Bradley: - Begeistringen for fotball i Norge er stor

Derfor lot Bob Bradley seg lokke til Stabæk, som hevder ansettelsen ikke legger press på økonomien.

KLAR: Bob Bradley ble fredag presentert som ny Stabæk-sjef.
  • Odd Inge Aas

NADDERUD (aftenposten.no): Stabæk presenterte fredag formiddag sin nye hovedtrener. Og la det være sagt med en gang: Bob Bradley har definitivt fått tilbake entusiasmen i den hardt prøvede Bærums-klubben.

Mannen som ledet det amerikanske landslaget til seier i Gold Cup, og den sensasjonelle semifinaleseieren over Spania i Confederations Cup, skal nå lede de nyopprykkede på Bekkestua.

— Vi har fått den mest meritterte treneren i Norge, jublet sportslig leder Inge André Olsen.

— Du fikk frem tårene i øynene mine, Bob, utbrøt en rørt Ingebrigt Steen Jensen etter amerikanerens pressekonferanse.

Ville til Europa

Selv forklarer Bradley den overraskende overgangen med at han trengte en utfordring i Europa.

- Det var viktig for meg å få prøve meg i en toppserieklubb i Europa. Samtidig ble jeg veldig begeistret for det engasjementet som møtte meg hos Stabæk-folkene. Klubben har vært gjennom en virkelig tøff periode, og det imponerer meg hvordan de står sterke igjen, motiverte for nye oppgaver, sier mannen som måtte gi seg som sjef for det egyptiske landslaget i høst, etter at han ikke klarte å føre dem til VM-sluttspillet i Brasil.

For det er hevet over tvil at ansettelsen av Bradley til det fulle har tent gnisten hos bæringene.

De siste årene er det Telenor Arena-fiaskoen, økonomiske problemer, bedragerisiktelsen og nedrykk som har preget overskriftene.

Nå er de tilbake i Tippeligaen, og de har ansatt en trener de håper skal føre klubben tilbake til toppen av norsk fotball.

— Dette er en ansettelse som gir Stabæk internasjonal oppmerksomhet, sa Steen Jensen, og styreleder Espen Moe hevdet internasjonale bedrifter nå hadde vist sin interesse for å sponse klubben.

Etter pressekonferansene i brakkene på Nadderud, ventet intervjuavtale med blant andre New York Times. Bradley er den første amerikaneren som leder en toppserieklubb i Europa.

Fantastisk i VM

Amerikaneren har fått med seg at mange mener Stabæk-stallen ikke er god nok til å overleve i den øverste divisjonen. Han har likevel troen på at klubben skal få på plass en god nok stall innen sesongstart.

Klubben håper den nye treneren skal være det som får gode, sultne og unge spillere til å velge bæringene.

— Jeg vil spille fotball på en positiv måte, med et spennende og mobilt lag. Vi skal gå fremover og spille med et høyt tempo. Samtidig må spillerne ha den rette mentaliteten, de må skjønne at de spiller for noe større enn seg selv. Supporterne vil alltid blø for klubben, da må spillerne også gjøre det. Slik kan de ha noe til felles, sa treneren.

— Det var fantastisk å være i VM, spille mot Brasil og Spania, men det jeg aldri har mistet er gleden over å bygge lag, det å utfordre unge spillere og se dem blir bedre.

Innenfor opprinnelig budsjett

Det er klubbens sportslige leder Inge André Olsen som får æren for at Bradley nå har havnet i Norge.

Han fikk et tips i november om at amerikaneren var ledig på markedet, og kunne være interessert i å komme til Stabæk. Klubblederne innrømmer at de hadde svært liten tro på at det hele skulle ende med en avtale, men tenkte de ville prøve.

Bradley kom til Norge i slutten av november, og ble imponert over entusiasmen som møtte ham. Siden har forhandlingene og samtalene pågått.

Styreleder Moe hevder klubben ikke har gått ut over sine budsjetter i ansettelsen.

— Vi har holdt oss til det opprinnelige budsjettet som var ferdig i november. Vi skal ikke havne i et nytt økonomisk uføre, bedyrer han.

Bradley var også aktuell for klubber i Major League Soccer i hjemlandet, jobber som kunne gitt bedre betalt.

Han var imidlertid fast bestemt på å prøve seg i Europa, og da var Stabæk til slutt det alternativet som fristet mest.

Kjenner litt til Norge

Han kjenner norsk fotball fra tiden som amerikansk landslagssjef. Da spilte blant andre Clarence Goodson og Hunter Freeman i Start, mens Troy Perkins var keeper hos Vålerenga.

Og på Stabæk begynte en ung Mikkel Diskerud å vise seg frem, norskamerikaneren som spiller for Rosenborg, og USA under Bradleys etterfølger Jürgen Klinsmann.

— Begeistringen for fotball har alltid vært stor i Norge, selv om det er et forholdsvis lite land. Stabæk har alltid hatt en idé om hvordan fotball skal spilles. De gode spillerne som har gått videre til større klubber, har alltid snakket om hvor viktig tiden i Stabæk var for dem. Det interesserer meg veldig, sier Bradley.

Vi fulgte pressekonferansen live:

$(document).ready(function(){$(".mm-livestudio-wrapper").parent().attr("class", ""); });initLivestudio(185);

Eliteserien

SVUTMP
1Viking21153346262048
2Bodø/Glimt21144353272646
3Tromsø21143432211145
4Molde21124547232440
5Brann21123637241339
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk