Fotball

- Nederland er ikke motiverte

<p>Vinner Romania over Nederland, er det over og ut for VM-finalistene Italia og Frankrike. Det er tid for konspirasjonsteorier igjen.</p>

Netherlands' coach Marco Van Basten (R) walks past France's coach Raymond Domenech before their Group C Euro 2008 soccer match at the Stade de Suisse stadium in Bern June 13, 2008. REUTERS/Eddie Keogh (SWITZERLAND) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY
  • Arild Sandven

"Nederland, vær reale!" skrev italienske Tuttosport over hele førstesiden sin i går. For nå er Italia og Frankrikes EM-skjebne i Marco van Basten og nederlandske hender. Italienerne har vært i samme posisjon før, senest for fire år siden under EM i Portugal:

Da ville "Gli Azzurri" gå videre med seier over Bulgaria i siste kamp, bare ikke naboene Sverige og Danmark spilte 2-2. Men det var akkurat det som skjedde — da Antonio Cassano hadde jublet for Italias 2-1-seiersmål i Guimaraes, kom meldingen fra Porto om resultatet italienerne hadde fryktet og mast om i flere dager: 2-2!

Nå er situasjonen ganske lik:

En vinner i Frankrike-Italia tirsdag går forbi Romania og tar annenplassen i gruppe C bak Nederland, bare ikke rumenerne slår allerede kvartfinaleklare "Oranje". Italia kan også greie seg med uavgjort med 1-1 eller flere scoringer, hvis nederlenderne vinner.

- Seriøst, ikke halvhjertet

At de på noen måte skal "legge seg" eller ta lett på kampen, avviser Marco van Basten:

- Jeg kommer ikke til å vurdere å tape for Romania bare for å få Frankrike og Italia slått ut. Jeg tenker ikke på dem i det hele tatt, vi må være opptatt av vårt eget lag. Vi forbereder oss seriøst og ikke halvhjertet, forsikret den nederlandske landslagssjefen .

Franskmennene og italienerne er ikke like sikre.

- Nederland vil hvile noen spillere og ikke ha samme energi som i de to første kampene. Romania kan komme til å vinne fordi Nederland ikke er veldig motivert, ble Frankrikes landslagssjef Raymond Domenech sitert i går.

På La Gazzetta dello Sports nettside hadde 25000 italienere sagt sin mening om Nederland ville være maksimalt skjerpet eller ikke, og bare 39 prosent trodde på at "Konsentrasjonen vil uansett være på topp, spesielt hvis van Basten hviler spillere, fordi innbytterne vil vise seg gode nok".

Huntelaars sjanse

Marco van Basten kan selvfølgelig velge mottoet "Never change a winning team" etter 7-1 over VM-finalistene Italia og Frankrike. Mer sannsynlig er det at han lar flere av sine største stjerner hvile før kvartfinalen i Basel lørdag.

Mange av dem har hatt et tøft kampprogram denne sesongen, dessuten risikerer de skader ved å stille opp i en kamp som ikke betyr noe.

Men på benken sitter sultne spillere. Trolig velger van Basten å spare Ruud van Nistelrooy, men det betyr bare at målmaskinen Klaas-Jan Huntelaar får sin EM-debut. Han hadde 33 mål på 34 kamper i Ajax denne sesongen, har 7 mål på 12 landskamper og jakter på plass i førsteelleveren.

Romania vant sin kvalifiseringsgruppe foran Nederland, etter 0-0 borte og 1-0 hjemme over van Bastens menn. Det bør være motivasjon for de oransje, å revansjere seg. Og å beholde selvtilliten det gir å være ubeseiret før en kvartfinale.

- Det er ingen grunn til å ta sorgene på forskudd, sier Italias team manager og legendariske goalgetter, Luigi Riva.

— Nå må vi bare tenke på å slå Frankrike.

Les mer om

  1. Fotball-EM