Fotball

Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

Michel Platini (60) kan bli fotballens mektigste.

ALLIERTE: Sepp Blatter (t.v) trekker seg som FIFA-president neste år. Han kan bli etterfulgt av Michel Platini.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Michel Platini. Navnet står med gullskrift i fotballhistorien. Fotballromantikere husker en spiller som herjet for Juventus på 80-tallet og som var den store stjernen da Frankrike vant EM på hjemmebane i 1984. Nå blir han trolig fotballens mektigste. Platini kunngjorde onsdag at han stiller som kandidat ved presidentvalget i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) 26. februar.

— Dette var en svært personlig avgjørelse jeg har reflektert lenge over, der jeg vurderte fotballens fremtid og min egen. Det kommer øyeblikk i livet der du må ta skjebnen i egne hender. Dette er et slikt øyeblikk, i en periode som vil forme FIFAs fremtid, skriver Platini i et brev til FIFAs 209 medlemsland.

Les også

Platini stiller som presidentkandidat i FIFA

FIFA har vært gjennom den ene korrupsjonsskandalen etter den andre. I slutten av mai ble syv FIFA-topper arrestert i Zürich. Totalt ble 14 personer siktet. Den amerikanske statsadvokaten kunne fortelle om et kriminelt nettverk som hadde holdt på i mer enn to tiår og sopt inn bestikkelser for minst 1,2 milliarder kroner. Sepp Blatter (79) kunngjorde at han trekker seg som president, bare dager etter at han ble gjenvalgt for en ny fireårsperiode.

FIFA ligger nede for telling. Er Platini mannen som kan redde fotballorganisasjonen?

Ble hentet inn av Blatter

Etter at Platini la fotballskoene på hyllen, ble han trener for det franske landslaget. Senere tok han på seg en mer administrativ rolle. Han ledet organisasjonskomiteen for Frankrike-VM i 1998. Etter dette ble han brakt inn i fotballens maktsirkler. Mannen som trakk i trådene da Platini steg inn i internasjonal fotballpolitikk var Sepp Blatter, som ble president i FIFA i 1998. Platini ble Blatters læregutt. Da Platini ble valgt inn i FIFAs styre i 2002 på bekostning av Norges Per Ravn Omdal, spilte Blatter en avgjørende rolle. Det samme gjorde han i 2007. Da ble Platini valgt som president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

— Jeg har mistet håret og fått mage. Det er tid for å bli president, fastslo Platini.

Les også

Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover

Ba Blatter om å trekke seg

UEFA-presidenten ble sett på som Blatters naturlige arvtaker til FIFA-tronen. Platini har også ved flere anledninger gjort det klart at han aldri vil stille til valg mot sveitseren. Problemet var bare at Blatters liv på toppen av FIFA bare fortsatte og fortsatte. To ganger hadde Blatter lovet at han var inne i sin siste presidentperiode – begge gangene gikk han tilbake på løftet sitt.

Michel Platini stemte på Qatar under VM-tildelingen i desember 2010.

Før valget i mai i år, i kjølvannet av FBI-arrestasjonene av en rekke sentrale fotballtopper, satte Platini seg ned med Blatter.— Jeg ba ham om å trekke seg. «Nok er nok, Sepp», sa jeg. Han lyttet til meg, men sa at det var for sent, fortalte Platini om møtet.

Blatter vant valget mot Prins Ali Bin al-Hussein, men få dager etter kom nyheten om at han trekker seg. Det åpnet døren for Platini som FIFA-president. Franskmannen har den siste måneden vært i kontakt med en rekke viktige fotballtopper. Under VM-trekningen i St. Petersburg sist helg skal han ha bestemt seg. Platini skal nå føle seg trygg på at han har støtten som skal til for å vinne valget i februar.

Men kan man virkelig tro på dyptgripende forandringer i FIFA med Blatters læregutt på toppen?

Les også

Dette er idrettpampenes Mekka

Stemte på Qatar

Platini er også et av styremedlemmene i FIFA som stemte for å gi Qatar VM i 2022. Tildelingen av fotballmesterskapet til den lille Gulf-staten var svært kontroversiell. Det er kommet en rekke beskyldninger om at Qatar kjøpte stemmer. Sveitsiske myndigheter etterforsker nå tildelingen av VM til Qatar og til Russland i 2018. Det er kommet frem flere koblinger mellom Qatar, Frankrike og Platini. Tidligere president i Frankrike Nicolas Sarkozy har lenge hatt et svært tett forhold til Qatar. Da Sarkozy ble valgt til president i 2007, var den daværende emiren i Qatar den første som besøkte ham i Paris.

