Rollebytte for Brann-rivalene i Sverige

Andreas Vindheim danket Birkir Sævarsson ut av laget og klubben. Men i Sverige er det Sævarsson som spiller.

Birkir Sævarsson og Andreas Vindheim kjempet om samme backplass i Brann i 2014. Så gikk de til hver sin svenske klubb. Birkir Sævarsson gjør det bra for svenske Hammarby.

Rikard Norling gjorde det til en vane å komme med overraskende laguttak. Tidlig i fjorårssesongen var det Birkir Sævarsson det gikk ut over.

Norling mente Andreas Vindheim var en bedre back, og brukte den unge bergenseren fast på backen nesten hele sesongen. Landslagsspiller Sævarssons skjebne ble beseglet, og han måtte bort fra Brann for å få spilletid.

Andreas Vindheim har fått lite spilletid siden han gikk til de regjerende svenske mesterne i Malmö. Her med trener Åge Hareide.

Sævarsson dro til nyopprykkede Hammarby i Stockholm. Noen måneder senere så Brann seg nødt til også å selge Sævarssons overmann til samme liga. Andreas Vindheim signerte for mesterlaget Malmö.

Les også

Svenske medier nådeløse mot Hareide etter nytt tap: «Nattsvart»

Angrer ikke

Siden har det blitt rollebytte for de to høyrebackene. Sævarsson spiller fast for "Bajen", Vindheim har totalt vært på banen i 67 minutter for Malmö. Men 20-åringen angrer ikke på overgangen.

— Hadde jeg sittet i Sverige og angret etter fire måneder, ville noe vært galt. Akkurat nå er jeg veldig fornøyd, sier Vindheim til BT.

Han har bare startet én kamp. To ganger har han kommet inn. Likevel er han tilfreds. Det forklarer han slik:

— Jeg kunne sikkert spilt fast i Brann, men tenker at det var sunt å gå opp et sted og få en ny utfordring. Nivået er høyt her, mange av spillerne har vært ute i de fem store ligaene.

Han føler han lærer – hver uke.

— Stallen er naturligvis mye bedre enn Branns. Jeg konkurrerer mot en på det svenske landslaget. Tempoet er høyere, og det takler jeg bedre og bedre. Som mye annet, sier Vindheim og gir både tekniske og taktiske eksempler.

Føler han utvikler seg

Målet hans for året er å være svært nær startelleveren ved sesongslutt.

— Jeg er ikke urolig for spilletiden. Våren skulle handle om å komme i gang for min del. Nå har vi inne i en periode med ni kamper på 27 dager, jeg vil tro det kommer sjanser – og da må jeg bare gripe dem.

Ballbehandlingen min er bedre. Jeg er kjappere til å kontrollere og avlevere ball. Også innleggene, pasningene og posisjonsspillet er blitt bedre.

Eks-kollega Sævarsson er ikke overrasket over at Vindheim har slitt med å komme på laget.

— Malmö har en meget god spiller i Andreas' sin posisjon - Anton Tinnerholm. Tanken til Malmö var nok at Andreas skulle erstatte ham hvis de måtte selge, men Tinnerholm er der fremdeles, sier Sævarsson.

Sævarsson på sin side spiller i en uvant posisjon.

— Jeg har vært midtstopper hele sesongen. For min egen del har det faktisk gått bra så langt, men laget har slitt litt. Nå har vi hentet en ny midtstopper, så vi får se, forteller Sævarsson.

Vil ikke klage på Norlings valg

Sævarsson protesterte aldri da Norling ville bruke Vindheim foran ham i Brann. Han forsto det, og han håper Vindheim vil lykkes i Allsvenskan.

— Du kommer aldri til å få høre meg klage. I hvert fall ikke over noe som dette. Andreas var ung og lokal, og det var ikke vanskelig å forstå at Brann ville bruke ham i stedet for en gammel islending, sier den raske forsvareren.

Sævarsson bodde i Bergen i nesten syv år, og så for seg familiens fremtid på det norske vestland. Slik gikk det ikke, men han medgir at han savner Bergen.

— Det gjør jeg. Sønnen min er i Bergen nå på ferie, og vi er alle knyttet til byen. Jeg har sett nesten alle Brann-kampene, jeg prøver å streame dem på nettet.

Det samme gjør Andreas Vindheim.

— Jeg ser alle Brann-kamper, sier han med tydelighet.