Bruker blodig finger i spydig Messi-hilsen

Chilensk avis advarer Argentina før finalen: «Gjør deg klar, Messi».

GATEKUNST: I den chilenske hovedstaden Santiago tegner en gatekunstner det etter hvert ikoniske bildet av Edinson Cavani og Gonzalo Jara. The Clinics forside med advarselen til Lionel Messi er innfelt.
  • Fredrik Saltbones

Lørdag klokken 22 spilles finalen i det søramerikanske fotballmesterskapet, Copa América, mellom vertslandet Chile og Argentina. Og det psykologiske spillet mellom de to nasjonene har for lengst startet.

The Clinic er en avis som kommer ut ukentlig. Avisen kombinerer satire, vitser, samfunnskritikk, med dyptgående intervjuer og gravejournalistikk.

SÅ RØDT: Edinson Cavani raste mot Gonzalo Jara, og spissen fikk til slutt rødt kort av dommeren.

Den ferskeste utgavens forside er riktignok sterk preget av satire, og en god porsjon glimt i øyet.

Advarer Lionel Messi

Med et bilde av den utenomjordiske filmkarakteren E.T., som viser frem en blodig finger, skriver avisen: «Gjør deg klar, Messi».

Forsiden spiller på en episode i Copa América-kvartfinalen mellom Chile og Uruguay.

I kampens 63. minutt snek Chiles Gonzalo Jara seg bak Uruguays Edinson Cavani og stakk en finger opp der solen aldri skinner. Den uruguayanske spissen ble naturligvis rasende og svarte med en liten kilevink. Da falt Gonzalo Jara pladask ned på gressmatten og Cavani fikk det røde kortet av dommeren.

NESTEN MÅLLØS: Lionel Messi har kun scoret ett mål i Copa América, men er likevel Argentinas største stjerne.

I etterkant ble også Jara strengt straffet – han ble utestengt i tre kamper, og dermed ryker lørdagens finale.Episoden fikk enorm oppmerksomhet, ikke bare i Sør-Amerika, men i hele verden. I Chile virker det som om bildet av Jara og fingeren nærmest har blitt ikonisk allerede. På fortauet i hovedstaden Santiago har blant en gatakunstner tegnet situasjonen, som prydet flere søramerikanske aviser dagen etter kvartfinalen – som Chile til slutt vant 1-0. ## Forsiden vekker reaksjoner

Jaras tyske klubb, Mainz, var på sin side rasende etter episode og sa til avisen Bild at slik oppførsel er uakseptabel. I samme intervju ga klubbens sportssjef Christian Heidel beskjed om at spilleren nå kan forlate klubben.

– Han er innforstått med at han kan gå hvis det kommer et bud. Vi tolerer ikke sånt som dette. Det som skjer etterpå, er til og med verre enn fingeren. Det gjør meg forbannet. Jeg hater filming mer enn noe annet, sa Christian Heidel.

PREGET AVISENE: Episoden der Jara pirket Cavani i rumpa, fikk enorm oppmerksomhet.

The Clinic-forsiden har vekket reaksjoner i Argentina, og flere mener den er upassende.– Chilenerne er åpenbart skikkelig stolte av hendelsen. Det virker som om de håper det skal gjenta seg i kampen mot Argentina, skriver argentinske Olé i en kommentar.

Politisk krangling blandes i fotballen

Finalen mellom Argentina og Chile handler om mer enn fotball.

De nasjonene krangler om grenser og har diplomatiske knuter på tråden. Storpolitikken dras inn før lagenes heftige finalemøte i Copa America. Det misliker argentinske Javier Mascherano.

– Jeg håper folk kan forstå at fotball er sport, ikke krig, sier Barcelona-stjernen Javier Mascherano, ifølge NTB.

– Historie er historie. Vi kan ikke sette sporten inn i en politisk kontekst. Chile og Argentina er brødreland. Vi må vise gjensidig respekt. Dersom vi lar aggresjon og vold styre, mister vi sportens anerkjennelse. Sport handler om sunn rivalisering og å ha det moro, sier Mascherano.

Chile-forsvarer Eugenio Mena sier seg enig med lørdagens motstander.

– Alle kommer til å se finalen, så det er viktig at de to lagene viser hverandre respekt.