Svarte kritikerne med oppvisning – Nederland cruiser videre

(Nord-Makedonia – Nederland 0–3) Nederland stoler på Memphis Depay. Mandag viste 27-åringen hvorfor. Sammen med Georginio Wijnaldum herjet han med Nord-Makedonia.

Stjernespilleren har vært gjenstand for kritikk i hjemlandet tidligere i EM, og de overhengende ryktene om en mulig overgang til Barcelona har fått mye av skylden.

– Vi trenger Memphis på sitt aller beste om vi skal nå langt, uttalte Nederland-trener Frank de Boer, som var lettet over at overgangen var i boks, før kampen.

To dager etter papirene ble signert, viste Depay hvorfor katalanerne har ligget langflate etter ham. Ingen er en større Depay-kritiker enn Depay selv, hevder de Boer, og nå har Nederlands store stjerne virkelig funnet EM-formen.

Fotball så enkelt ut når ballen lå i Depays ben, der han danset rundt med Nord-Makedonias forsvar. Angrepsspilleren har hatt en strålende sesong i Lyon, og har tatt med seg de gode taktene til landslaget. Der har han levert ti mål på de ti siste kampene. Totalt står han med 28 mål og 23 assist på 67 landskamper.

Mesterskapets andre Depay-scoring kom etter en nydelig kontring. Donyell Malen gled raskt gjennom ledd og bak kom Barcelona-spilleren på et sugende løp inn i boksen. Derfra fikk han en enkel oppgave med å trille «Oranje» i ledelsen.

UT MED VINGENE FOR «THE FLYING DUTCHMEN»: Memphis Depay var ustoppelig for det nord-makedonske forsvaret.

Etter pause var det Depay som serverte ballen inn foran mål. Der ventet Georginio Wijnaldum, som vraket Barcelona til fordel for PSG, og puttet inn dagens andre for Nederland.

Samme mann var fremme og luktet på en retur etter en Depay-avslutning syv minutter senere. Dagens andre scoring – og den tredje i EM – for Wijnaldum. Hans 25. scoring med flagget på brystet sender ham forbi Marco van Basten på hjemlandet toppscorerliste, skriver Opta.

Storseieren til tross, Wijnaldum var kritisk til eget lag.

– Det er vanskelig å spille en kamp uten betydning. Det la man merke til i første omgang, hvor vi tok for lett på oppgaven. Det førte til at vi måtte løpe mye. Mot bedre motstandere vil vi bli straffet, mener kapteinen, som fikk støtte av Frenkie de Jong.

– Vi var unøyaktige de første 25 minuttene. Vi klarte ikke å henge med på grunn av det, mener stortalentet.

Festforestillingen sikret EMs tredje trepoenger for Nederland. Bare to ganger tidligere (2000 og 2008) har fotballstorheten vunnet samtlige kamper i gruppespillet av EM. De skal spille åttedelsfinale på Ferenc Puskas stadion i Ungarn.

Nord-Makedonia hadde flere gode sjanser og sjokkerte nederlenderne innledningsvis. Ivan Trichkovski jublet hemningsløst, men ett blikk over skulderen snudde opp ned på smilet. Angriperen var sikker alene mot Maarten Stekelenburg etter ti minutter, men ble korrekt avvinket for offside.

Mesterskapsdebutanten hadde også et skudd i treverket og en ny annullert scoring i andre omgang, men ble sjanseløse mot Nederland. Nord-Makedonia reiser hjem uten poeng i bagasjen.

PS! «Grande Pandev» var beskjeden fra fansen på tribunen da Goran Pandev ble byttet ut etter 67 minutter. Han rundet av en stor landslagskarriere med sin 122 kamp for Nord-Makedonia mandag. Spissen scoret 38 mål for hjemlandet.