Fotball

Brann nekter midtbaneprofilen å stille i TV 2-program

– Vi ønsker ikke at Fredrik Haugen skal havne midt oppi en uavklart situasjon, sier Brann-lederen.

PROFIL: Fredrik Haugen er blitt en av de mest profilerte spillerne i Eliteserien. Brann nekter ham nå å delta i TV 2-programmet FotballXtra.
 • Øystein Vik

– Jeg kunne godt ha stilt i FotballXtra, jeg, men når det er et problem for klubben, så forholder jeg meg til det, sier Fredrik Haugen.

Branns neste kamp er ikke før de møter Stabæk hjemme på Stadion mandag, og dermed lå alt til rette for at Fredrik Haugen kunne delta i TV 2-programmet FotballXtra søndag kveld. Programmet sendes på TV 2 Zebra før, under og etter hovedrunden i Eliteserien søndag klokken 18.

Men Brann har sagt nei, og grunnen er den langvarige konflikten mellom TV 2 på den ene siden og norske toppfotballklubber med sin egen organisasjon Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF) på den andre siden.

Boikotten av FotballXtra – som @NFF_info hevder ikke er noen boikott – fortsetter. @skbrann nekter Fredrik Haugen å delta søndag.

LES MER OM BAKGRUNNEN FOR KONFLIKTEN HER:

Les også

 1. TV-konflikten drar ut: Rettssaken kan drøye i flere måneder

 2. TV-krigen hardner til: Nå nektes TV 2 å vise cupen og U21-landslaget

 3. Vurderer å be retten stoppe TV 2 umiddelbart

Som kjent overtok Discovery rettighetene til å sende norsk fotball før denne sesongen. TV 2, som hadde rettighetene før, svarte med å vise målene som ble scoret i såkalte nyhetssendinger inne i FotballXtra hvert 20. minutt. Nå er antallet nyhetssendinger redusert.

Dette aksepterer ikke NTF/NFF, ettersom de mener det er brudd på rettighetene og at TV 2s visning av målene ikke er omfattet av den journalistiske nyhetsretten. Saken skal nå opp for retten.

– Jeg fikk en forespørsel fra TV 2 om å være med i FotballXtra, og hadde ikke noen problemer med å være med på det, men nå har jeg fått en annen beskjed fra Brann, forteller Haugen.

Derfor sier Brann nei

Branns daglige leder sier Brann har valgt å si høflig nei til TV 2 etter en «helhetsvurdering».

– Dette er en uavklart situasjon, og da ønsker jeg ikke at en av våre ansatte skal havne midt oppi den diskusjonen. I tillegg skal vi spille en viktig kamp mandag, sier Vibeke Johannesen.

Hun presiserer at Brann vil stille opp for TV 2 i alle andre journalistiske sammenhenger, men at klubben ikke ønsker å delta i FotballXtra på det nåværende tidspunkt. En gang tidligere i sesongen har Brann takket nei til at en annen spiller skulle delta i FotballXtra.

– For oss er dette ikke en boikott av TV 2. Jeg synes dette er en vanskelig og uheldig situasjon, og jeg håper partene finner en løsning raskt, sier Johannesen.

Brann-lederen ønsker ikke å ytre sitt syn på konflikten mellom TV 2 og NTF/NFF.

En ukentlig greie

TV 2 vil ikke å kritisere Brann for beslutningen som er tatt, men nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier han skulle ønske at fotballklubbene skilte saken som nå skal opp for retten, fra den daglige deltakelsen i TV-kanalens programmer.

– Dette er blitt en ukentlig greie for oss. Vi inviterer interessante intervjuobjekter og blir møtt med at de ikke får lov til å delta av klubben sin, sier Årsæther.

Konflikten TV 2 står midt oppi, omtaler Årsæther som en saklig konflikt om nyhetsretten.

– Dette handler om ytringsfrihet og fri presse. Det vil ikke løse konflikten at klubbene nekter å stille i vårt program, sier Årsæther.

Nyhetsredaktøren forventer at den rettslige prosessen kan ta lang tid.

– I mellomtiden bør klubbene la spillere og trenere stille opp hos oss og ikke blande kortene. Og hva skal de gjøre om vi vinner saken i retten? Fortsette boikotten?

Sammenligner med epleslang

Norsk Toppfotball har oppfordret sine medlemsklubber, altså lagene i Eliteserien og Obosligaen, til ikke å bidra til FotballXtra.

– I mine øyne er ikke det TV 2 gjør greit i henhold til loven, og da ønsker ikke vi å bidra til at deres program blir mer kommersielt interessant. Vi jobber for at folk skal gå på Stadion, og at de som ikke gjør de skal følge dem på TV som har betalt dyrt for rettighetene, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Øverland går ikke med på at klubbene burde la deres trenere og spillere delta i TV 2s FotballXtra mens saken går sin gang i det juridiske systemet.

– Jeg tenker på en historie fra barndommen der jeg klatret over gjerdet til naboen og gikk på epleslang. Da jeg kom tilbake, oppdaget min far meg. Han sa jeg måtte slutte med det, og gikk for å snakke med naboene. Da kunne ikke jeg fortsette å ta epler mens han gikk for å snakke med de jeg hadde stjålet fra, sier Øverland.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm1910453124734
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. SK Brann
 2. Eliteserien
 3. Fredrik Haugen
 4. TV 2