Fotball

Lars Tjærnås: Det er nok nå, van Gaal!

Det er dyrt å sparke ham, men det er enda dyrere å bli sittende med en manager som ødelegger merkevaren – uten å «have a clue», skriver fotballekspert Lars Tjærnås.

Manchester Uniteds manager Louis van Gaal måtte se sitt lag tape 0-2 mot erkerival Liverpool i Europa League torsdag kveld.
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Tre ting gir deg en slags garanti for å få sparken som fotballtrener.

 • Du kan få svake resultater.
 • Du kan spille kjedelig fotball.
 • Og du kan oppføre deg slik at du blir generelt uspiselig for mennesker både eksternt og internt.

Mye tyder på at vi kan krysse av alle tre boksene for Louis van Gaal.

Manchester United er en av fotballverdens aller sterkeste merkevarer. Det skyldes flere faktorer. Det viktigste er selvsagt historien. En ting er at de har vunnet mye over flere ulike epoker. Det har mange andre også, uten å oppnå samme status. Merkevaren har blitt bygget av at klubben alltid har stått for en type fotball som har truffet supporterne i «bullseye».

Dette er en klubb som alltid har dyrket fram sterke personligheter, vinnere, spillere som har en aura og en x-faktor, det udefinerbare som gjør at de fryktes allerede i spillertunnelen av motstanderne, ledere og vinnere som alltid har gitt et ansikt til det som treffer supporteren aller sterkest — klisjeen om å «blø for drakta».

Van Gaal ødelegger Uniteds merkevare

Louis van Gaal var misfornøyd etter at Manchester United tapte 0-2 mot Liverpool torsdag kveld.

Det andre og minst like viktig er at dette er en klubb som har spilt fotball med risiko. Manchester United har alltid tvunget de aller fleste motstandere til å spille på sine premisser. Som oftest med hell, og de gangene det ikke har vært framgangsrikt har de uansett tapt med ære.Det er dette Louis van Gaal har satt på spill. Det er feigheten, det forsiktige og det usle som rammer aller tyngst. Selv en klubb som har vunnet så mye så lenge tåler å tape en stund. Forutsetningen er imidlertid at de taper på en måte som binder fortid med nåtid, knytter klubbens historie verdier og filosofi til det dagens mannskap strever etter å få til. Store ord? Ja. Men etter min mening likevel sannhet.

 • Bør Louis van Gaal få sparken? Stem nederst i saken!

Louis van Gaal kunne trolig sluppet unna ved å tape kamper, ryke ut av Champions League og til og med ikke kvalifisere seg til neste års turnering hvis han hadde stått for en type fotball som begeistret. I stedet er han en feig manager, en skyttergravens mann. Det gjør han til en manager ute av stand til å forvalte en klubb med Manchester Uniteds verdier.

Van Gaal «skylder penger»

Det gjør det selvsagt verre at han nå har sittet så lenge og fått så enorme pengesummer til disposisjon at det er hans eget lag som feiler, ikke noe han har arvet etter forgjengerne. Det er gapet mellom forventninger og resultater som feller en manager. Og forventningene til van Gaal etter det han har fått av rammebetingelser var - selvsagt - langt høyere enn det de har prestert.

Rundt tre milliarder norske kroner har nederlenderen fått lov å bruke. Snittprisen på de som har kommet til er ubegripelige rundt 200 millioner. Når du veksler inn det med å ligge som nummer seks i Premier League, bli slått ut i en elendig gruppe i Champions League, og vinke farvel i begge ligacupen før Wembley var nær – da er regnskapet enkelt: «Du skylder penger».

Oppturen kom en liten periode med ungt blod, og Marcus Rashford er blant de unge som har gitt supporterne løfter om bedre tider i vente. Med en ny manager.

NÅDESTØTET: Roberto Firmino setter inn den viktige 2-0-scoringen for Liverpool. Chris Smalling og keeper David de Gea, som for øvrig var banens beste, må se at ballen går i mål.

Det haster å sparke van Gaal

Å si at van Gaal ikke fortsetter, er å sparke inn åpne dører. Spørsmålet er om det skjer — eller bør skje – umiddelbart, eller om han får nådetiden fram til sommeren.

Målt etter gårdagens falitt haster det.

Europa League er klubbens eneste sjanse til å vinne et trofé. En særlig dårligere søknad om å unngå det enn det Manchester United la inn i går, er knapt mulig å levere.

David De Gea var fenomenal! Resten, med et par små unntak, var knapt verdige til å bære den stolte drakten.

Paul Scholes oppsummerte det helt presist i etterkant: «Liverpool had a plan. We didn't have a clue». For ordens skyld, Paul Scholes er ikke hvem som helst i Manchester United. Han er heller ikke alene.

Engelsk fotballs «Martin Schanche-øyeblikk»

På pressekonferansen etter kampen kom nederlenderen som vanlig i krangel med en eller flere journalister. Konfrontert med at Rio Ferdinand, en annen legende i klubben ikke var synlig imponert var svaret: «You are clever. You are very clever». Det var engelsk fotballs «Martin Schanche-øyeblikk». Det begynner å bli mange av dem fra samme person.

Jeg er ikke i garderoben til Manchester United. Jeg vet ikke hvordan van Gaal behandler spillerne. Jeg våger likevel følgende påstand: Jürgen Klopp er en manager spillerne løper en halv kilometer ekstra for. Louis van Gaal er det ikke.

Arroganse matcher som kjent best med blendende resultater. Når stor arroganse blandes med små resultater blir det pinlig.

Spørsmålet er om summen av dette sender han ut porten. Svaret på det er ganske sikkert: Ja, til sommeren. Burde de gjøre det nå? Ja, det mener jeg.

Det er dyrt å sparke ham. Det er enda dyrere å bli sittende med en manager som ødelegger merkevaren – uten å «have a clue».

Hør siste episode av Aftenpodden Sport — hvor den norske seriestarten er tema:

Les også

 1. Mourinho bekrefter: - Har ny trenerjobb fra sommeren

 2. Liverpool kjørte over United i historisk oppgjør

 3. Liverpool-legendens drømmelag foran storoppgjøret: Gir plass til Ronaldo - ikke til Gerrard

 4. Keeper ble månedens spiller i Premier League

 5. Tottenham ble knust av Borussia Dortmund

 6. Hiddink mener Zlatan og PSG er favoritter i stjerneklinsj

 7. Van Gaal: - Vi kan klare en topp-fire-plassering

Les mer om

 1. Engelsk fotball