NRK: Jørn Andersen blir landslagstrener for Nord-Korea

Jørn Andersen (53) skal trene fram et fotballandslag i Nord-Korea fram mot VM i 2018.

Jørn Andersen, her fra tidne som trener i Tyskland i 2012.

NRK får bekreftet fra familien til Andersen at han skal knytte seg til Nord-Korea i ett år.

Den norske treneren har allerede vært i landet i tre uker, ifølge statskanalen. NRK skriver at de har vært i kontakt med flere kilder som har møtt eller observert Andersen i Pyongyang.

Les også

I dag falt dommen: Utestenges i tre måneder etter denne skrekktaklingen

— Virker merkelig

Jørn Andersen fikk 27 landskamper som spiller for Norge. Han spilte i klubber som Fredrikstad, Vålerenga før han fikk en lang karriere i Tyskland.Han har vært trener i flere klubber i Tyskland, blant annet Mainz. Nå senest har han vært trener i Austria Salzburg, men har stått uten trenerjobb siden nyttår.

Kim Jong-un er den mektige lederen i Nord-Korea. Her er han på en fotballkamp i landet i 2015.

Ifølge NTB skal Nord-Korea ha ønsket en tysk trener. Andersen har vært tysk statsborger siden 1993.

– Det virker merkelig, men i Nord-Korea er sport politisk. Akkurat som det er i andre land. Det betyr veldig mye for dem å vinne og vise seg fram på en internasjonal arena. De har faktisk spilt ganske god fotball tidligere. Det har vært opp og ned, men de har vist at de kan, sier Geir Helgesen, leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, til NTB.

Les også

West Ham ødela for Manchester United på festaften i London

— Ikke være respektløs overfor landets lederskap

I Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Nord-Korea står det følgende.

Nord-Koreas lag før VM-kampen mot Elfenbenkysten i 2010.

«Nord-Korea er en sosialistisk republikk hvor staten kontrollerer alle deler ved samfunnet. Reise til landet skjer gjennom organiserte turer, og man bør være oppmerksom på at det medisinske helsetilbudet ikke er etter vestlig standard.»«Ambassaden anbefaler alle nordmenn som reiser til Nord-Korea å nøye følge retningslinjene som gis, følge landets lover og ikke være respektløs overfor landets lederskap.»

Nord-Korea har vært kvalifisert til to VM, i 1966 og i 2010. landet ligger for øyeblikket på 112. plass på FIFA-rankingen.

Saken oppdateres