Fotball

Lionel Messi vant Gullballen for femte gang: - Ville heller vunnet VM

Vant foran Neymar og Cristiano Ronaldo.

Lionel Messi var som vanlig ydmyk da han takket for utmerkelsen. I bakgrunnen står midlertidig FIFA-president Issa Hayatou.
  • Kjetil Flygind
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I kveld var den internasjonale fotballeliten samlet i sveitsiske Zürich for å hedre de beste spillerne og trenerne i året som var.

Barcelonas Lionel Messi gikk seirende ut av avstemningen for verdens beste herrespiller i 2015 — og har dermed vunnet Gullballen for femte gang.

— Det er et veldig spesielt øyeblikk for meg, sier Lionel Messi fra scenen.

Carli Lloyd og Lionel Messi - dronningen og kongen av fotballverdenen i 2015.

— Jeg vil takke alle som stemte på meg, familien min og lagkameratene mine. Uten dem hadde ikke dette vært mulig. Jeg vil takke fotballen for alt den har gitt meg. Den har lært meg så mye. Å stå her på scenen for femte gang å motta denne prisen er mer og større enn jeg drømte om som barn. Det er helt utrolig, sa Messi etter å ha fått Gullballen overrakt av tidligere AC Milan-spiller Kaká, som vant samme pris i 2007.De andre nominerte i kategorien årets herrespiller var Neymar og Cristiano Ronaldo. Messi fikk 41.33 prosent av stemmene, mens Cristiano Ronaldo fikk 27,76 prosent. Neymar måtte nøye seg med 7,86 prosent.

Carli Lloyd scoret hat-trick i VM-finalen, og fikk en ny minneverdig kveld mandag. Se hva hun sa etter å ha fått overrakt prisen som årets best kvinnelige spiller her.

Fikk du med deg Ronaldo-svaret som fikk Messi til å glise? Se videoen her.

Tjærnås: - Han har vært klart best

Gullballen deles ut på bakgrunn av stemmer fra trenerne og kapteinene på alle verdens landslag, i tillegg til journalister over hele verden. (Se hva Norges representanter stemte i en egen faktaboks).

Messi har altså bred støtte fra fotballfamilien i at han var best i året som var.

Han fikk riktignok ikke en stemme fra sin argeste konkurrent Cristiano Ronaldo. Portugiseren mener Real Madrid-lagkamerat Karim Benzema var verdens beste spiller i 2015, foran James Rodríguez og Gareth Bale, også de fra Real Madrid.

Messi mente på sin side Luis Suárez var best, foran Neymar og Andrés Iniesta.

Messis jubelår kom etter diett-skifte og pizza-forbud. Slik raste superstjernen ned i vekt.

Blant de som stemte på Messi er Lars Tjærnås - fotballekspert i Aftenposten og 100% Sport.

Spillerne hadde tatt på seg finstasen, og skrev autografer på den røde løperen i Zürich. Her møter Lionel Messi noen fans.

— Fotball har ingen fasit, men det er så tett oppunder fasit som det er mulig å komme at Lionel Messi har vært verdens klart beste spiller i 2015. Det spesielle er at han både hadde vunnet klassen for effektivitet og klassen for estetikk hvis det hadde vært kåringer for det. Det forteller det meste om hvor komplett han er, sier Tjærnås.- Det er ingen diskusjon om at han var årets spiller. Snart kan vi også avblåse diskusjonen rundt om han er tidenes spiller, hvis han fortsetter på samme måte, fortsetter Tjærnås.

Les hvordan Tjærnås begrunner sin rangering av verdens beste herrespillere her.

Messi slo tilbake etter diett-skifte

Første gang Messi vant prisen som verdens beste spiller var i 2009. Da var det to priser som ble delt ut: FIFA Årets Spiller og fransk fotballs Ballon d’Or. Det året vant Messi begge to.

Messi ble kåret til verdens beste i fire år på rad frem til 2013 - til dårlig skjult irritasjon fra rivalen Cristiano Ronaldo.

I 2013 og 2014 slo imidlertid portugiseren tilbake - og sikret seg sin andre og tredje gullball. Messi leverte på et skuffende nivå - etter argentinerens skyhøye standarder - i 2013-14-sesongen.

BLOGG: «Derfor er Messi verdens beste noensinne.»

I 2014-15-sesongen fikk imidlertid Messi sin revansje, blant annet ved hjelp av en spesialtilpasset diett som gjorde han betraktelig lettere.

UTSØKT: Lionel Messis mål mot Bayern München i mai er ett for historiebøkene, her løfter han ballen over keeper Manuel Neuer.

Den kanskje mest minneverdige prestasjonen kom 6. mai, da Messi scoret to ganger mot Bayern München i Champions League-semifinalen.2-0-målet den kvelden var ett for minnebøkene. Messi fintet Jerome Boateng på baken, før han chippet ballen over Manuel Neuer i Bayern-målet.

Messis drømmekveld bidro til at Barcelona til slutt vant Champions League. Den katalanske storklubben vant også serien og cupen i Spania, i en trofésanking som trolig har veid tungt i Gullball-avstemningen.

— Ville heller vunnet VM

Det eneste minuset for Messi i 2015 var innsatsen med landslaget. 28-åringen styrte laget til finale i Copa America, akkurat som han gjorde under VM-sluttspillet i 2014, men igjen ble det tap.

2015 var utvilsomt et fantastisk år for Lionel Messi, men feilfritt var det ikke. Her tar han av seg sølvmedaljen etter at Chile ble for sterke i Copa America-finalen i Santiago de Chile.

— Jeg ville heller ha vunnet VM enn å vinne disse prisene her. Jeg har alltid sagt at laget er viktigere enn enkeltspillere, og VM er det største man kan vinne, så jeg ville heller ha vunnet VM, sa Messi på pressekonferansen før han for femte gang ble kåret til den beste spilleren i verden.På kvinnesiden var det Carli Lloyd, en viktig bidragsyter til USAs VM-gull i sommer, som gikk seirende ut av avstemningen.

På trenersiden var det Barcelona-trener Luis Enrique og USA-trener Jill Ellis som vant.

Prisen for årets mål gikk til Wendell Lira, for et brassemål han scoret for brasilianske Goianésia Esporte Clube.

Årets lag i 2015 ble også hyllet i Zürich. Det var dominert av spillere fra de to spanske storklubbene Barcelona og Real Madrid. De 11 er: Keeper: Manuel Neuer (Bayern München). Forsvar: Thiago Silva (PSG), Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid) og Dani Alves (Barcelona). Midtbane: Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modric (Real Madrid) og Paul Pogba (Juventus). Angrep: Neymar (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Les mer om

  1. Internasjonal fotball