I forkant av VM-tildelingen i 2010 var Platini med på en lunsj på Elysée-palasset, den franske presidentboligen i Paris. Der var Sarkozy og kronprinsen av Qatar.

Platini var en strålende spiller. I 1984 ledet han Frankrike til EM-gull på hjemmebane.

På denne tiden var fransk fotball i en økonomisk presset situasjon. TV-avtalen, som står for store deler av franske klubbers inntekter, var i ferd med å gå ut. Det var ventet at verdien på den nye avtalen ville falle betraktelig. Men i månedene etter at Qatar fikk VM, kjøpte Qatar-eide Al Jazeera de internasjonale rettighetene til å vise Ligue 1. De ga også Canal+ kamp om TV-rettighetene til ligaen i Frankrike, og fransk fotball satt plutselig igjen med mer penger. Samtidig ble Paris-klubben Paris-Saint Germain kjøpt opp av det statlige investeringsfondet Qatar Sports Investment.Qatar ville ha Platinis VM-stemme, og det var tydelig at Sarkozy ønsket at UEFA-presidenten skulle stemme på sine allierte fra Gulfen. Platini stemte på Qatar.

— Jeg visste at Sarkozy ville at folkene fra Qatar skulle kjøpe opp PSG. Jeg skjønte at Sarkozy støttet Qatars VM-søknad. Men han ba meg aldri om å stemme på dem. Han vet hvordan jeg er. Jeg stemmer alltid på det som er bra for fotballen. Jeg stemmer hverken for meg selv eller Frankrike, har Platini uttalt.

Les også

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs

Platinis sønn fikk Qatar-jobb

I 2012 ble Platinis sønn ansatt i Burrda, et Qatar-selskap som produserer sportstøy.

— Min sønn jobbet som advokat for PSG, deretter var jobbet han for Lagardère (en fransk mediebedrift). Så plukket Burrda ham opp, fordi han er dyktig. Det var absolutt ikke relatert til noe jeg har gjort. Det har ingenting med meg å gjøre, og det er ingen interessekonflikt, sa Platini i et intervju med The Guardian i mai 2013. Flere fotballeksperter mener Platini mistet all troverdighet da han stemte på Qatar.

— Jeg tviler ikke på at Platini er en ærlig mann. Men han stemte på Qatar, og i manges øyne bør det diskvalifisere ham fra å være FIFA-president, sier den anerkjente fotballeksperten Keir Radnedge til Aftenposten.

— Det går ikke an å komme unna det faktum at Platini stemte på Qatar, uttalte den franske fotballjournalisten Philippe Auclair i radioprogrammet «Off the ball» etter at Blatter kunngjorde at han trekker seg.

Mangler Blatters politiske talent

Blatter har definert presidentvervet i FIFA som en 24/7-livsstil. Han er «den første til å hente posten om morgenen og den siste til å slukke lyset om kvelden» i FIFAs hovedkvarter i Zürich.

Fotballkjennere har ment at denne måten å lede organisasjonen på kan ha virket avskrekkende på Platini. For ham er ikke fotballpolitikk like altoppslukende som for Blatter. Han vil helst bli boende hjemme i Frankrike.

Og der Blatter selv av sine argeste kritikere blir hyllet for sitt politiske vesen, har aldri Platini hatt det samme politiske talentet. Blatter var politikeren som ble FIFA-president. Platini er fotballspilleren som ble fotballtopp. I FIFA vil han måtte håndtere maktkamper og egeninteresser på et helt annet nivå enn i UEFA.

— Jeg tar imot store fornærmelser, som da jeg var spiller. Men jeg elsker fortsatt spillet. Det er grunnen til at jeg har blitt værende i UEFA. Jeg vil alltid beskytte fotballen. Alle avgjørelser jeg tar er til det beste for sporten, har Platini uttalt.

Om få måneder kan Blatters læregutt bli fotballens mektigste mann. Spørsmålet er om det blir en fortsettelse av Blatters regime, eller om vi virkelig kan få et nytt FIFA under en tidligere fotballhelts ledelse. Historien viser at det er grunn til å være skeptisk.

Kilder: The Blizzard, Josimar, Financial Times.

  • Vil du lese hele historien om FIFA-skandalen? Da anbefaler vi denne grundige saken: Slik er FIFA-historien: Kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet

Les også

  1. FIFA-sponsor refser Blatters planer: - Fullstendig utilstrekkelig

  2. Datoen for nytt FIFA-valg er bestemt

  3. Nå er FIFA-tysteren utestengt på livstid

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA