Fotball

Stortalentet får kritikk etter å ha byttet landslag. Eliteseriespiller mener kritikerne ikke forstår situasjonen

Herolind Shala og Veton Berisha måtte ta samme valg som Declan Rice. Slik opplevde de det.

Declan Rice har 59 kamper for West Ham i Premier League. Nå kan han representere det engelske landslaget. Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

  • Andreas Hopen

West Ham-spiller Declan Rice (20) står bokført med flere senior- og aldersbestemte landskamper for det irske landslaget. Men nå har Premier League-talentet valgt å bytte til det engelske landslaget.

Rice er selv født og oppvokst i London, men hadde muligheten til å representere Irland da besteforeldrene til talentet er fra byen Cork.

Les også

Engelsk kommentator vil ikke klandre Solskjær for PSG-tapet. TV 2-ekspert er uenig.

Kritikk fra tidligere irske landslagsspillere

– Dette er en personlig beslutning som jeg har tatt både med hjertet og hodet, basert på hva jeg tror er best for min framtid, skriver Rice i sin egen Twitter-melding:

Får kritikk

Men avgjørelsen har ført til massiv kritikk i Irland. En av dem som reagerer er tidligere Everton-spiller Kevin Kilbane. Han er selv fra Preston i England, men har 110 landskamper for Irland.

– Hvis du er en stolt engelskmann, hvorfor spilte du for oss i utgangspunktet, spør han på Twitter.

Han utdyper kritikken på Champions League-sendingen til Talk Sport:

– FIFA må se på reglene. Jeg mener at man ikke skal ha muligheten til å spille for to nasjoner i det hele tatt. Akkurat nå så stinker måten det blir gjort på med bytting av landslag, sier Kilbane under sendingen.

Også tidligere landslagsspiller for Irland, Gary Breen, er skeptisk til Rice.

– Nå har han bevist at han ikke er irsk. Jeg bruker ikke tid på spillere som ikke vil representere det irske landslaget, sier den tidligere Sunderland og Coventry-spilleren til Off the ball.

Tidligere Liverpool- og landslagsspiller for Wales, Dean Saunders, og tidligere landslagsspiller for Skottland, Ally McCoist, reagerer også:

Ikke uventet er det mer støtte å finne i den engelske leiren. Gary Lineker publiserte dette på Twitter da Rice offentliggjorde valget:

Skiftet landslag to ganger

Tidligere Start-spiller Herolind Shala har selv skiftet landslag to ganger. Midtbanespilleren spilte aldersbestemte landskamper både for Norge og Albania, før han fikk et par A-landslagskamper for Albania. Da Kosovo ble anerkjent som land av UEFA, valgte Shala å representere de. Det kunne han ettersom foreldrene kommer fra Kosovo.

Selv fikk Shala lite reaksjoner på valget.

– Nei, ikke noe spesielt. Det var noen som mente at jeg burde spille for Norge. Alle blir ikke hundre prosent fornøyd, men slik er det, sier Shala, og legger til:

– Det er utrolig vanskelig for andre å forstå. De klarer ikke å sette seg inn i valget man har, sier 26-åringen, som nylig ble klar for Vålerenga.

Herolind Shala representerer foreldrenes hjemland Kosovo. Tidligere har han spilt landskamper for Albania og for Norges aldersbestemte landslag. Foto: FLORION GOGA / Reuters

Én familie - to landslag

Rogalendingen Veton Berisha kunne også velge Kosovo, men valgte Norge i 2016.

– Det var et sinnssykt vanskelig valg. Aller helst ville jeg at noen andre skulle ta valget for meg. Det var ikke lett i det hele tatt, sier Berisha.

Rapid Wien-spissen synes det ble ekstra vanskelig da storebror Valon Berisha valgte Kosovo.

– Det er på en måte et valg du ikke har lyst å ta stilling til, for uansett hva du velger så får du drit fra noen, sier den tidligere Viking-spissen.

Han merket ikke så mye til reaksjoner der og da, men får spørsmål innimellom.

– Når jeg er på ferie i Kosovo kommer det mye spørsmål rundt hvorfor jeg valgte som jeg gjorde, sier Veton Berisha.

Han står med fire norske landskamper og ett mål.

Les også

Fem ting vi lærte av Solskjærs ydmykende kveld

Her feirer Veton Berisha for mål i Europa League på Ibrox mot Rangers. Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

– Regelen er helt grei

Så lenge man ikke har spilt offisielle landskamper for en nasjon kan man endre til et annet land som man er tilknyttet til. Veton og Valon Berisha måtte ta valget før troppen til VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland i 2016. Declan Rice har spilt tre kamper for Irland som ikke teller.

Shala og Berisha synes den ordningen er god.

– Regelen er helt grei. Det er godt det ikke er mulig å gjøre for mange bytter. Samtidig hadde vi en som spilte kamp for oss (Kosovo) i fjor, og så spilte han tellende kamp for Albania neste måned. Det er litt kjipt, men det er slik det er, sier Herolind Shala.

Veton Berisha forstår de som skifter land for å spille for et landslag.

– Det er vanskelig å si, men jeg tenker at reglene står greit slik som den er i dag. Hvis folk ser at de ikke har sjansen til å representere landet sitt, så forstår jeg at de skifter til et annet som de har røtter fra, sier utenlandsproffen.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City36265576294783
2Manchester United362010670422870
3Leicester City362061065442166
4Chelsea361810855332264
5Liverpool35179961412060
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Premier League
  2. Veton Berisha
  3. Herolind Shala
  4. Englands herrelandslag fotball