Høgmo om de svake tallene: - Det er vårt største problem

Langslagssjefen vet hva lagets akilleshæl er.

Per-Mathias Høgmo vil bli mer direkte i spillestilen for å løse lagets største problem.
  • Odd Inge Aas

Landslagssesongen 2016 er straks i gang, men det er vanskelig å se for seg hvem det er som skal score målene for Norge i de to første kampene mot Estland og Finland.

Et kjapt blikk på statistikken til spillerne i Per-Mathias Høgmos tropp skremmer neppe motstandernes forsvarsspillere nevneverdig. Av de som nå er i Tallinn og gjør de siste forberedelsene, er det forsvars— og midtbanespiller Håvard Nordtveit som er toppscorer. Han har scoret to ganger i norsk drakt.

Det var NRK som tok opp måltørken med Høgmo på onsdagens pressetreff.

— Det synliggjør den største utfordringen vi har hatt de to siste årene, og kanskje enda lenger. Et av de viktigste suksesskriteriene tidligere var at vi hadde jevnlige målscorere, som Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær, John Carew og Steffen Iversen. All statistikk viser at vi nå bruker seks målsjanser på å score, mens motstanderen trenger tre. Vi hadde nok sjanser til å komme til EM, mot Aserbajdsjan hadde vi åtte. Du peker på vår akilleshæl, svarte Høgmo, som understreket at å holde nullen i seks kamper nesten var rekord for Norge i kvalifiseringssammenheng.

Mangler en Zlatan

Han er også klar over at å skape en målscorer er ikke noe som gjøres på de få samlingene landslaget har i løpet av ett år, men det er noe som skjer i klubbhverdagen fra spillerne er unge.

— Har du en Zlatan, kommer du til EM. Danskene har det for eksempel ikke, derfor sliter de, sa Høgmo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne gjengen sliter med å finne målet når de spiller sammen.

Landslagssjefen mener dette må få noe å si for hvilke typer man prioriterer i spillerutviklingen i Norge. Han mener fokuset i stor grad har vært på det spillsentrerte og for eksempel teknisk gode midtbanespillere, mens det i for liten grad har vært på de defensive kvalitetene foran eget mål, og det å være effektiv foran motstanderens.

Les også:

Les også

Jarstein om tiden i kulden: - Selvtilliten var ikke i nærheten av der den skulle være

Øve, øve, øve, øve

Han peker på at en del norske spisser scorer mye i Norge, men når de prøver seg i utlandet, er det langt mellom målene. De kan gjerne komme hjem igjen til eliteserien og score mye igjen. Et ferskt eksempel er Veton Berisha, som hamret inn mål for Viking det siste halvåret han var i Norge, men som nå sliter med å reprodusere det samme i Tyskland. Alexander Sørloth er med i U21-landslagstroppen. Trønderen har nå scoret to ganger på åtte kamper for Groningen. Han er en av dem Høgmo trekker frem som unge og spennende.

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred mener medisinen er forholdsvis enkel å finne:

— Det er rett og slett å øve, øve, øve, øve. Og om det er sånn at vi trenger flere sjanser, så må vi sørge for å skape flere sjanser. Vi må kanskje bli litt mer direkte i stilen og kommer oftere til farlige situasjoner. Det er vel det det går i, sier Hertha Berlin-profilen.

Vil bli mer direkte i spillestilen

Høgmo sier landslagsledelsen er veldig opptatt av utviklingsmålene hos spillerne, og hva de i støtteapparatet kan bidra med for å hjelpe på forbedringsområdene.

Valget av Estland og Finland som motstandere i de to første treningskampene for året er ikke tilfeldig. Det er i kamper som ligger lavt og tett at Norge har slitt med å score.

— Vi jobber med arbeidsoppgaver som skal løses individuelt og i kollektivet, som hvordan vi skal spille for å komme til flest mulig sjanser. Der har vi fokusert på hva vi gjør etter ballvinning, og vi prøver å være mer direkte i den fasen, i stedet for å hvile med ballen.

IS ville ramme storkamp hvor Martin Linnes skulle spille: