I lagidrett er mennesker handelsvarer. Derfor kan koronakrisen utløse idrettsanarki.

OM FOTBALL: Norske idrettslag har permittert ansatte de siste dagene. For fotballspillerne kan det bety at de får en ny arbeidsgiver i løpet av to uker.

Vålerenga er blant klubbene i den norske Eliteserien som har valgt å permittere spillere.
  • Sondre Moen Myhre

For norske fotballspillere gjelder den samme arbeidsmiljøloven som for alle oss andre. Det betyr at permitterte spillere kan, etter at lønnspliktsdagene er over, si opp med 14 dagers varsel og finne seg en ny arbeidsgiver – gratis.

Foreløpig er det Vålerenga, Haugesund, Strømsgodset og Sandefjord i Eliteserien som har gått til det skrittet å permittere spillere.

Avaldsnes og Arna-Bjørnar har gjort det samme i Toppserien.

Om fotballen vil fortsette å ligge i brakk, er det ventet at flere klubber vil måtte gjøre det samme.

Også flere håndball- og ishockeyklubber har permittert spillere.

Solidariske Norge

I teorien er de permitterte spillerne etter to uker nærmest som fritt vilt å regne.

Her hjemme i Norge manes det om solidaritet overfor hverandre. I Toppserien har klubbene gått sammen og blitt enige om å ikke hente hverandres spillere.

Cato Haug i Norsk Toppfotball beskriver situasjonen for norske klubber som vanskelig.

I Eliteserien har man ikke en like sterk enighet, men klubbene vi har snakket med, sier alle at det ikke er aktuelt å «stjele» spillere fra andre klubber på denne måten. Flere er likevel engstelige for at en spillerflukt kan skje.

For hva med utenlandske klubber? Vil de ha den samme dugnadsånden som de norske? Kan en spiller med sine drømmer og ambisjoner klare å avslå et eventuelt bedre tilbud i en større klubb?

– Det er mange sider som er fryktelig vanskelige, sier Cato Haug, styreleder i Norsk Toppfotball.

Spillere er varer

Er det noe fotballinteresserte verden over vet, er det at spilleroverganger i liten grad handler om solidaritet.

Som oftest snakker man om kjøp og salg av spillere. I realiteten er det kjøp og salg av mennesker. Slik sett er lagidretten ett av få steder hvor mennesker legalt opptrer som rene handelsvarer.

Det var grunnen til at Ole Gunnar Solskjær og superagent Mino Raiola bare for en måned siden kranglet i mediene om hvem som «eide» stjernespilleren Paul Pogba.

Om Pogba skulle ønske seg til en annen klubb, har han ingen oppsigelsestid slik «vanlige» arbeidstagere har. Enten må han selges som en vare, eller jobbe ut sin kontraktsperiode.

Kan verne om verdiene

Slik er det også i norske klubber. Flere av klubbene har investert mye penger i enkeltspillere. Det var også grunnen til at spillerorganisasjonen Niso, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner, Divisjonsforeningen og Norges Fotballforbund tirsdag ble enige om følgende:

En klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell – herunder spillere av betydelig verdi for klubben – i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres, forutsatt at klubben har gjort saklige og samvittighetsfulle individuelle vurderinger av de enkelte spillerne.

Kort oppsummert: Noen spillere er mer verdt enn andre og sees på som større potensielle salgsvarer i fremtiden. Derfor kan klubbene gå konkurs om de ikke verner om disse verdiene.

I Haugesund er to spillere ikke permittert nettopp av dette hensynet. I Vålerenga føler man seg derimot sikker på at spillerne ikke har den muligheten.

– Våre rådgivere hevder disse avtalene er uoppsigelige med mindre klubb og spiller skulle enes om noe annet, og det forholder vi oss til, sier daglig leder Erik Espeseth.

Dermed kan en eventuell situasjon med spillerflukt bli kostbar juristmat.

Daglig leder i Vålerenga Erik Espeseth er ikke engstelig for at spillerne skal forsvinne gratis fra klubben i permitteringsperioden. Han mener avtalene uansett er uoppsigelige.

Den reddende FIFA-engel

Søndag henvendte det norske fotballforbundet seg til Det internasjonale fotballforbundet, Fifa, og ba dem om å se på mulige endringer ved overgangsregelverket for å hindre en kaossituasjon hvor spillere flyter fritt rundt på markedet.

Onsdag satte Fifa-rådet ned en gruppe som nå jobber med fotballkalenderen, et potensielt hjelpefond og ikke minst endringer i Fifa-reglene for spilleroverganger. Der skal de blant annet se på om de skal justere perioden klubber kan registrere spillere.

Her i Norge følger klubbene spent med på hva Fifa foretar seg de nærmeste dagene og ukene.

Om de ikke har gjort noe innen to uker, kan det allerede være for sent for flere.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk