Tessem om sensasjonsklubben: - Minner om Rosenborg

Trønderen har spilt for Bournemouth som i kveld kan sikre opprykket til Premier League.

HJEMMESEIER: Midtbanespiller Harry Arter feirer scoring hjemme mot opprykksrival Middlesbrough i mars.

For nesten nøyaktig seks år siden fikk de et trekk på 17 poeng og var ytterst nær ved å ryke ut av hele ligasystemet. I kveld kan AFC Bournemouth så godt som sikre spill i neste års Premier League.

Klubben fra byen på den engelske sørkysten står bak en av de største askeladd-historiene i den moderne fotballen. Hvis Bolton blir slått i hengekampen hjemme på Dean Court i kveld, er det kun syltynn teori som kan frata «The Cherries» opprykket til fotballens gjeveste selskap.

Det vil i så fall bli klubbens tredje opprykk siden 2010. — Det er utvilsomt en sensasjon. I utgangspunktet var det en helt umulig oppgave for dem å rykke opp, sier Jo Tessem, den eneste nordmannen som har spilt for klubben.

SUKSESSMANAGER: Eddie Howe leder etter all sannsynlighet Bournemouth til Premier League neste sesong.

— Jeg vet ikke om du kunne skrevet et filmmanus om dette. Det ville ikke vært troverdig, sier manager Eddie Howe til The Guardian.

Lokal tilhørighet

Jo Tessem kom til Bournemouth fra Lyn etter at den norske sesongen var ferdig i 2007. Den tidligere Lyn-, Molde- og Southampton-spilleren fikk elleve kamper for klubben i sesongen 2007/08, før en ryggskade satte en stopper for karrieren på høyt nivå. Fortsatt følger han laget tett.

— Jeg kom til klubben for å hjelpe daværende manager Kevin Bond, i en periode hvor de slet tungt økonomisk og poengmessig, sier Tessem til adressa.no.

VETERAN: I tillegg til Lyn og Molde her hjemme har Jo Tessem spilt for både Southampton, Millwall og Bournemouth i engelsk fotball. Han er fortsatt aktiv som spillende assistenttrener for Totton & Eling FC på lavere nivå i England.

Bournemouth ble trukket ti poeng og rykket ned til nivå fire i engelsk fotball våren 2008. 43-åringen fra Ørland i Sør-Trøndelag nøler ikke å med å beskrive klubbens gjenreisning siden den gang som fantastisk.— Hvis man blant annet ser på publikumssnittet, drives det på et veldig smått nivå. Med en liten stadion har Bournemouth egentlig ikke økonomi til et opprykk. Men klubben ønsker å gjøre ting på sin egen måte. De har hatt suksess med å skape tilhørighet til lokalsamfunnet, de preges av åpenhet og har lite hemmeligheter. Slike ting er superviktig også i England, slår han fast.

— Egentlig minner de litt om Rosenborg, sier trønderen med et smil.

Ifølge statistikksiden statbunker.com har Bournemouth et publikumssnitt på drøye 10.000 hjemme på Dean Court, eller Goldsands Stadium, som anlegget nå offisielt heter. Det er nest lavest av samtlige klubber i Championship. Derby County har høyest snitt med drøye 29.000 tilskuere.

I PREMIER LEAGUE: Jo Tessem og Southampton i kamp med Manchester Uniteds John O'Shea og Rio Ferdinand i 2003.

Økonomisk rotBournemouth ble stiftet i 1899, og har hele tiden vært en forholdsvis anonym klubb på laveste eller nest laveste nivå i det engelske ligasystemet.

Velkjente Harry Redknapp var manager mellom 1983 og 1992. Etter 64 sesonger i de to laveste divisjonene, ledet den senere West Ham— og Tottenham-manageren laget opp til nest øverste nivå på slutten av 80-tallet. Der holdt man stand i tre sesonger.

Det finnes et par unntak fra den nokså edruelige klubbhistorien. I 1971 scoret Ted MacDougall ni ganger da Bournemouth slo Margate 11-0 i FA-cupen. Det er den dag i dag turneringens største seier. Og i januar 1984 ledet Redknapp klubben til 2-0-seier over Manchester United – også det i FA-cupen.

For sju år siden, rundt tiden da Tessem kom til klubben, var Bournemouth praktisk talt konkurs.

Med gjeld til opp under ørene ble klubben, som den gang spilte i League One, tredje nivå i ligasystemet, satt under administrasjon. Bournemouth ble trukket ti poeng av ligaen for økonomisk rot, og rykket ned til League Two, ligaens laveste nivå.

På grunn av problemer rundt eierskapet og administrasjonen av klubben, ble Bournemouth først forsøkt nektet spill i League Two foran 2008/09-sesongen. Det endte med et poengtrekk på hele 17 poeng, og laget slet voldsomt helt i bunnen av tabellen som følge av straffen.

- Godt timet gambling

Da klubben lå med nærmest brukket rygg, i januar 2009, tok Eddie Howe, som da var kun 31 år, over som manager.

— Han var nok litt heldig som fikk sjansen. Men med den situasjonen klubben var i, hadde de ikke økonomi til å ansette en mer profilert manager. I ettertid kan man si at det var en godt timet gambling av klubben, analyserer Jo Tessem.

Les også

Han står bak engelsk fotballs store sensasjon: - Det er helt ekstremt

Bournemouth sikret fortsatt ligaspill ved å slå Grimsby Town 2-1 i aller siste hjemmekamp for sesongen.

— Når jeg tenker tilbake på kampene den gangen, var det ikke noe festlig. Det handlet bare om å gjøre jobben og se fremover, sier Howe til Bournemouths hjemmeside.

Derfra har pilene kun pekt oppover. 2009/10-sesongen endte med opprykk fra League Two, og selv om den suksessrike manageren Howe hoppet av midlertidig for å prøve lykken i Burnley på nivået over i januar 2011, vendte han hjem igjen etter halvannet år.

Den påfølgende våren endte Bournemouth som nummer to i League One og rykket opp til Championship.

SENTRAL SPILLER: Matt Ritchie er en av Bournemouths viktigste brikker. 25-åringen har fått landskamper for Skottland i år.

Tiendeplassen i fjor var lagets beste ligaplassering i historien, og i kveld kan det altså kulminere i et historisk opprykk. Det hele har skjedd med et mannskap som hele veien har begeistret sitt publikum med strålende angrepsfotball.Den økonomiske situasjonen i klubben er også bedret etter at den russiske forretningsmannen Maksim Demin kjøpte klubben i 2011. ## — Moderne metoder

Tessem gir Howe en stor del av æren for klubbens fremganger. 37-åringen spilte selv for Bournemouth og var en del av trenerteamet allerede da nordmannen var i klubben.

— Allerede den gang hadde «Howey» moderne tanker om fotball. Han driver ikke med den gamle engelske gampetreningen, men er opptatt av riktig kosthold og at spillerne skal føle tilhørighet til klubben. I tillegg trenes det naturligvis knallhardt, forklarer Tessem.

— På grunn av klimaet i Sør-England har de også en av de beste gressmattene i ligaen, sier han.

MOT OPPRYKK: Eddie Howe takker Bournemouth-fansen etter en kamp tidligere denne måneden.

Selv nøler ikke Howe med å kalle de to gjenværende ligakampene mot Bolton og Charlton de største i klubbens historie.— Denne klubben har aldri vært på øverste nivå. Om vi skulle klare det, vil spillerne bli de første i historien til denne klubben som har kommet seg inn i den divisjonen. Da vil de bli husket i byen for alltid. Det bør være en stor motivasjon for dem, sier Howe til lokalavisen Bournemouth Echo.

37-åringen vil imidlertid ikke fokusere på at det kan gå galt i opprykkskampen.

— Selv om vi skulle mislykkes så finnes det ingen negative konsekvenser. Vi er alle desperate etter å få suksess, og det presset er større enn noe vi kunne følt utenfra, sier Howe.

Meget jevnt i toppen

Tetstriden i Championship har holdt seg meget jevn hele sesongen, med hele sju-åtte klubber involvert i opprykkskampen. På lørdag sikret Watford opprykk som første klubb ved å slå Brighton borte.

Bournemouth ligger på andreplass, á poeng med Middlesbrough og med Alexander Tetteys klubb Norwich ett poeng bak på fjerdeplass.

Les også

Watford klar for Premier League

Etter at hverken Middlesbrough eller Norwich klarte å vinne sine kamper i helgen, ligger nå veien åpen for at Bournemouth skal sikre seg den andre automatiske opprykksplassen.

Seier mot Bolton i kveld vil gjøre at laget ligger tre poeng foran «Boro» med kun én kamp igjen å spille. «Cherries» har en suveren målforskjell i forhold til sine konkurrenter. Jo Tessem er helt sikker på at laget takler brasene mot Bolton og dermed rykker opp.

— De har vært supersolide på hjemmebane og er etter min mening det klart beste laget i divisjonen, sier han.

GLEDE: Bournemouth-jubel etter at Callum Wilson (i midten) har scoret mot Brighton tidligere i år.

At klubben fortjener opprykket er han ikke i tvil om, men Tessem er helt klar på at det trengs forsterkninger foran møtet med de store gutta i Premier League.— Kanskje trengs det ti nye spillere for å overleve i Premier League. De kan gamble og fortsette med sin måte, men realistisk sett trengs det forsterkninger i alle ledd, sier 43-åringen.

— Opprykk ville vært en fantastisk historie når man tenker på hvor denne klubben var. Vi lå nede for telling. Uansett hva som skjer videre bør vår historie stå som et bilde på håp for alle klubber på laveste nivå, sier Howe til The Telegraph.

Sikret play-off

Harry Redknapp, som fortsatt er bosatt i Bournemouth-området, gleder seg stort over gamleklubbens suksess.

— Jeg var ti år i klubben og var den gang den mest suksessrike manageren i klubbens 100 år lange historie. Nå har Eddie Howe kommet og blåst meg ned fra tronen. Hvis jeg ikke har noe å gjøre neste år, skal jeg kjøpe et par sesongbilletter og se laget hver eneste uke, sier han til BBC.

HAR TRENT KLUBBEN: Harry Redknapp.

Om Bournemouth skulle mislykkes i sin jakt på direkte opprykk, er plassen i play-off allerede sikret. Det er den også for Middlesbrough og Norwich City. Fire klubber skal gjøre opp om den tredje og siste opprykksplassen til Premier League.Jonathan Parrs Ipswich Town er også så godt som klar for play-off, mens Derby County, Brentford og Wolverhampton kjemper om sjetteplassen på tabellen.

Blackpool er fortapt helt på bunnen av tabellen, det på det nærmeste Wigan Athletic også. Millwall og Rotherham United kjemper om å unngå den tredje og siste nedrykksplassen.

Siste ligarunde i engelsk Championship spilles kommende lørdag.