Nå kan vi glemme å bli beste treer

Glem Bulgaria. Det var mot treerrivalene at Aserbajdsjan-kampen virkelig kostet oss.

Even Hovland headet i stolpen like før slutt mot Aserbajdsjan i fredagens 0-0-kamp. Hadde headingen gått inn, hadde Norge vært helt i toppen i kampen om å bli beste treer.

Med uavgjort mot Aserbajdsjan mistet Norge noe av kontrollen på tredjeplassen i gruppe H. Bulgaria ligger nå to poeng bak Norge, og lagene skal møtes i Sofia senere i kvalifiseringen.

Men tapt terreng til grupperivalen betyr fint lite i jakten på direkte avansement til EM. De to tapte poengene svir mye mer i kampen om den beste treerplassen.

Helt i toppen

For med seier mot Aserbadsjan hadde Norge vært med helt i toppen på treertabellen i kampen om den siste plassen som sikrer direkte avansement til EM. Og siden Skottland senere spilte uavgjort mot Irland og Russland tapte mot Østerrike, ga Norge fra seg en gyllen mulighet til å tette luken og gå forbi flere treerlag.

Hadde Norge vunnet 1-0, ville de hatt ni tellende poeng og kun ligget bak Ungarn. I stedet ligger Norge helt nede på en sjetteplass med sju poeng. Tre andre nasjoner har samme poengsum, men Norge ligger etter alle grunnet dårligere målforskjell (4-8).

Les også

«Det oser ikke akkurat EM-sluttspill av mannskapet til Høgmo»

En «umulig» oppgave

Det er ni kvalifiseringsgrupper i alt, åtte grupper består av seks lag, mens den siste gruppen har fem lag.

Til den nye utvidede mesterskapsmodellen med 24 lag, er det gruppevinnerne, toerne og den beste treeren i kvalifiseringsgruppene som går direkte til sluttspillet i Frankrike neste sommer. For å rangere treerlagene, strykes kampene mot laget på sisteplass i gruppene med seks lag.

Per-Mathias Høgmo under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Aserbajdsjan og Norge på Ullevaal stadion.

Hvis vi tar med vertsnasjonen, er vi da oppe i 20 kvalifiserte lag. For å finne ut av de fire resterende plassene i sluttspillet, skal det spilles playoff-kamper mellom de åtte andre treerlagene. Vinnerne her går til EM.I forrige EM-kvalifisering var Norge den beste treeren med 16 poeng på åtte kamper (fem lag i gruppa, journ.anm.). Slik det ser ut nå, vil det kreves minst 13 poeng, antagelig flere, ettersom to kamper blir strøket.

For å komme på 13 poeng, må Norge ta seks poeng mot Bulgaria (B), Kroatia (H) og Italia (B) så lenge Malta blir sist i gruppa, slik de ser ut til å bli. En oppgave mange vil stemple som umulig med tanke på landslagets nåværende nivå. Og trolig vil to seiere på de tre kampene uansett ikke være nok.

Les også

Island tar «en Drillo» 20 år etter

Jevne grupper

Så hva er status i de andre gruppene?

I gruppe A er det Nederland , tro det eller ei, som er nummer tre. Bronsevinnerne fra VM 2014 har, i likhet med Norge, 10 poeng etter seks kamper. Island leder gruppa med 15 poeng foran Tsjekkia på 12. Nederlenderne har gode sjanser til å klatre. De har igjen hjemmekampene mot både Tsjekkia og Island.

I gruppe B er det Israel som innehar tredjeplassen med ni poeng i en meget jevn gruppe der fem av seks lag har åtte poeng eller mer. Israel hadde sjansen til å klatre til 12 poeng denne runden, men tapte borte mot Bosnia som er nummer fem i gruppa. Wales leder med 14 poeng. Belgia, med 11 poeng, er nummer to.

Ukraina er nummer tre i gruppe C med 12 poeng. De ligger bak Slovakia på 18 poeng og Spania på 15 poeng.

I gruppe D er det en kvartett på topp. Polen leder gruppa med 14 poeng, ett foran Tyskland. Skottland er nummer tre med 11 poeng, men Irland er like bak med 9 poeng. Skottene møter Tyskland og Polen i sine to resterende hjemmekamper.

Slovenia ligger på tredjeplass i gruppe E med ni poeng. Etter tapet mot England ble de liggende på 9 poeng og passert av Sveits som slo Litauen borte søndag kveld.

MATCHVINNER: Kaptein Wayne Rooney avgjorde kampen for England mot Slovenia søndag.

Engelskmennene leder klart med 18 poeng. Sveits har 12.Det andre treerlaget med 11 poeng er Ungarn , som er best plassert av treerlagene. De ligger bak Romania og Nord-Irland i gruppe F. De tre lagene har skilt seg ut i sin gruppe, og har en god luke ned til Færøyene, Finland og Hellas.

I gruppe G tapte Russland mot Østerrike, som leder gruppen med 16 poeng. Russerne på tredjeplass står med åtte etter seks kamper. Sverige ligger plassen bak Østerrike med 12 poeng etter de slo Montenegro søndag.

I gruppe I, gruppen med fem lag, ligger Albania på tredjeplass med 7 poeng etter fire kamper. Portugal og Danmark, som for øvrig er i samme gruppe for tredje gang på de siste fire EM-kvalifiseringene, har første— og andreplassen med 12 og 10 poeng på fem kamper. Albania virker å ha et trygt grep på tredjeplassen siden Serbia har blitt trukket tre poeng og kun har ett poeng på fem kamper.

Dette er treertabellen med fire kamper igjen:

Lag KVUT   Mål+\-  P
Ungarn 5311   5-3  2 10
Skottland 5221   6-5  1  8
Nederland 5212 10-5  5  7
Russland 5212   8-3  5  7
Albania 4211   4-5 -1  7
Norge 5212   4-8 -4  7
Ukraina 4202   3-2  1  6
Slovenia 5203   6-7 -1  6
Israel 5203   6-8 -2  6