Fotball

To lokale spillere kunne spilt for Norge. Men døren er stengt.

Fem år har gått siden en lokal mann var på A-landslaget. To spillere er gode nok. Men døren er stengt.

BEST: Kristoffer Zachariassen (i gult) har markert seg som den kanskje aller beste norske midtbanespilleren i Eliteserien. Det er ikke nok for å bli landslagsspiller.
  • Anders Pamer

Erik Huseklepps siste landskamp var hans verste. Etter ett minutt på banen for et stjerneløst ligalandslag mot et like stjerneløst Polen-lag, ble Huseklepp skadet. Han forsøkte å ta seg sammen, ville overbevise landslagssjef Per-Mathias Høgmo om at han fortsatt holdt mål.

Det gikk ikke. Etter en halvtime med smerter, tuslet Erik Huseklepp av banen i Abu Dhabi.

Det var sist vi hadde en landslagsmann fra Hordaland. I en kamp ingen husker, for et landslag bestående av hjemlige spillere, i et oppgjør som endte 0–3.

Nå mønstrer ikke Norge ligalandslag mer. Høgmo er avløst av Lars Lagerbäck og motløshet er erstattet av en forsiktig voksende optimisme. Lagerbäck har fått skikk på tingene. I hvert fall en del av dem.

KANDIDAT 2: Andreas Vindheim er en landslagskandidat, men har ennå ikke fått sjansen.

Helt uten hjelp fra vest.

For Lagerbäck har hatt sine auditions. Hans testperiode er over. Han har valgt sine menn, og det ser nå ut til å være omtrent like vanskelig å spille seg ut av troppen som det er å spille seg inn i den.

Det går det an å sette spørsmålstegn ved. Men gode resultater har en tendens til å kvele alle innsigelser.

Som at det finnes to kandidater herfra:

Kristoffer Zachariassen i Sarpsborg 08 er den klareste. Han er noenlunde universelt anerkjent som den dyktigste norske midtbanespilleren i serien. Han er løpssterk, dekker enorme rom, er duellsterk og spiller til daglig i 4–4–2. I Europaligaen var han Sarpsborgs kanskje aller beste spiller, han scoret både mot Besiktas og mot Sander Berges Genk. Nå verdsettes han til ikke mange kronene sør for 20 millioner og er blant norsk fotballs fremste salgsobjekter.

OVERTYDELIG: Landslagssjef Lars Lagerbäck setter sin lit til spillere fra andre ligaer enn den norske.

Men det er stengt.

Det er det ingen grunn til å ironisere over. Lagerbäck har fattet sitt valg. Han står fast ved karer som Berge, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø og Stefan Johansen. De spiller alle i ligaer med høyere kvalitet enn den norske.

Det kunne Zachariassen også gjort, det begynner å bli litt merkelig at han ikke allerede gjør det, men Lagerbäck har nok et poeng når han konsekvent ignorerer spillere fra Eliteserien i sine uttak. Han er da også sjelden til stede på en norsk seriekamp for å kikke nærmere på spillere.

SISTEMANN: Her Er Erik Huseklepp i aksjon på Al Zayed stadion i Abu Dhabi i sin siste kamp med flagget på drakten.

Signalet er overtydelig.

Det kan se ut for at Andreas Vindheim er i samme båt. Høyrebacken spilte seinest en sterk kamp mot Chelsea i Europaligaen, og Malmö-spilleren har også gjort seg attraktiv for større klubber gjennom stabilt spill i europeiske kamper. Vindheim har spennende offensive egenskaper og har brukt tid på å utvikle seg og etablere seg som Malmös førstevalg. Nå spiller han fast for et av Sveriges beste lag – slik sett er han i en situasjon som kan sammenliknes med Birger Melings.

Forskjellen er at Rosenborgs venstreback er inne. Vindheim er ute.

Til de kommende kampene mot Spania og Sverige tok Lagerbäck ut nettopp Meling og hans lagkamerat Even Hovland som de to eneste fra eliteserien. Det, derimot, kan vi godt ironisere over – det er en stund siden Hovland dominerte selv på nasjonalt nivå. Men han er inne, og ingenting tyder på at det åpnes for friskt blod underveis i EM-kvalifiseringen som innledes på Mestalla til helgen.

Så mens det norske kvinnelandslaget domineres av bergensere og spillere basert i Hordaland, må Zachariassen og Vindheim fortsette å stå i kø og vente på en ny audition.

Les også

  1. Lagerbäck før den vanskelige uken: – Ett poeng er for lite

  2. Ajer måtte ut med hodeskade før viktige landskamper

  3. Lagerbäck tok ut landslagstroppen: Disse spillerne møter Spania og Sverige i EM-kvalik

  4. «Nå er det opp til deg, Lagerbäck!»

Les mer om

  1. Lars Lagerbäck
  2. Per-Mathias Høgmo
  3. Erik Huseklepp
  4. Andreas Vindheim