Fotball

Mesterligaplassen i fare for Arsenal

Everton har mulighet til å klatre opp på den meget viktige 4.-plassen etter å ha feid Arsenal av banen søndag.

Romelu Lukaku gliser etter å ha lekt inn 2-0 for Everton.
  • Jørgen Tjærnås

Det er ikke bare i kampen om seriemesterskapet det er spenning i toppen av Premier League-tabellen. For like bak de tre gullkandidatene Liverpool, Chelsea og Manchester City er det nå full kamp om den siste plassen i høstens mesterliga.

Arsenal har lenge sett ut til å ha kontroll på den viktige 4.-plassen, som betyr muligheter for ekstrainntekter i mangemillionklassen. Men søndag hadde Everton, som før kampen lå fire poeng bak, mulighet til å åpne opp kampen om plassen i prestisjeturneringen. En sjanse de blåkledde tok meget godt vare på da Arsenal var på besøk søndag.

— Det ville betydd alt. Men vi har hatt troen hele sesongen, og vi har bevist hvorfor i de siste kampene, sa målscorer Steven Naismith.

Nok en milepæl ble nådd i storkampen på Goodison Park. Ikke siden gullsesongen 1986/87 har Everton scoret minst tre mål i fire kamper på rad.

— Dette var en av de største forestillingene siden jeg kom til klubben. Fansen har ventet hele sesongen på en skikkelig kanonkamp, og det var denne. Vi må tro på at vi kan avslutte blant topp 4, sa keeper Tim Howard søndag.

Mål av Steven Naismith og Romelu Lukaku før pause, og ett selvmål etter hvilen, sørget for at formsterke Everton tok sin sjette strake seier med sifrene 3-0. Nå er laget kun ett poeng bak Arsene Wengers mannskap. I tillegg har de én kamp ekstra til gode å spille.

Fortjent ledelse

Allerede etter to minutter kom hjemmelaget til en god mulighet. Kaptein Leon Osman forsøkte seg på halvvolley fra vel 20 meter, men uten helt å få drømmetreff. Dermed forsvant skuddet noen fattige centimeter over og utenfor Arsenals mål.

Steven Naismith og Everton-fansen kan feire etter hjemmelagets første mål.

Et kvarter senere fikk venstreback Leighton Baines drømmetreff. Upresset fikk han avansere 50 meter framover på sin venstreside. Med en herlig pasning åpnet venstrebacken opp hele Arsenals forsvar, og serverte Romelu Lukaku en gigantmulighet. Arsenal-keeper Wojciech Szczesny reddet forsøket fra den storvokste belgieren, men returen havnet i beina på Steven Naismith. Upresset hadde angriperen få problemer med å sette inn 1-0 for hjemmelaget.Det var heller ikke ufortjent. For før pause var det hjemmelaget som var det førende laget. Arsenal fikk lov til å trille ball, men klarte ikke å skape det helt store. Everton var langt mer direkte i sin stil, og satte et godt press på gjestene. Det skulle de få betalt for da 34 minutter var spilt.

I armene på sjefen

Romelu Lukaku løp rett til manager Roberto Martinez etter å ha satt inn 2-0.

For da viste Romelu Lukaku hvorfor han er regnet som en av fotballverdenens mest spennende angripere. Søndag var han plassert i en uvant posisjon på høyrekanten, uten at han virket å mistrives der. Han fikk ballen ute til høyre, og trakk seg innover forbi to forsvarere. Da ingen kom i press brant 19-åringen til, og skuddet føyk ned i motsatt hjørne til 2-0.En herlig scoring, som den Chelsea-utlånte angriperen feiret med å hoppe i armene på manager Roberto Martinez. Kanskje et tegn på at han vil bli i Everton? Men det er garantert flere som vil være med i den kampen, om Chelsea vil slippe ham. Så langt denne sesongen står han med 13 mål. Forrige sesong ble det 17 på lån i West Bromwich.

Etter pause hevet Arsenal seg noe. Olivier Giroud, som også hadde lagets beste mulighet før pause, fikk en god sjanse etter 54 minutter, da Kevin Mirallas mistet ballen i farlig posisjon. Men Everton-keeper Tim Howard reagerte kjapt, og fikk avverget Girouds forsøk.

Kontret i senk

Men da timen var spilt mistet høyreback Bakary Sagna ballen med midtstreken. Everton kontret med høyt tempo og mange mann. Szczesny rakk ballen like før Naismith etter en gjennombruddspasning, men fikk bare slått ballen ut i feltet, noe som ga Mirallas åpent mål. Per Mertesacker rakk å takle, men ballen spratt uansett inn i tomt bur. Det kan fort bli omgjort til et selvmål senere, men Mirallas og Everton-fansen kunne uansett juble for 3-0. Oppskriften var igjen den samme for Everton, som med sin kontringsfotball leverte en festforestilling på eget gress. Rett nok kunne innbytter Alex Oxlaide-Chamberlain redusert for gjestene like før slutt. Men Howard hentet fram en redning fra øverste hylle, og fikk akkurat reddet ballen via tverrliggeren. Dermed endte det 3-0, i en kamp hvor hjemmelaget ble møtt med trampeklapp på vei av banen.

Seieren betyr at Everton nå er ett poeng bak Arsenal i kampen om den viktige 4.-plassen. Samtidig har de blåkledde fra Merseyside én kamp ekstra til gode. Men Arsenal ser samtidig ut til å ha et noe mer overkommelig program på slutten.

Det som er helt sikkert, er at søndagens resultat gjør at alt nå er åpent, og duket for en spennende kamp i de siste serierundene. Heller ikke Tottenham og Manchester United er nå helt uten håp i kampen om mesterligabillett.

Slik er sesongavslutningen:

Everton

Sunderland (B)

Crystal Palace (H)

Manchester United (H)

Southampton (B)

Manchester City (H)

Hull (B)

Arsenal

West Ham (H)

Hull (B)

Newcastle (H)

West Bromwich (H)

Norwich (B)

Les mer om

  1. Engelsk fotball