Fotball

«Jeg fikk det for meg at jeg kanskje også burde skrive noe om hvorfor jeg elsker Viking»

SUPPORTER: Det er mye negativt jeg har skrevet om Viking på nettet de siste årene. Viking har gjort mye negativt som har motivert meg i den retningen.

- Viking er til syvende og sist min religion, skriver Tore Asheim.
  • Tore Asheim

Så enkelte har naturlig nok den innstillingen at jeg er en humørløs og regelrett deprimerende Viking-supporter. Om jeg i det hele tatt kan kalle meg Viking-supporter. Jeg kan til en viss grad forstå hvorfor jeg har fått en slik merkelapp.

Jeg kan ikke med god samvittighet si at den er ufortjent. De fleste forstår at jeg nok innerst inne brenner for klubben, men at jeg på et tidspunkt fikk nok. Det skal også sies at jeg nok er på mitt beste som skribent når jeg kan raljere mot et eller annet. “Shiny happy people”-blogging vil aldri være min styrke.

Likevel, jeg fikk det for meg mens jeg skrev en lang blogg om Vikings nedtur startende med triumfen mot Chelsea i 2002 at jeg kanskje også burde skrive noe om hvorfor jeg elsker Viking. Hvorfor klubben er en så viktig del av meg, og hvorfor jeg kan være den mest høyrøstede kritikeren av klubben, men om noen utenfra kommer med liknende innhold som meg blir jeg straks en hel haug mer uforsonlig og vil forsvare klubben uansett. Det er mitt lag, fra min by.

Jeg begynte å gå på kamper i 1991. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke husker stort. Jeg vet at vi vant serien, jeg husker at jeg var tilstede når vi fikk medaljene, men jeg var nok fremdeles mer opptatt av brus og de. Jeg husker flere år på Stavanger Stadion der jeg sprang rundt på jakt etter sitteplass, og ble ofte jagd vekk av enten de som faktisk hadde plassen eller av vaktene. Pressetribune-setene var alltid de mest ettertraktede. Det var en deilig ukomplisert tid, og Viking hadde faktisk et helt ok lag de årene. Ikke mer enn ok rett nok, men for å si det sånn, vi skulle gjerne hatt det laget nå.

Tore Asheim, Viking

Alf Kåre Tveit var min første store Viking-helt. Han er fremdeles min største Viking-helt.Det var ingen tvil i mitt hode om at Fygaren var det rette brukernavnet å ta når jeg begynte å diskutere på VG Debatt for 12 år og over 54 000 innlegg siden. Jeg var også kjapt ute med å ta det på Twitter. Det er dog altfor langt frem i tid for den da unge lovende Asheim. På den tiden Tveiten ble helt kopierte jeg heller feiringen hans når jeg en sjelden gang scoret mål for Madla IL.

Når Fygaren begynte å hangle gikk fokuset mitt over på andre spillere, deriblant Gunnar Aase. Som jeg senere endte opp med å jobbe med i transportbransjen. Og selvsagt måtte snakke om min store beundring for under et fuktig julebord. Er en fan så er en fan. Hvem kan vel glemme Gunnien som tradisjonelt sett kun hadde en god omgang, og det måtte være mot klokkesvingen?

Det var Gunnar Aase, det var Kenneth Storvik og det var Erik Pedersen. Selvsagt var det Erik Pedersen.For å ikke snakke om den beste straffetakeren jeg har sett i Viking, Ingve Bøe. Som Ingve Bøe sa for kort tid siden, han spilte 311 gode kamper for klubben. Jeg er ikke uenig. Sklitacklingene og straffesparkene, det er hva jeg husker fra Chips.

Det er mer slik at jeg husker enkeltspillere enn jeg husker enkeltkamper, men det er likevel noen som peker seg ut. Stavanger Stadion var et herlig sted for dette. Jeg husker Barcelona-oppgjøret i 1992, som endte 0-0. Jeg husker selvsagt når Magnus Svensson kommer alene med Peter Schmeichel. Det målet går i sakte film i mitt hode. Jeg husker to år på rad der vi banket Skeid sønder og sammen. Jeg husker de gangene vi tok Rosenborg, og jeg husker de gangene vi ble bortdømt mot Rosenborg. Jeg husker Vovodjna Novi Sad og straffekonkurranse, jeg husker å ha vært med på å storme banen en gang vi fikk medaljer. Jeg husker merkelig nok ikke hvilket år dette var, jeg husker bare at jeg hoppet over barrikadene sammen med flere andre.

