Torbjørn er Norges nye englandsproff

<p>Hørt om Torbjørn Agdestein? Han er vår nye englandsproff.</p>

Torbjorn signing with Managing Director Ken Brown
  • Roar Lyngøy

Statistikksenter Premier League:

Overgangen til Brighton i engelsk League One (tredje nivå) kom brått på, både for 2.-divisjonsklubben Stord, omgivelsene og ikke minst 18-åringen selv.

– Det føles veldig fint, ja helt utrolig faktisk! Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Å bli proff i England er vel noe de fleste unge fotballspillere drømmer om , sier Agdestein til bt.no på telefon fra Brighton.

Han ble solgt fra Stord til den gamle storklubben på siste dag av overgangsvinduet, og skrev under på en ettårskontrakt med laget som ledes av den tidligere Chelsea— og Tottenham-spilleren Gustavo Poyet.

Brann og Haugesund

Men først litt om historien bak den høyst overraskende overgangen. Torbjørn Agdestein har lenge vært sett på som et stortalent i Hordaland, og har tidligere hospitert med Brann. Så havnet Stord-spissen på blokken til FK Haugesund, og planen var at han skulle trene med haugalendingene en gang i uken fremover.

Men så kom en telefon fra Terje Simonsen, en lokalt basert agent som har fulgt Agdestein tett de siste årene.

– Han spurte meg: «Hva med å ta en tur til England for å trene med en klubb der? Sjansen for at det skjer er veldig liten, men jeg jobber med saken», sa agenten. Litt senere kom telefonen om at «nå må du pakke», forteller Agdestein.

Han trente med Brighton i tre dager. Agdestein rakk såvidt å ringe faren for å fortelle om England-oppholdet, og moren fikk først vite om det dagen etter at han hadde reist.

Så fort gikk det. Og Poyet likte tydeligvis det han så. Brighton spurte hvor mye Stord krevde for spilleren, og snart var overgangen et faktum.

– Jeg synes prøvespillet i Brighton gikk veldig bra. Siden jeg har trent med Brann tidligere var jeg ikke helt uvant med tempoet. Jeg var forberedt på hvordan det ville bli, sier Agdestein.

Imponerte Poyet

Dette sa manager Poyet til klubbens hjemmeside etter at Agdestein ble klar:

– Han er et ungt talent, og vi ble fortalt at han er veldig rask og direkte. Vi så på ham, og det viste seg at informasjonen stemte. Han har også en god målstatistikk, og etter et oppløftende prøvespill bestemte vi oss for å hente ham , sa Poyet.

– Han vil i utgangspunktet være tilknyttet utviklingsavdelingen, men jeg ønsker at han skal kjempe om en plass på førstelaget, fortsatte manageren.

18-åringen er foreløpig usikker på hvor han står i forhold til A-laget, og hvilke tanker Brighton har for ham.

– Jeg er en del av A-stallen, men kommer til å trene både med A-lag og reservelag. Jeg er neppe i startelleveren foreløpig, og regner med at min kamparena vil være på reservelaget i starten , sier Agdestein.

Til nå har han bodd på hotell i Brighton, men Agdestein håper å flytte inn hos en verstfamilie med det første.

– Det kan bli litt ensomt å bo på hotell i lengden, for i utgangspunktet kjenner jeg ingen her, sier 18-åringen.

Brighton er en by på sørkysten av England , kjent for sin flotte strand, behagelige temperaturer og utallige barer.

– Det er tydelig at det er en gammel turistby. Så langt virker Brighton som en fantastisk by, sier Agdestein.

Møter store klubber

Brighton er hjemmehørende på tredje nivå i engelsk fotball. Blant konkurrentene i denne divisjonen er tidligere storlag som Sheffield Wednesday, Southampton og Charlton. Noe annet enn Førde, Asker og Nest-Sotra...

– Jeg visste ingenting om Brighton på forhånd. Men dette er en klubb med ambisjoner om opprykk til Championship. Nytt stadion er på gang, treningsfasilitetene er svært gode, og det er en stor og dyktig trenerstab, sier Agdestein.

– Hva med det sportslige nivået?

– Tredje nivå i England er noe helt annet enn tredje nivå i Norge, for å si det slik! Jeg tror de beste lagene i norsk 1. divisjon ville fått det tøft i League One. Men jeg kjenner ikke klubbene godt nok ennå, påpeker Agdestein.

Engelsk fotball er kjent for sin tøffe stil med harde taklinger og høyt tempo. Hvordan passer en rimelig normalt bygd 18-åring fra Stord inn i dette?

– Jeg har bra høyde (186 cm), og jobber med det fysiske. Men det gjelder å utnytte sine fordeler, og jeg er ganske kjapp av meg, sier Agdestein.

Neste kamp er mot MK Dons lørdag. Torbjørn Agdestein er ikke med i Brighton-troppen denne gang.

Fakta Brighton

Fullt navn: Brighton and Hove Albion Football Club

Kallenavn: The Seagulls, The Albion

Grunnlagt: 1901

Stadion: Withdean Stadium (kapasitet: 8850)

Manager: Gustavo Poyet

Liga: League One

  • Klubben rykket ned fra Championship i 2006. * Spilte I toppserien mellom 1979 og 1983. Kom til FA-cupfinalen i 1983 (tapte mot Manchester United).
  • Nytt stadion med kapasitet til 22.500 tilskuere er under bygging. Skal stå ferdig i mai 2011. * Legendariske Brian Clough var manager I perioden 1973-1974.