Fotball

Mental hjelp? Nei takk!

Drillo vil gjøre jobben selv.

Norge har bommet i de seks foregående kvalifiseringene til VM og EM. Nå gjør Drillo og Norge et syvende forsøk på å spille seg til et mesterskap siden tusenårsskiftet.
 • Erlend Nesje
  Journalist

Presset er enormt før Norges kamp mot Kypros. Men det har vært uaktuelt å hente inn mentale trenere.

Verst når det gjelder. Det har vært Norge i kvaliker siden EM 2000. I morgen må Norge slå Kypros for at VM-drømmen skal leve. Men trenger landslaget mental hjelp utenfra? Svaret er nei.

Amsterdam juni 2000:

Italia-keeper Francesco Toldo redder tre straffespark i semifinalen mot EM-vert Nederland.

Toldo jubler av glede og TV-kameraene fanger opp hva den italienske keeperkjempen brøler:

«Alberto, Alberto!».

Alberto er hverken treneren, agenten eller pappaen til Toldo. Alberto Ferrarini er Italias mentale trener. Han har brukt adskillige timer for å bygge opp Toldo for å prestere i EM. Det ble en lykkelig historie.

Helt siden Arrigo Sacchi var sjef på første halvdel av 90-tallet har mental trening vært viktig for italiensk landslagsfotball.

Men i fotballen er det delte meninger om bruken av eksterne mentale hjelpere.

— Mental trening er et vidt felt. Det vi gjør av forberedelser er på mange måter mental trening. I spillermøtene, i samtalene med spillerne. Men vi bruker ikke en mental trener, sier Egil «Drillo» Olsen til Aftenposten.

- Det er heller ikke aktuelt?

— Nei.

Bjørgen og Northug

Norges fremste individuelle idrettsutøvere, som Petter Northug, Marit Bjørgen, Suzann Pettersen, Olaf Tufte - for å nevne noen - har brukt mentale rådgivere. Det samme har håndballjentene.

Men det er ikke tema før fotballandslagets viktigste dager i 2013. Toppfotballsjef Nils Johan Semb påpeker at det jobbes mye mentalt selv om det ikke er en direkte mental trener knyttet til gruppen.

— I enkelttilfeller kan nok det slå positivt ut. Men tross alt har de trenerne som jobber med dette så stor pedagogisk bakgrunn, og så mye pedagogisk utdannelse og erfaring, at det er mye mental trening i det å være trener. Vi har spillersamtaler, gruppesamtaler og lagledersamtaler. På dette området synes jeg Egil har spisskompetanse.

- Hvor mye handler om det mentale i Kypros-kampen?

— Det handler om en helhet. Det er viktig når du skal prestere godt. Du må være fokusert, ha rett spenningsnivå, gode og rutinerte spillere har det. De klarer å regulere det, de vet når kampene virkelig betyr noe. Det er viktig at spenningsnivået hverken blir for høyt eller lavt, men balansert. Du skal være spent, fokusert og konsentrert for å anvende de ferdighetene du har på best mulig måte. Det skiller enerne fra dem som er nest best.

- Er det forskjell på individuelle utøvere og lagidrett?

— I lag er du veldig gjensidig avhengig av hverandre. Som individuell utøver er du kun avhengig av deg selv. Det er deg alene mot de andre, i lagidrett er det samhandlingen som er viktig. Du klarer ikke dette alene. Verdens beste fotballspillere, som Messi og Zlatan, må motta pasningene fra noen, de må kunne spille frem andre. Tannhjulet skal virke sammen, og det gjør det både spennende, fascinerende og uforutsigbart, mener Semb.

Sverige-sjef Erik Hamrén har vært åpen for å benytte seg av mentale hjelpere, men ikke gjort det. For Danmark-sjef Morten Olsen har det aldri vært noen problemstilling.

«Tenker sånn uansett»

Landslagskaptein Brede Hangeland mener det er «et element av mental trening å være på dette nivået».

— Jeg har vært litt borti det i karrieren, og ofte har jeg følt at det er sånn jeg tenker uansett. Men det kan være at noen har utbytte av det. Vi prøvde det på U21-landslaget og det var nyttig da jeg var ung. Det er kanskje nyttig nå også, men jeg føler at jeg forbereder meg godt både fysisk og mentalt.

I Fredrikstad, Heerenveen - og nåværende arbeidsgiver Hoffenheim - har Tarik Elyounoussi brukt mental trener.

— Vi er forskjellige. Noen trenger det ikke, men jeg er positiv til det. Jeg synes det hadde vært interessant. Fotball er 78 prosent tenking ute på banen.

Keeper Rune A. Jarstein minner om at Sandnes Ulf lå sist i 1. divisjon. Så begynte de med mental trener, vant alle kampene og rykket opp.

— Jeg har god tro på det. Hadde jeg fått tilbud om mental trener ville jeg vært lysten på det. Men å begynne med det nå, rett før kampene, ville blitt for mye.

— Norge leder 1-0 fredag, Kypros får billig straffe rett før slutt og du må berge Norges VM-drøm. Ville du hatt utbytte av å gå gjennom en sånn tenkt situasjon på forhånd med en mental trener?

— Det kan hende at en mental trener ville gitt meg noen punkter jeg kunne fokusere på. Man vet aldri.

Fakta

Bruker mental trener

Suzann Pettersen

Petter Northug

Marit Bjørgen

Cecilia Brækhus

Martin Johnsrud Sundby

Tora Berger

Ole Einar Bjørndalen

Tarjei Bø

Håndballandslaget for kvinner

Håvard Bøkko

Les også

 1. Dette er landslagets faste samboerpar

 2. Pedersen trolig ute mot Kypros

 3. - Skjønner at Drillo er bekymret

 4. Danskenes forbud opphevet

 5. Walcott: - Han ser ut som noe fra en skrekkfilm

 6. Gerd Müller: - Klose fortjener målrekorden

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Kypros