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Kenny Dalglish og Roberto Di Matteo gjorde jobben som vikartrenere i Liverpool og Chelsea så bra at de fikk jobben fast. Det tok ikke lang tid før begge hadde fått sparken.

Nå går diskusjonene om det egentlig er så lurt av Manchester United å gjøre det samme med den til nå suksessrike vikartreneren fra Norge.

Seb Stafford-Bloor spør i FourFourTwo om for mye Solskjær-suksess de kommende månedene kan skade klubben på lang sikt.

– Det kan føre til en situasjon der en Solskjær-ansettelse føles så riktig at supporterne blir helt opphengt i den, utdyper han overfor Aftenposten.

Vikaren som vant Champions League

Da André Villas-Boas kom til engelsk fotball og Chelsea sommeren 2011, ble han spådd å være den neste store manageren på vei opp.

Men bare noen måneder senere var det over. Chelsea slet tungt.

I mars 2012 rykket assistent Roberto Di Matteo opp som managervikar. Den tidligere Chelsea-spilleren hadde begrenset managererfaring – og han hadde ikke ledet noen av de største lagene.

Men 29. mai det året kunne Chelsea kalle seg Champions League-mestere. På veien dit var det en gjeng spillere som slapp seg løs, og det var et lag som hadde mye flaks.

Det var det som skulle til for å endre Di Matteos status fra vikar til permanent manager.

Suksessen varte ikke. Tre måneder inn i den påfølgende sesongen fikk han sparken.

  • FIKK DU MED DEG DENNE? Solskjær fikk ros for taktikken, men Hangeland mener han lærte en viktig lekse

Klubblegendens hjemkomst

Roy Hodgsons tid som manager var en lidelse for mange Liverpool-supportere. I januar 2011 var det slutt. Inn kom klubblegenden Kenny Dalglish for å lede laget ut sesongen.

For fansen var Dalglish et symbol på klubbens storhetstid. Han fikk en enorm mottagelse. Og laget hevet seg.

Da sesongen var over, fikk han jobben permanent.

Vårens gryende optimisme gjorde forventningene skyhøye. Men det ble en skuffelse. Liverpool vant ligacupen, og de kom til finalen i FA-cupen, men ligaplasseringen var så svak at Dalglish fikk sparken.

Kenny Dalglish var en populær ansettelse da han fikk jobben som Liverpool-manager i 2011. Halvannet år senere var han sparket.

Mener Chelsea ble svekket

Historiene om Di Matteo og Dalglish kan være relevante for Solskjærs trenereventyr i Manchester United.

Hva skjer hvis Solskjær gjør det for bra som managervikar i Manchester United?

Det spørsmålet stiller Seb Stafford-Bloor i en spalte for FourFourTwo.

Han mener ansettelsen av Di Matteo svekket Chelsea på lang sikt, og han mener at det samme kan skje med Manchester United om Solskjær løfter laget så mye på kort sikt at ledelsen føler at de må gi ham jobben fast.

Kjernespørsmålet blir om Solskjær da ansettes fordi han har de kvalifikasjonene og den personligheten klubben mener skal til for å ta igjen forspranget til verdens beste lag – eller om ansettelsen styres av følelser.

Roberto Di Matteo ble hyllet etter at Chelsea vant FA-cupen i 2012.

– Både Dalglish og Di Matteo ble valgt for å rette opp handlingene til en manager uten tilknytning til klubben. Med all respekt for Solskjær, hans fremste egenskap for øyeblikket er at han ikke er José Mourinho, slik Dalglish ikke var Hogdson og Di Matteo ikke var Villas-Boas. Selv om det er nødvendig akkurat nå, har det kun effekt på kort sikt, sier Stafford-Bloor.

Fotballskribenten mener at det er de faglige ferdighetene som vil avgjøre om en manager blir suksess over tid.

Han utelukker ikke at Solskjær kan overbevise om at han er faglig sterk nok, men fremhever viktigheten av at det kun er sportslige hensyn som tas i valget av fast manager.

Likheter med Di Matteo

– Mitt inntrykk er at Solskjærs standing i England tok et lite byks på søndag, sier Lars Sivertsen.

Fotballjournalisten bor i London og er fast innslag i The Guardians podkast Football Weekly.

Han sier Solskjær ikke har vært lenge nok i jobben til at de som følger ligaen tettest er overbevist om at nordmannen bør få jobben permanent.

Samtidig minner Sivertsen om at tabellsituasjonen nå er betydelig lysere for United enn da José Mourinho fikk sparken.

– Da Solskjær fikk jobben, mente jeg det var null prosent sjanse for at han ville få den permanent. Det var nok på ingen måte planen til United heller. Men hvis de ikke får førstevalget og har en midlertidig sjef som gjør det veldig bra og er godt likt, da er det klart at han har en sjanse, vurderer Sivertsen.

– Er det noen likheter med Di Matteos situasjon i Chelsea?

– Det er nok en veldig god sammenligning. Noen vil si at Solskjær kun gjør det bra fordi han ikke er Mourinho, og fordi han snakker spillerne opp og får dem til å tro på seg selv. Når motgangen kommer vil han få andre utfordringer. Samtidig er det litt latskap å si at han ikke vil fikse det, for det vet vi ikke.

Les også

Solskjærs enorme Wembley-fest: – Dette er det ekte Manchester United

– Må tenke langsiktig

I The Guardian skriver Jonathan Wilson at seieren over Tottenham viser at det «er substans bak smilene».

Han påpeker imidlertid at det fortsatt er en flere ubesvarte spørsmål om Solskjærs evner som manager på dette nivået.

Henry Winter i The Times skriver at Solskjær nå må bli vurdert som permanent manager.

I England er det imidlertid flere som poengterer at den viktigste vurderingen Manchester United-ledelsen må gjøre, er hva som er best for klubben på lang sikt.

– Det som betyr noe, er visjonen for de neste ti årene. Hva skal United være, og hvilken manager kan føre dem dit? skrev Sam Wallace i The Telegraph i helgen.

Les mer om

  1. Manchester United
  2. Ole Gunnar Solskjær