Fotball

Balotelli etterforskes for jødehets på Instagram

Liverpool-spissen risikerer utestengelse i fem kamper. Nå beklager han.

I HARDT VÆR: Mario Balotelli må svare for beskyldninger om antisemittisme og rasisme. På grunn av skade er spissen ikke med til midtukekampen mot Leicester.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Mario Balotelli har igjen havnet i søkelyset av utenomsportslige grunner.

Denne gangen handler det om et bilde han postet på Instagram mandag kveld, som førte til beskyldninger om antisemittisme og rasisme.

Balotelli repostet et bilde av Nintendo-karakteren Super Mario. Bildet innledes med følgende tekst:

«Ikke vær en rasist. Vær som Mario. Han er en italiensk rørlegger, skapt av japanske foreldre, snakker engelsk og ligner på en mexicaner.»

Det er imidlertid den avsluttende teksten som har skapt reaksjoner:

«Han hopper som en svart mann og plukker mynter som en jøde.»

— Beklager hvis jeg fornærmet noen

Balotelli slettet bildet fra sin Instagram-konto, men en talsmann for det engelske fotballforbundet (FA) bekreftet overfor The Guardian at de gransker episoden.

Balotelli tok mandag kveld til Twitter for å svare på beskyldningene om jødehets. Der påpekte han blant annet at «moren min er jøde», med referanse til fostermoren Silvia.

— Jeg vet at de «forsøker» å «drepe» meg etter mitt uheldige feilsteg. De får holde seg til planen når jeg er tilbake og scorer mål, meldte Balotelli videre på Twitter.

Tirsdag beklaget han via Facebook.

— Jeg beklager hvis jeg fornærmet noen. Meldingen var ment å være antirasistisk på en humoristisk måte. Jeg skjønner nå at det ute av kontekst kan ha motsatt effekt, skriver Balotelli.

Den italienske spissen etterforskes for å ha brutt det engelske fotballforbundets retningslinjer for sosiale medier. Blir han dømt for rase-relaterte regelbrudd, er minimunsstraffen fem kampers utestengelse, ifølge The Telegraph.

Selv om Balotelli repostet bildet, står han fortsatt til ansvar for innholdet, ifølge forbundets regelverk.

- Avskyr enhver form for rasisme

Balotellis intensjon kan ha vært å illustrere rasistiske stereotypier, og konteksten vil vurderes av fotballforbundet. Balotelli har selv opplevd rasisme tett på kroppen en rekke ganger, blant annet fra tribunen under fotballkamper.

— Vi avskyr enhver form for rasisme, uansett hvor det finner sted. Skal vi lykkes med å sparke rasisme ut av fotballen, ber vi FA om å etterforske denne støtende posten og ta passende grep, melder Simon Johnson, tidligere ansatt i FA og nå direktør for en jødisk komité i England.

Det er ikke første gangen Premier League-spillere er i hardt vær for adferden på sosiale medier. I 2012 ble Rio Ferdinand ilagt en bot på 450.000 kroner etter Twitter-meldinger som gikk på bekostning av Ashley Cole.

Mario Balotelli har til gode å overbevise skeptikerne i Liverpool etter overgangen fra AC Milan, og har fortsatt ikke scoret på ni kamper i Premier League. Han må stå over tirsdagens kamp mot Leicester med en skade.

 1. Les også

  Dumskap på Twitter har kostet fotballprofilene 3,5 mill.

 2. Les også

  Ferdinand: - For meg vil Terry alltid være den største idioten

Les mer om

 1. Engelsk fotball