Fotball

Elyounoussi og King tente VM-håpet

Norge vant 2-0 i kvalifiseringskampen som måtte vinnes etter mål av Tarik Elyounoussi og Joshua King.

Tarik Elyounoussi og resten av de norske spillerne kan juble etter at venstrevingen har headet inn 1-0 mot Kypros.
  • Jørgen Tjærnås
Det norske laget kan juble etter at Joshua King har satt inn 2-0.

Før kampen var premissene klare. For at VM-håpet fortsatt skulle leve for Norge måtte Kypros slås på Ullevaal. Og håpet, det lever fortsatt, etter at Elyounoussi og King sørget for 2-0-seier med mål i hver sin omgang.

Elyounoussis mål kom etter et hjørnesparkmål like før pause. Debutant Johan Lædre Bjørdal var oppofrende i en duell, og delaktig i at ballen endte via en kypriot og hos Elyounoussi ved stolpen. Kaptein Brede Hangeland reagerte ikke raskt nok, men kunne se lagkameraten heade ballen i mål nede ved stolperoten fra fire meter i duell med en forsvarer.

Og da Joshua King etter 66 minutter skrudde ballen i mål fra 13 meter til 2-0, bare to minutter etter at han hadde kommet på banen, var det meste av tvil fjernet. King fikk ballen fra Magnus Wolff Eikrem, og avsluttet på første berøring. Utførelsen var meget god, og ballen skrudde i mål helt nede ved stolperoten.

— Det er en del å sette fingeren på. Jeg er ikke veldig fornøyd, men vi får tre poeng og det er det viktigste, sier landslagssjef Egil Olsen til TV 2 etter kampen.

Frisk start

Kampen startet et dribleshow av Daniel Braaten, etterfulgt av to norske hjørnespark. Og om noen skulle være i tvil, så kom Egil Olsens taktikk til syne i åpningsminuttene. Rommet bak det kyriotiske forsvaret skulle trues med helhjertede løp fra de norske spillerne.

Etter fem minutter var Mohamed Abdellaoue nær ved å få tak i et langt gjennomspill, men Kypros fikk klarert i siste liten. De små marginene manglet også to minutter senere da Tarik Elyounoussis pasning ikke nådde Tom Høgli på en god kontringsmulighet. Kombinasjonen satt bedre like etter, men innlegget endte i norsk hjørnespark.

Kypros ligger sist i gruppa med bare fire poeng fra sine seks første kamper. Det kom neppe overraskende på de norske spillerne at bortelaget la seg dypt for å satse på kontringer. Den første muligheten for gruppejumboen kom ved den fotrappe vingen Efstathios Aloneftis etter ti minutter. Skuddet ga imidlertid ikke Rune Jarstein nevneverdige problemer.

Norge har sluppet inn først i samtlige av de seks gruppekampene som er spilt så langt. Elyounoussi kunne ha endt den statistikken etter 13 minutter, da han fikk ballen etter en dårlig berøring hos en forsvarer. Men Hoffenheim-spilleren ble presset nok til at skuddet endte langt over.

Aloneftis var også på farten etter 18 minutter, da han forsøkte å tråkle seg gjennom et kompakt forsvar. Det endte med et korrekt gult kort for filming da venstrekanten falt teatralsk inne i feltet.

Mange hjørnespark

Halvveis ut i omgangen kom den første gode sjansen for Norge. Abdellaoue rakk ikke opp til et innlegg da han var helt fri. Innlegget seilte gjennom feltet, og endte hos Høgli, som brant til. Skuddet var farlig, men keeper Antonis Giorgallidis fikk slått til hjørnespark.

Da en halvtime var spilt fikk Stefan Johansen, som spilte sin første landskamp på hjemmebane, frispark like utenfor straffefeltet. Forsøket fra midtbanekollega Magnus Wolff Eikrem var ikke godt nok til å bli truende, og endte sin ferd i den velfylte muren Kypros hadde stilt opp.

