Isak (20) trente under Ancelotti, Benitez og Mourinho. Sammen med Terry, Drogba og Lampard. Nå spiller han for Molde

Som 14-åringen flyttet Isak Ssewankambo til London. Der fikk han lære fotball av de største profilene i Premier League.

På vei opp: Etter suksess i Chelsea og Roda har den svenske høyrebacken Isak Ssewankambo (20) avsluttet et tungt opphold i Derby. Nå gleder han seg til tre sesonger i Molde.
  • Trond Hustad

MOLDE: – Det er en stor beslutning å flytte til England i så ung alder, men jeg var aldri i tvil. Jeg kunne ikke si nei til å spille for Chelsea, sier Isak Ssewankambo.

Moldes nye høyreback har opplevd mer enn de fleste 20 år gamle fotballspillere. Det største eventyret var de fire sesongene i ungdomsavdelinga til Chelsea.

Les også

Molde leier trolig ut Diop til Kristiansund

– Jeg ble kontaktet av en speider mens jeg spilte guttefotball i Sverige. Jeg var 13 år da jeg var på prøvespill og 14 da jeg skrev kontrakten. For meg var det ikke vanskelig. Chelsea ville ha meg og ga meg tilbud om en god utdanning. Selvfølgelig ble det ja, sier Isak og smiler bredt.

Stjerner i sikte

Han flyttet til London sammen med moren, mens brødrene ble igjen i Sverige.

– Jeg hadde sett spillerne i Premier League og Champions League. Det var stort å komme dit og møte dem. Først var det litt «wow». Men jeg ble fort vant til å omgås stjernene, sier han.

Isak spilte for U15 og U16 før han rykket opp til U18. I perioder trente han ofte med A-laget.

– Det var ikke lett, for du må være på tå hele tiden. Men man kan ikke gå rundt og gjemme seg. Man må vise hvem man er og hva man vil, sier Isak.

Les også

Isak (20) får sin Molde-debut lørdag

Ofte var han på feltet med noen av de største personlighetene i engelsk fotball. John Terry. Didier Drogba. Diego Costa. Fernando Torres. Frank Lampard.

– Jeg lærte mye av John Terry, han var kaptein og godt likt. Han tok hånd om oss unge, hjalp oss på trening og tok ansvar for oss i gruppa, forteller 20-åringen.

Slo United på Old Trafford

Den siste sesongen spilte han for U21-laget, altså Chelseas reservelag. Der kom også et høydepunkt i karrieren: Finalen mot Manchester United på Old Trafford 14. mai 2014. – Jeg møtte både City, Liverpool, Arsenal, Tottenham og alle de andre storklubbene, men den største opplevelsen var da vi vant ligaen etter 2-1 i finalen mot United. Det var mitt beste minne fra Chelsea-tida, sier Isak. Han slo spillere som Tyler Blackett og James Wilson. På tribunen satt Ryan Giggs og Paul Scholes.

– Hva var det viktigste du lærte på fire år i Chelsea?

– Veldig mye. Alt, egentlig. Jeg kom dit som 14-åring og reiste som 18-åring. Det er de viktigste årene som tenåring, jeg ble mann mens jeg var der. Der var viktige erfaringer, sier Isak, som vokste opp i de svenske klubbene Lärje-Angereds IF og IFK Göteborg.

Nederland

I 2014 signerte han kontrakt med Breda og spilte 13 kamper på en halv sesong i den nederlandske æresdivisjonen.

-Jeg dro dit for å spille førstelagsfotball og gikk rett inn på laget. Det var veldig bra, jeg utviklet meg hver dag, sier han.

Overgangen til Derby County i engelsk Championship i fjor ble ikke et like vellykket steg.

– Det var tøft for meg. Jeg spilte ikke så mye og det var skuffende. Men det ga også god lærdom for en 19-åring. Jeg vet hvordan det er å sitte på benken eller ikke få være med i troppen. Jeg har prøvd det, og det har gjort meg sterkere.

Trenerlegender

Da Molde kom på banen, trengte ikke svensken lang betenkningstid.

– Molde er en av de største klubbene i Skandinavia. Det er mange unge spillere her som spiller bra fotball. Da jeg snakket med treneren ble jeg enda mer overbevist om alt det positive jeg visste fra før, sier han.

Isak har vært på trening med managere som Carlos Ancelotti, André Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Rafael Benitez og José Mourinho. Han gleder seg til å jobbe med Ole Gunnar Solskjær.

– Det er en trener som vet hvordan jeg har jobbet i Chelsea og som selv har trent reservelaget til United. Jeg tror han kan forstå meg og at jeg kan forstå ham. Det er positivt for meg, sier Isak Ssewankambo, som har skrevet treårskontrakt med MFK.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102781928
2Brann10532189918
3Sarpsborg 089531116518
4Stabæk94321213-115
5Viking84221714314
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk