Fotball

Stor managerkåring skaper debatt: – Det er for dumt

France Football publiserte tirsdag en liste over de mest innflytelsesrike fotballmanagerne gjennom historien. Den har skapt reaksjoner.

MANAGERKÅRING: Flere reagerte da Arsène Wenger (t.v.) havnet helt nede på 32.-plass på France Footballs liste over de 50 mest innflytelsesrike fotballmanagerne. Sir Alex Ferguson (i midten) havnet på 2.-plass, mens Zinédine Zidane havnet på 22.-plass. Foto: Reuters/AP foto/Jon Super/Matthias Schrader

  • Henrik Gill

Tirsdag publiserte det anerkjente fotballmagasinet France Football en topp 50-liste over historiens mest innflytelsesrike fotballmanagere. Slike kåringer fører ofte til diskusjoner, og denne listen er intet unntak.

Nederlandske Rinus Michels topper listen, foran Manchester Uniteds Sir Alex Ferguson på annenplass og italienske Arrigo Sacchi på tredjeplass.

Se hele listen i faktaboksen under!

«Totalfotballen»

Michels er kjent for å være med å opprette «totalfotballen» i Nederland, en spillestil som har inspirert blant annet Nils Arne Eggen. Som trener vant Michels serievinnercupen med Ajax og La Liga med Barcelona. Han var også landslagstrener for Nederland, der han ledet «de oransje» til VM-finale i 1974 og EM-gull i 1988.

– Slik jeg forstår det er denne listen laget ut fra de mest innflytelsesrike trenerne, ikke nødvendigvis de beste eller mestvinnende. Selv om Ferguson kanskje var den beste treneren, i den mest konkurransedyktige ligaen, mener jeg at Michels preget fotballen mer. Han var med å utvikle totalfotballen i Nederland, som har preget utviklingen av idretten i etterkant, sier Jan Åge Fjørtoft, fotballekspert i Viasat.

Fjørtoft var en av de engasjerte som tok del i debatten om kåringen på Twitter tirsdag.

  • FÅTT MED DEG DENNE? «Zidane-comebacket kan bety at Ødegaards retur til Real Madrid blir utsatt»

Fotballekspert i Viasat, Jan Åge Fjørtoft, er uenig i at den tidligere Arsenal-manageren Arsene Wenger, havnet så langt nede i managerkåringen til Fance Football. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Wengers plassering

Der ble spesielt plasseringen av Arsène Wenger - Arsenal-trener i 21 år - diskutert. Han er en av de mestvinnende trenerne i engelsk fotball noensinne, men havnet helt nede på 32.-plass i kåringen. Bak navn som Diego Simeone (31), Jürgen Klopp (27) og Zinédine Zidane (22).

– Det at Arsène Wenger er så langt nede på listen er bare for dumt. Da han kom til engelsk fotball innførte han en ny måte å rekruttere spillere på, og endret kulturen på kosthold. Han kan ikke være bak Simeone og Klopp på en slik liste, sier Fjørtoft og ler.

Dette har skapt reaksjoner blant andre eksperter også:

– Listen kan ikke tas seriøst når Zidane er foran Wenger, skrev Morten Langli, Fjørtofts ekspertkollega i Viasat, på Twitter.

– Wenger for langt nede og Drillo mangler selvsagt, skrev TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller.

France Footballs kriterier

France Football sier dette om kriteriene for listen, ifølge sportinglife.com:

«Hva er en god trener? Og hvordan sammenligner man to store trenere når det kanskje er et halvt århundre i tidsrom mellom dem? Og hvem er de beste gjennom alle tider? For å ta våre valg og etablere en topp 50-liste, har vi lagt til grunn tre hovedkriterier:

  • Meritter
  • Sporet og arven de har lagt igjen i fotballen.
  • Personlighet

France Football legger også til et implisitt fjerde kriterie: Varigheten på karrieren og hvor stor innflytelse treneren har hatt.»

Sepp Herberger

På tross av en lang liste med store, innflytelsesrike managere, er det naturligvis ikke alle som kommer med blant topp-50.

Hvem er det som mangler fra France Footballs utvalgte?

– Det blir veldig subjektivt, og det er herlig å diskutere denne listen. Jeg synes Sepp Herberger mangler. Han ledet en guttegjeng fra Vest-Tyskland til VM-gull i 1954, som var det første mesterskapet Tyskland fikk lov å delta i etter andre verdenskrig, sier han.

Flere twitterbrukere etterspurte også de to norske trenerikonene Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen på listen. Det at duoen ikke ble tatt med i denne kåringen, er Fjørtoft enig i.

– Det Eggen fikk til med Rosenborg i Champions League og det «Drillo» fikk til med landslaget er beundringsverdig. Men i forhold til denne listen er de nok langt unna, dessverre, mener han.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball