Fotball

Kaller byttet «pinlig»: – Vondeste jeg har vært med på

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Rosenborg 3–1) Da serieleder Lillestrøm hadde hentet frem hælspark og nye dødballtriks, fikk Rosenborg-trener Kjetil Rekdal tilsynelatende nok og tok av to mann allerede FØR pause.

  • Øyvind Herrebrøden, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Med fire minutter igjen av 1. omgang på Åråsen, på stillingen 2–1 til Lillestrøm, plukket Rekdal av både publikumsfavoritten Ole Sæter og veteranen Per Ciljan Skjelbred – og fortsatte oppgjøret helt frem til 66. minutt uten en typisk spiss.

– Det slukner. Det er frustrerende og pinlig. Det er det vondeste jeg har vært med på, og jeg skal sørge for at det aldri skjer igjen, sier Sæter til VG.

– Er du enig i Rekdal sin vurdering?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg ville være med på å snuoperasjonen. Jeg får bare godta det, selv om det er tungt, dritt og pinlig, svarer han.

– Det er jo veldig spesielt. Du kan vente i fem minutter, og så har du de byttene du trenger i 2. omgang, konstaterte Discovery-ekspert og tidligere Sarpsborg-, Aalesund- og Sandefjord-trener Lars Bohinen under rettighetshaverens direktesending.

Etter kampen angret Rekdal på byttene, men ikke fordi han burde ventet til pause.

– Tabben er at vi skulle gjort det på 1–0 til oss. Vi vurderte det da. Det er dårlig coaching. Vi så hva som var i ferd med å skje, sier Rosenborg-treneren til VG.

Han får støtte av trenerkollegaen i Lillestrøm.

– Vente til pause eller rett før pause har ikke så mye å si. Noen ganger er det lurt å gjøre grep. Det må spillerne være innforstått med, nå som man kan gjøre fem bytter, sier Geir Bakke til VG.

Sæter veltet et stativ inne i spillertunnelen på vei til garderoben. I Discovery-studioet var Christian Gauseth brutal i sin dom over reaksjonen hans: – Ren og skjær idioti.

Rekdal hadde derimot mer forståelse for utbruddet.

– Han får lov til å være skuffet, vi var nødt til å gjøre noe. Han skjønner at det er en lagsport, sier Rekdal.

– Hverken han eller Per er syndebukker her. Vi svikter kollektivt, fortsetter han.

Og alt dette var bare litt av mye innhold som ble budt på i klassikeren mellom Lillestrøm og Rosenborg søndag kveld.

For dette var superklassiker-versjonen. I solskinnet så 10.229 tilskuere en 1. omgang som bølget fra det ene til det andre:

Rosenborg tok umiddelbart tak i kampen, fikk ha ballen mest i åpningen, mens Lillestrøm rygget og virket å være mest interessert i å sette Akor Adams opp i løpsdueller i bakrom mot RBK-forsvaret.

Det gjorde at Stefano Vecchia fikk vise seg frem. Svensken gikk på tvers, pirket ballen forbi Igoh Ogbu, trakk elegant av Vetle Dragsnes og pisket 1–0 i hjørnet. Samtidig gjorde han kål på en 558 minutter lang Åråsen-rekke uten baklengs for Lillestrøm, som strekker seg helt tilbake til sesongavslutningen i fjor.

Etter årets første innslupne mål på hjemmebane hentet Lillestrøm sitt best brukte redskap fra verktøykassen: Dødball.

Først dundret Ifeanyi Mathew inn utligningen på en lekker halvvolley fra returrommet etter corner, og bare seks minutter senere trakk Vetle Dragsnes ut et triks vi ikke visste han hadde i venstrefoten:

Med ryggen mot mål huket han tak i ballen med sålen og hælsparket inn ledermålet foran det hvitfargede, stappfulle bortetribunen.

Kort tid senere gjorde Rekdal byttene, og Rosenborg-treneren kunne fått umiddelbar gevinst. Skjelbred-erstatter Olaus Skarsem fikk en fin mulighet på bakre stolpe. Men den ble reddet på vanvittig vis av Mads Hedenstad Christiansen, og bare sekundet før hadde LSK-keeperen vært nede ved stolpen og stoppet en uheldig touch fra Eskil Edh som holdt på å gå i eget nett.

Samtidig kunne omgangen blitt avsluttet med at «RBK-rejecten» Igoh Ogbu – på et helt vanvittig raid – dundret inn det tredje. Men skuddet suste utenfor da forsvarsspilleren kløv frem i angrepsrollen.

Oppgjøret ga hakket mer hvilepuls etter pause. Lillestrøm presset på, hadde noen cornere og trøkk, og kunne dessuten fått straffe da Adrian Pereira var tøff i duellen med Lars Ranger på dødlinjen. Og selv om Rosenborg kanskje ikke var direkte skremmende for serielederen, hadde trønderne muligheten, målsjansene og ballen nok til å kunne slå tilbake.

Hedenstad Christiansen hadde en ny god redning, og en avslutning gikk rett utenfor målvaktens venstre stolpe.

Tvilen forsvant riktignok da stadig ubeseirede Lillestrøm igjen scoret i etterkant av en corner. Rostov-innlånte Magnus Knudsen bredsidet inn 3–1 – som betyr at kanarifuglene er over dusinet på dødball i år: 13 av 24 seriemål er kommet på den måten.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Lillestrøm SK
  3. Rosenborg BK
  4. Kjetil Rekdal