Fotball

Solskjær kan sikkert overtales

André Villas-Boas tok i snitt 1,83 poeng for hver Tottenham-kamp. Det var ikke godt nok til å beholde managerjobben.

  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

BLOGG: Snittet er best av klubbens mange managere i Premier League.

Portugiseren ble den femte manageren som har fått sparken siden starten av årets sesong. Det betyr at 25 prosent av alle managerne i ligaen har forlatt sin posisjon. De fire andre har ledet klubber i bånn, mens Tottenham avskjediger sin sjef mens de er åtte poeng unna tabelltopp.

Dårlige prestasjoner

Derfor er det ikke poengfangsten alene som gjorde at "partene skiltes etter gjensidig enighet", som det så vakkert heter. Det er prestasjonene som felte 36-åringen.

0­-6 borte mot Manchester City kunne være en engangsulykke.

0­-5 og total ydmykelse foran egne supportere mot Liverpool søndag ble en "møllestein rundt halsen". Det verste er likevel mangel på scoringer og underholdning.

15 mål etter 16 kamper er samme antall som Fulham, som befinner seg nest nederst. Dette kommer etter at en haug med offensive spillere ble hentet inn i sommer, og pengene etter salget av Gareth Bale forsvant ut igjen.

Mistet tålmodigheten

Daniel Levy, eier og den ubestridte sterke mann i klubben, fikk nok. André Villas-Boas ble på mange måter hans prestisjeprosjekt etter at populære Harry Redknapp fikk sparken foran fjorårets sesong. De to managerne løftet Tottenham til å bli noe de ikke har vært på lenge: en stabil toppklubb.

I moderne fotball, hos de største og rikeste klubber og eiere, er imidlertid "godt nok sjelden godt nok". Lista legges ofte på et nivå de færreste managere kan passere uten å rive. Sammenhengen mellom mål og krav på den ene siden og virkemidler på den andre, er ikke alltid i balanse.

For Tottenhams skyld får vi håpe eieren har en klar plan og strategi for hva som nå skal skje. Én ting er å ville bli kvitt manageren. En annen ­ og langt viktigere ting ­ er å ha en ny mann klar slik at et vakuum kan unngås.

Solskjær?

Det er ikke enkelt å ane hvilken retning Levy speider. En eier som går fra en "gammeldags" engelsk manager til en nytenkende ung portugiser med andre ideer og metoder kan med rette mistenkes for å tenke navn foran profil.

De fleste store navn er opptatt. Guus Hiddink er tilgjengelig, og et godt navn. Michael Laudrup og Manuel Pocchetino må kjøpes fri fra konkurrenter i samme liga, Jurgen Klopp og Diego Simeone fra andre klubber. Jürgen Klinsmann har et stort navn i klubben, og er ledig til sommeren.

Ole Gunnar Solskjær har et stort navn i England, og kan sikkert overtales til å bli ledig nå.

Så er også det nevnt.

Les også

  1. - Grenser for hva kroppen orker

  2. André Villas-Boas er sparket

  3. Kan denne mannen bli ny Tottenham-sjef?

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Tottenham Hotspur FC