– Dette er stort for FCK, dansk fotball og pressen

Ståle Solbakken-ansettelsen hylles av dansk nyhetssjef.

KLAR TALE: Danske Ekstra Bladet fikk sitt ønske oppfylt da FCK gjeninnsatte Ståle Solbakken som trener.

5. august skrev nyhetssjefen i danske Ekstra Bladet dette:

«Spark Ariël og ring til Ståle!»

Nyhetssjef René Schrøder fikk ønsket sitt oppfylt drøye to uker senere, da Ariël Jacobs fikk sparken og Ståle Solbakken returnerte som trener i FC København.

– Dette er stort for FCK, dansk fotball og for pressen, sier Schrøder til Bergens Tidende i dag.

– Alle har savnet ham. Han er karismatisk og energisk, en autentisk type. Overfor pressen leverer han alltid varene, enten det er på trening, kamp i Parken eller i mixed zone. Han er en fantastisk performer og helt riktig mann for FCK, sier nyhetssjefen.

Solbakken oppnådde stor suksess i sin forrige periode i FCK, men nyhetssjef Schrøder påpeker at det er noe helt annet som venter nordmannen nå.

– Spillere som Hangeland, Grønkjær og Kvist er borte. I dag er stallen av et helt annet kaliber. Kunne han velge fra øverste hylle sist, må han velge fra B-hyllen nå. Det er et kjempestort arbeid som venter ham.

Forventer stinn brakke

Første kamp for FCK og Ståle blir i Parken søndag. Og selv om laget er dårligere nå, senkes ikke forventningene.

– Nei, folk forventer at FCK skal vinne serien. Jeg regner med at det kommer 20.000 tilskuere i Parken søndag – uten Ståle hadde det vel kommet 12.000. Og de forventer 4-0, sier nyhetssjefen.

Det gikk skikkelig skeis for Solbakken både i tyske Köln og engelske Wolverhampton. Men Schrøder i Ekstra Bladet mener at nordmannen har helt andre forutsetninger i FCK.

– Det har vært noen kritiske røster etter det som skjedde i Köln og Wolverhampton. Men det var vanskelige prosjekter. I FCK er det mer styr på tingene, og Ståle vil få mye makt i klubben som gjør at han kan få satt sitt personlige preg på klubben, sier han.

Ekstra Bladet hadde Solbakken-returen på avisens forside torsdag, og syv sider inne i avisen. Da Solbakken ledet treningen torsdag formiddag, var det rene mediehysteriet i København.

– Ståle er stor her i Danmark. Vi er glade for å ha ham tilbake, sier René Schrøder.

Spår Solbakken-suksess

Også andre danske sportsredaktører hyller Ståle Solbakkens trenercomeback i FC København.

– Med tanke på de alltid ambisiøse målsettingene har det manglet villskap, temperament og sult etter seier i troppen. Nettopp slike egenskaper har Ståle Solbakken tidligere vist at han kan tilføre FC København. Derfor er det et åpenbart valg å hente ham tilbake, skriver sportsredaktør Søren-Mikael Hansen i Politiken.

Ekspertkommentatorene på TV er også positive.

– Det er en stor personlighet som vender hjem. Tydelig i språk og handlinger. Garderoben, treningsfeltet og kampbanen er hans. Det vet og respekterer spillerne. De ser opp til og lytter til en nordmann med stor karisma og fem danske seriemesterskap, mener Flemming Toft i dansk TV2. – FCK får Ariël Jacobs' rake motsetning. Nå får de en medlevende og engasjert trener, som med sitt blotte nærvær kan få spillerne til å yte 10-15 prosent ekstra, sier Jan Kalborg i DR.

Smart valg

Tore Strand er kommentator i Bergens Tidende. Han mener det er fornuftig av Solbakken å returnere til FCK.

– Han kjenner klubben og klubben kjenner hans styrker og svakheter. Det er smart å begynne der igjen, i stedet for å kaste seg ut i nok et eventyr som han ikke vet helt hva er, har han nå gjort seg noen erfaringer og er litt nøye med hvilken klubb han velger. FCK kjenner han så godt at han får en rolig start uansett. Han kan bygge opp et lag, det er ingen store forventninger og kan bare gå en vei, sier Strand.

– Hvor aktuell var han som ny landslagssjef?

– Jeg tror nok han kanskje ikke har vært den mest aktuelle. Jeg blir overrasket om ikke Per-Mathias Høgmo blir den neste landslagssjefen, det ligger i kortene. Det tror jeg Ståle også skjønner. Han er så ung at jeg tror han kan få sjansen på landslaget igjen, sier Strand.

Hvem skal overta Norge?

Stig Nilssen er sportsleder i Stavanger Aftenblad. Han sier dette om årsaken til at Solbakken nå valgte FCK:

– Fordi han har en høy stjerne der etter fem-seks år og han har vært arbeidsledig som trener. Solbakken kommer til en klubb som ikke har vunnet på de fem første seriekampene, men ser at det tross alt er en storklubb hvor det skal være greit å snu trenden. Han ser også utfordringen med å lede dem i Champions League.

Nilssen skjønner at Solbakken heller velger en framtid som klubbtrener enn en eventuell jobb som landslagssjef.

– Han rykker litt tilbake til start etter to mislykkede opphold i Köln og Wolves. Jeg tror han som trener er en type som liker å være på feltet og påvirke daglig.

– Hva tenker du om hans kandidatur som landslagstrener?

– Han har helt sikkert vært en av NFFs kandidater til å overta etter Drillo. Alle peker på at veien ligger åpen for Per-Matihas Høgmo. Jeg skjønner at Høgmo er en god kandidat, men håper inderlig at andre og mer spennende kandidater som kan dra inn nye impulser inn i landet. I Norge har det vært litt sånn at den treneren som står i kø og har hatt suksess skal overta landslagsjobben. Jan Jönsson, som har ettårskontrakt i Aalesund, kunne vært spennende. Men i Høgmo vet de hva de får, han er født i støpeskjeen til forbundet, sier Nilssen.