Når en snakker om enkeltspillere som jeg elsket i Viking, det er umulig å komme utenom Egil Østenstad. Det var spiss etter mitt hjerte. Både i perioden på Stavanger Stadion og i sitt comeback. Østen luktet scoringer på et vis jeg kun har sett Peter Ijeh matche. Vel, han og Lars Tjærnås sin favoritthåndballspiller, Rikardur Dadason. Islendingene vi hentet inn i ham og Audun Helgason var ren og skjær klasse.

Og hvem kan vel glemme Hannu Tihinen og Toni Kuivasto? Hannu Tihinen er den beste midstopperen jeg har sett i Viking. Og det inkluderer Brede Hangeland. Jeg husker dog godt Hangelands debut i Tippeligaen mot Rosenborg i 2001. Jeg hadde sett ham i Vidar før den tid, men det var likefullt helt ekstremt hvordan

Det er mange grunner til at jeg elsker Viking. Disse spillerne har for meg vært en stor del av dette. Det åpenbare er selvsagt at det er mitt lag fra min by. Det er lokal tilhørighet. Det merkelige er at jeg skriver alt dette og knapt nok har vært innom spillestil. Det er kanskje fordi jeg aldri har vært den som har brydd meg mest om måten Viking spiller fotball på. Jeg er av den oppfatningen at vi kan spille tidenes mest forferdelige fotball så lenge vi vinner, men tålmodigheten min er desto mindre om vi ikke vinner.

For egen del har det dog aldri vært kjekkere å være Viking-fan enn det herrens år 2001. 2000 var også helt ok, spesielt etter at jeg og en lagkamerat endte opp med kampbrukte trøyer fra 1991 på avslutningen til Madla IL. Dette fordi vi hadde mast på treneren hele året igjennom om å gå på kamper, så gode som vi tross alt var under Benny. Det endte med cupfinale, og heldigvis gikk jeg før Erik Pedersen dro ned skjortsen. Dette gjør at jeg den i dag i dag kan ha et sentimentalt forhold til hans tid i Viking. Jeg så rett nok bildene i etterkant, men bilder er noe helt annet enn det å se det skje foran dine egne øyne.

Les også

  1. Wenger etter å ha holdt lekestue med Viking: - Resultatet betyr lite

  2. Jonevret etter å ha blitt ydmyket av Arsenal: - Utrolig flaut

Tilbake til 2001, Viking spilte en helt utrolig fin form for fotball, Erik Fuglestad hadde sin egen personlige "årets mål"-konkurranse en stund, og vi burde egentlig vunnet dobbelen det året. Så gode var vi på et tidspunkt. Desverre gikk det som måtte gå, men cuptriumfen var en ok kompensasjon for det. Cupfinalefesten likeså. Jeg som så mange andre elsket Benny Lennartsson. Han kunne gitt oss like mye glede som Eggen ga Rosenborg. Alt lå til rette for dette tilbake i 1992. Men, en tar det en får. Benny ga oss uansett mye. Han reddet klubben, han vant trofeer, Benny er og blir Gud.

Vi ga fotball-Norge den sanne gleden som var Kjartan Salvesens "Viking e tebage". Som dog ikke er den beste Viking-sangen gjennom tidene. Den æren tilfaller"Viking fra vest" med Magne Høyland. Viking-sanger har generelt sett vært noe jeg har elsket sånn omtrent til vi flyttet til Viking Stadion. Så gikk standarden markant ned, uvisst hvorfor. Det er et par hederlige unntak, men det er bare såvidt. Intet matcher det som ble laget på 70, 80 og 90-tallet.

Kanskje med et unntak for "Ein blåe dag". Kanskje. Og det er bare såvidt. Den matcher uansett ikke "Hjemmakamp", kanskje tidenes mest undervurderte fotballsang i Norge. En av få sanger med en reellt god tekst. Vel, om du er fra distriktet i det minste.

Viking er til syvende og sist min religion. Jeg er kanskje en som tviler, jeg er tidvis frafallen, men jeg har fremdeles Viking på maden. Det vil jeg ha til den dagen jeg havner 6 fot under. Og som Jakob Jervell sa det, i himmelen vinner Viking alle kampene. Det skulle egentlig bare mangle at vi har det å se frem til. Spesielt de av oss som er venner av Viking.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien