Fotball

Hegerberg-dobbel sendte Norge til EM

Norge er klare for EM etter seier mot Wales.

Ada Hegerberg ble tomålsscorer og sikret seier mot Wales (Arkivfoto) Foto: Berit Roald, NTB scanpix

 • Sjur Magnus Bergstrøm

Wales 0-2 Norge

Norge er klare for EM etter 2-0-seier borte mot Wales. Seieren gjør at Norge står med 16 poeng med to kamper igjen å spille, og kan dårligst bli blant de seks beste toerne som også kvalifiserer seg til mesterskapet.

Ada Heberberg ble Norges store helt med sine to scoringer i andre omgang. Hun headet først Norge i ledelsen etter 69 minutter, før hun punkterte kampen med en suser ti minutter før slutt.

– Det er tøffere og tøffere å kvalifisere seg, og det å gjøre det allerede i juni ett år før føles godt. Vi er ikke fornøyd med første omgang i dag, men annen omgang er bedre, og vi produserer flere sjanser, sier landslagssjef Roger Finjord til NTB.

Les også

Landslagsprofil ønsket av Bayern München

Sjansefattig

Norge, som var storfavoritter før kampen, fikk det overraskende tøft mot et Wales-lag som yppet seg i åpningen av kampen. Waliserne klarte ikke å true det norske forsvaret, men nektet også Norge å skape noe offensivt. Norges første halvsjanse kom halvveis i omgangen da Ada Hegerberg løp seg fri og satte press på keeper, som kom ut i 16-meteren og fanget ballen, etter først å mistet den en liten stund.

Det var også det nærmeste Norge kom i første omgang, en omgang som var preget av mye spill på midtbanen og dårlige skudd fra distanse.

Første gode mulighet

Norge virket friskere etter hvilen og overtok initativet mer og mer utover i kampen. Dessverre slet bortelaget fortsatt med presisjonen på siste tredjedel av banen, og det var ikke før i det 64. minutt at det kunne bli virkelig farlig. Kristine Minde fikk mye rom på venstresiden og skar seg inn i feltet, men avslutningen ble for dårlig og gikk noen meter utenfor.

Det var starten på noen innholdsrike minutter. To minutter senere landet ballen i bena til Emilie Haavi på 13 meter. Hun fikk fyrt av, men dessverre gikk avslutningen rett på keeper.

Les også

Hegerbergs oppskrift for norsk mesterskapssuksess

Hegerberg-dobbel

Wales kom også på sin første farlige visitt rett etterpå og da ble det til gjengjeld veldig farlig. Green forsøkte seg med et godt skudd fra 13 meter og heldigvis fikk Ingrid Hjelmseth en hånd på ballen og slo forsøket i tverrliggeren.

Så satt endelig scoringen for Norge. Marit Sandvei slo et langt innlegg fra venstrekanten og på bakre stolpe vant Hegerberg duellen og headet inn 1-0 i nærmeste hjørne etter 69 minuter.

Det var lite som tydet på at Wales skulle komme tilbake og ti minutter før slutt var avgjørelsen klar. Målscorer Hegerberg fikk mye tid med ball i bena og fyrte av et hardt fra 20 meter. Keeper fikk så vidt noen fingre på ballen, men det var ikke nok til å holde den unna og 2-0 var et faktum.

– Ada setter ikke bare punktum, men et utropstegn med smiley. Nå fortjener hun å ta ferie, sier Finjord.

Flere scoringer ble det ikke og dermed overtok Norge førsteplassen i gruppe H foran Østerrike og EM-plassen ble sikret.

Finfjord forteller at landslaget nå skal bruke tiden fram til mesterskapet på å bli så godt forberedt som mulig. Først og fremst handler det om å utvikle spillere og spillestil, slik at laget skal framstå med en trygghet i Nederland.

– Vi ønsker å være dyktige med ball og har et mål om å utvikle spesielt spill mot etablert. samtidig med forsvarsspill og kontringsspillet som blir ekstremt viktig.

EM spilles i Nederland fra 16. juli til 6. august neste år.

 1. Les også

  Hegerbergs stikk til fotballgutta: - Kan ikke komme 45 minutter for sent

 2. Les også

  « Vi kommer til EM, men vi må løfte prestasjonen for å hevde oss der»

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Knallstart for den nye landslagssjefen: Norge snudde og vant mot Sverige

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Norge ble rundspilt – refses av ekspert: – Helstryk

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Norge scoret 11 sekunder etter avspark

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Mykjåland-straffe sendte Norge til topps i EM-kvalifiseringen

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Norge spilte uavgjort mot OL-mesteren

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Barcelona-stjernen sendte Nederland videre etter dramatisk avslutning