Fra FK Fyllingsdalen til dansk mesterklubb

Enock Mawete flytter fra Bergen til Danmark for å satse på fotball.
  1. juli slutter Enock Mawete (15) seg til FC Midtjyllands fotballakademi på en treårskontrakt.

Keeperen fra FK Fyllingsdalen blir av danskene vurdert som et av Europas største talenter i sin årsklasse. Han er over 190 centimeter høy, er fysisk sterk og har gode allroundferdigheter, ifølge FK Fyllingsdalens daglige leder Frank Hellevik.

— FC Midtjylland tror Enock kan utvikles til en toppkeeper. Det er derfor de henter ham, sier Hellevik.

Les også

- Hvis han ikke lykkes i Brann, får han jobb på akvariet

Oppdaget på sommercup

15-åringen har allerede spilt flere kamper for FK Fyllingsdalens lag i 3.— og 4.-divisjon. Han ble oppdaget av den danske superligaklubben i forbindelse med en turnering i Danmark i fjor sommer.

Siden har han vært på flere treningsopphold i klubben. Frank Hellevik har også selv vært i Danmark og sett på forholdene som venter unggutten.

— De har et godt utviklet akademi. Enock får kost og losji dekket, og han får lommepenger, sier Hellevik. I opplegget inngår også normal skolegang.

Gode referanser

FC Midtjylland, danske seriemestere i 2014/15, startet sitt akademi i 2004, etter mønster av den franske klubben FC Nantes. Akademiet har utviklet flere internasjonale spillere, blant dem Simon Kjær og Sekou Oliseh. Akademiet er opptatt av utvikling, ikke bare av fotballspillerne, men av hele mennesket, og slagordet reflekterer dette: «Den som gir opp å bli bedre, opphører å være god».

Den tidligere Brann-spissen Martin Pusic er i FC Midtjyllands A-stall. Han ble delt toppscorer med 16 fulltreffere i den danske superligaen sist sesong.

Enock Mawete er den andre målvakten som i løpet av et par måneder forlater FK Fyllingsdalen. I begynnelsen av mai ble Stefan Hagerup (20) hentet til Sogndal.

Frank Hellevik slår ikke uten videre fast at det er et resultat av godt arbeid internt i klubben, men den daglige lederen opplever det i det minste som en fjær i hatten og en honnør til dem som har nettopp keeperne som sitt ansvarsområde.

- Et riktig steg å ta

Hovedpersonen selv gleder seg til utfordringen som venter.

— Jeg har vært der nede tre ganger og tror det er et riktig steg for meg å ta. De synes jeg er en spennende spiller med et stort potensial, sier 15-åringen.

Han er opprinnelig fra Kongo, men er i dag norsk statsborger etter å ha bodd i Bergen siden 2008. Han er 1,92 m høy – og vokser fremdeles, og har tidligere spilt for Djerv og Løv-Ham. I 2009 begynte han å stå i mål. Ambisjonene er ubeskjedne.

— Jeg har som mål å bli blant de beste keeperne i verden, og spille på det høyeste nivået i Europa. Forbildene mine er David de Gea og Iker Casillas, men den største helten er Thibaut Courtois i Chelsea, sier keepertalentet.