UEFA åpnet disiplinærsak etter Putin-hyllest

Lokomotiv Moskva-spiller Dmitrij Tarasov risikerer straff.

BUDSKAP: Lokomotiv Moskva-spiller Dmitri Tarasov etter kampen mot Fenerbahce i Istanbul.
  • 100% Sport

Lokomotiv Moskva-spiller Dmitrij Tarasov risikerer å bli straffet etter tirsdagens T-skjortehyllest av Russlands president Vladimir Putin.

Etter 0-2-tapet for tyrkiske Fenerbahçe i europaligaens 16-delsfinale tok 28 år gamle Tarasov av seg drakten og viste fram en T-skjorte med bilde av Putin iført militær bekledning. Bildet var ledsaget av teksten «den mest høflige presidenten».

Episoden skapte turbulens på flere fronter. De diplomatiske relasjonene mellom Russland og Tyrkia har kjølnet etter at et russisk fly i november ble skutt ned i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria.

Tyrkiske medier har vært raske med å kalle Lokomotiv-spiller Tarasovs T-skjorte en provokasjon, mens hovedpersonen forsvarer sine handlinger.

— Dette er min president. Jeg respekterer han, og ønsket å vise at jeg er beredt til å støtte ham uansett hvor jeg er. Alt jeg ønsker å si sto på denne T-skjorta, sier han.

Åpner sak

Onsdag kom beskjeden om at Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har åpnet disiplinærsak mot Tarasov. Ifølge det russiske nyhetsbyrået R-Sport kan Lokomotiv-spilleren bli utestengt i minimum ti kamper, og også klubblaget kan vente seg en straff.

Selv Igor Lebedev, medlem av styret i Det russiske fotballforbundet, kritiserte Tarasovs handlinger:

— Man kan bare si takk for en så dum handling, sier han til R-Sport.

— Jeg respekterer han som fotballspiller, men dette er utilgivelig av en person på hans nivå. Patriotisme viser man ikke gjennom T-skjorter eller på bilder, tilføyde Lebedev.

Gir UEFA skylden

Helt den samme holdningen inntok ikke fotballpresident Vjatsjeslav Koloskov. Han rettet sin kritikk mot UEFA, og hevdet at forbundet gjentatte ganger var anmodet om å forhindre at russiske og tyrkiske klubber skulle møtes.

— UEFAs ledere er ansvarlige, og nå forsøker de å lage skandale, sa Koloskov til nyhetsbyrået Interfax.

Bak teksten på Tarasovs trøye lå for øvrig en henvisning til Russlands annektering av Krim fra Ukraina. Forut for okkupasjonen av den omstridte halvøya i 2014 skal lokale militante, av russiske medier omtalt som «høflige folk», ha infiltrert strategiske områder.

UEFA har tidligere slått hardt ned på politisk motiverte episoder under fotballkamper. I juli 2015 ble Barcelona bøtelagt som følge av at storklubbens fans var utstyrt med bannere til støtte fra Katalonias uavhengighetskamp under mesterligafinalen mot Juventus. (©NTB)