Storavis hevder FIFA planlegger radikale endringer: Algoritme kan avgjøre verdien på spillere

Spinnville overgangssummer og galopperende agenthonorarer skaper bekymring.

Neymars overgang til Paris Saint-Germain i august 2017 knuste overgangsrekorden.
  • Daniel Røed-Johansen

3. august 2017 kom bekreftelsen på at Paris Saint-Germain, med Qatar-penger i ryggen, sprengte overgangsrekorden for å hente Neymar fra Barcelona.

Overgangssummen var på drøye 2 milliarder kroner. Det var over dobbelt så mye som den tidligere rekorden, som ble satt da Paul Pogba gikk fra Juventus til Manchester United året før.

Overgangssummer og spillerlønninger har galoppert, mens mektige superagenter soper til seg stadig mer penger.

Nå ønsker Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) å stanse utviklingen, ifølge New York Times.

Radikale forslag

Den amerikanske storavisen hevder å ha fått tilgang på en intern FIFA-rapport utarbeidet etter president Gianni Infantinos ønske. Den skal inneholde en rekke forslag til radikale endringer.

Et av de mest radikale forslagene skal være å la en algoritme bestemme verdien på en spiller.

Algoritme kan defineres som en oppskrift på en fremgangsmåte, og i dette tilfellet vil forslaget da innebære at spillere matches opp mot et datasystem med bestemte verdier. Hvordan spilleren scorer på de ulike områdene, vil da avgjøre hvor mye spilleren er verdt.

Ifølge New York Times kan klubber som overgår denne verdien, få en økonomisk straff.

Les også

Manchester United-kjøpet og to andre avtaler viser hvordan superagentene styrer den vanvittige pengebruken: - Spillere blir gjort til skurker

Spinnville agenthonorarer

Forslaget skal også innebære opprettelsen av en fellesbank. Utbetalinger i forbindelse med internasjonale spilleroverganger vil skje gjennom denne.

Og slik kan FIFA sette en grense på hvor stor prosentdel agenter kan få med seg fra overganger.

De siste årene har fotballverdenen sett noen eksempler på spinnville agentutbetalinger.

Da Pogba signerte for Manchester United i 2016, satt agent Mino Raiola igjen med 41,4 millioner pund, ifølge «Football Leaks». Det tilsvarer 444 millioner kroner.

Han skal ha fått betalt som forhandler både for selgende klubb, kjøpende klubb og spiller, noe som ikke er et regelbrudd om alle parter er blitt enige på forhånd.

Tor-Kristian Karlsen har vært speider og leder i flere europeiske fotballklubber. Han kjenner det internasjonale overgangsmarkedet godt.

– Agenter har mer eller mindre hatt makt siden det ble mye penger i fotball på 90-tallet. Det nye er at de setter hardt mot hardt, og at agentene kanskje styrer enda mer, sa Karlsen til Aftenposten i fjor sommer.

Nå er han sportslig leder i Start.

Vil endre systemet for agenter

I april skrev The Guardian at de 20 Premier League-klubbene betalte 20 prosent mer til agenter i 2017/18-sesongen enn sesongen før.

Jorge Mendes regnes av mange for å være verdens mektigste fotballagent.

Samme avis har tidligere rapportert om Infantinos bekymring for økende summer til agenter samt presidentens ønske om å reformere overgangssystemet.

– Jeg er veldig bekymret for alle pengene som forsvinner ut av fotballen, har Infantino sagt.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har også ytret ønske om å innføre et tak på agenthonorarer.

Det er ikke klart når forslagene eventuelt kan bli en realitet. Hvordan de største klubbene reagerer, er også et åpent spørsmål.