Da Daniel Braaten gikk over ende i feltet ropte publikum på straffe. Men dommer Kenn Hansen fra Danmark vinket spillet videre uten de store protestene, og så ut til å ha truffet med avgjørelsen. Samme mann hadde et farlig innlegg fem minutter før pause. Men det harde, lange innlegget gikk gjennom hele feltet uten å finne en norsk mottaker.

Men i rekken av hjørnespark som fulgte i minuttene etter kom endelig uttellingen. Debutant Bjørdal var i den første duellen, da ballen traff en kypriot. Den endte ved stolpen, hvor Elyounoussi reagerte raskest og fikk ballen i mål med en liten berøring med hodet.

Neste hjørnespark endte i returrommet hos Espen Ruud, som på halvvolley testet reaksjonsevnen hos keeper Giorgallidis. Keeperen bestod testen, og Norge gikk til pause med ledelse 1-0. ## Ropte på straffe

Fem minutter etter pause fikk Brede Hangeland en meget god mulighet til å doble ledelsen. Kapteinen prøvde seg med et par skuddfinter da han plutselig var alene i feltet. Fra ti meters hold brant han til, men ballen stoppet i en forsvarer. Hangeland ropte på straffe for hands. Forsvareren hadde handene foran overkroppen for å unngå å bli truffet, noe som fikk dommer Hansen til å vinke spillet videre.

Like etter var målscorer Elyounoussi en mot en mot en forsvarer. Etter en overstegsfinte forsøkte han et skudd fra 16 meter, som ikke var langt nok ut til siden til å true keeper Giorgallidis.

Det ble etterfulgt av den første, store sjansen for bortelaget. Et oppspill ble headet mot innbytter Jason Demetriou. Heldigvis reagerte Rune Jarstein tidsnok og fikk klarert. Ellers hadde det fort stått 1-1 på nasjonalarenaen.

Da 63 minutter var spilt var Kypros nær en ny, stor sjanse da Bjørdal holdt på å rote det til i eget felt. Det endte i et skudd fra ti meters hold, som ble blokkert før det nådde fram til mål.

Superbytte

Like etter ble målscorer Elyounoussi byttet ut med Joshua King. Et meget klokt bytte, skulle det vise seg.

For to minutter etter vant Braaten ballen på høyrekanten. Han slo ut til Magnus Wolff Eikrem, som klarte å holde på ballen i kamp med flere forsvarere. Eikrem slo videre ut til King, som fikk stå alene til venstre for mål. Og Blackburn-spilleren avsluttet perfekt på første berøring, og kunne triumferende strekke armene i været da ballen endte utagbart nede ved stolperoten. 2-0, og tre poeng var nesten innkassert.

King virket å være i god matchform. Noen minutter etter målet holdt han dribleshow nede med hjørneflagget, og ble felt av en frustrert back.

Kypros virket nærmest å ha resignert etter 2-0-målet. Bortelaget, som manglet et par av sine beste som følge av skader og suspensjoner, var aldri i nærheten av å kunne skape ny spenning. Både Eikrem og innbytter Ruben Yttergård Jenssen fikk brukbare skuddsjanser mot slutten, men måtte se forsøkene sine blokkert.

Fikk hjelp

Dermed endte det i en fortjent 2-0-seier for Norge, som for første gang i kvalifiseringen holdt nullen. Mer skuffende var tilskuertallet. Kun 11 295 tilskuere hadde funnet veien til nasjonalarenaen fredag kveld.

Med tre poeng i lomma lever fortsatt det norske VM-håpet. Etter sju kamper har Drillos mannskap samlet 11 poeng. Samtidig fikk vi hjelp av de andre resultatene i gruppa. Gruppeleder Sveits rotet bort en sikker seier da 4-1 ble til 4-4 hjemme mot Island. Dermed er Sveits, som Norge møter tirsdag, kun fire poeng foran. Seier tirsdag vil med andre ord virkelig tenne VM-håpet.

I den siste kampen vant Slovenia 1-0 hjemme mot Albania. Stillingen i gruppa er dermed at Sveits leder med 15 poeng. Norge har 11 poeng, både Albania og Island har 10, mens Slovenia igjen er like bak med 9. Kypros er akterutseilt med sine 4 poeng.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Kypros