Fotball

«Årets Ildsjel» om trenerlønninger: – Det går ikke an å si imot dette

Harry Andersen har brukt utallige timer over 30 år som frivillig trener i Vindbjart Ski. Men han forstår at flere fotballklubber nå må lønne trenere for ungdomslagene.

Vindbjart Skis Harry Andersen frykter for bredden av aktivitetstilbud dersom man må lønne folk for å ta verv som i dag er frivillige.
  • Kjetil Nygaard

VENNESLA: – Det går ikke an å si imot dette, men jeg ønsker selvsagt flere frivillige til å engasjere seg i idretten. Jeg har selv lagt ned masse tid som frivillig trener, men kan ikke forvente at noen skal ta over for meg. Slik er det blitt nå, sier Harry Andersen til Fædrelandsvennen.

67-åringen, som jobber som lærer på Hunsfoss skole, har trent skitalenter i Vindbjart ski i over 30 år. I 2016 ble han kåret til «Årets Ildsjel» under Idrettsgalla Sør.

  • Bakgrunn:
Les også

Betaler trenere for å lede 12-åringer

Hvem skal lønnes?

Andersen har altså lagt ned utallige dugnadstimer. Men han er ikke overrasket over at blant annet Vindbjart FK og Vigør lønner sine ungdomstrenere.

– Det er en tendens: Alt skal lønnes. Folk er i mindre og mindre grad villige til å ta på seg frivillige verv. Spørsmålet er om det kan løses med penger. Jeg synes det er vanskelig. For hvem skal få betalt? Bare trenerne – ikke de som skaffer sponsorer, eller sitter i styret, for eksempel? spør han.

Les også

NFF: - Ikke urimelig å betale 20–30.000 kroner

Bekymret for aktivitetstilbudet

Han vil ikke kritisere noen av klubbene for å lønne trenere, og vil heller ikke si han er skuffet over at det skjer.

– De ønsker jo bare det beste for barn og unge. Det som vil være trist er dersom det brede aktivitetstilbudet forsvinner. Fotballen har kanskje råd til å lønne, men det gjelder nok ikke alle idretter. Økes kontigentene går det ut over barn og unge, for det er ikke alle familier som har råd til å betale så mye for fritidsaktiviteter, sier Andersen.

Les også

Kineserne vinner VM utenfor banen. Det er et viktig steg i å gjøre Kina til verdens maktsentrum.

Skryter av eldre frivillige

67-åringen leder også Aktivitetsdagen i Vennesla.

Der stiller mange 70- og 80-åringer opp som funksjonærer når skoleelever skal konkurrere i blant annet løping, hopping og kasting.

– Mange av dem har selv drevet med friidrett for 50 år siden. Det er utrolig flott at de stiller opp, sier han.

Les mer om

  1. Vindbjart FK
  2. IL Vindbjart
  3. Frivillighet
  4. Vennesla
  5. Lønn
  6. Idrettsgalla Sør
  7. Fotballpakka